fbpxΞεφεύγει η κατάσταση με τα καύσιμα -Ράλι της βενζίνης και εκτίναξη του πετρελαίου κίνησης | Economistas.gr
Skip to main content

Ξεφεύγει η κατάσταση με τα καύσιμα -Ράλι της βενζίνης και εκτίναξη του πετρελαίου κίνησης

Ξεφεύγει η κατάσταση με τα καύσιμα -Ράλι της βενζίνης και εκτίναξη του πετρελαίου κίνησης
Φωτογραφία: INTIME NEWS

Στις αρχές του καλοκαιριού, η διεθνής τιμή του πετρελαίου “έπαιζε” μεταξύ 72 και 76 δολαρίων, όταν τον Ιούνιο του 2022 “έπιανε” τα 119 δολάρια.  

Ωστόσο αυτή η μεγάλη διαφορά δεν φάνηκε αναλόγως στην αντλία, όπως προσδοκούσαν οι καταναλωτές, καθώς τις εβδομάδες που ακολούθησαν, η άνοδος των διεθνών τιμών ”έσπρωξε” με ευκολία προς τα πάνω και τις λιανικές τιμές.  

Την 1η Ιουνίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφωνόταν στα 1,867 ευρώ και πλέον βρίσκεται στα 1,967 ευρώ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η άνοδος του πετρελαίου στα 86- 87 δολάρια την έδωσε μια... ώθηση περίπου 10 λεπτών το λίτρο. Το πρόβλημα δυστυχώς δεν εντοπίζεται μόνο στην τιμή της βενζίνης.  

Στο ίδιο χρονικό διάστημα η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης “πέταξε” από τα 1,558 ευρώ στα 1,742 ευρώ, δηλαδή περίπου 20 λεπτά παραπάνω! Το τι σημαίνει αυτό για το κόστος των μεταφορικών και τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου ανατιμήσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να το αντιληφθεί.  

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η λίστα του Παρατηρητηρίου Τιμών, απ’ όπου προκύπτουν δύο πράγματα, διόλου ευχάριστα. Κατ' αρχάς, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ σε 18 Νομούς της χώρας, άρα αυτές οι τιμές έχουν παύσει να χαρακτηρίζονται ως η μικρή εξαίρεση. Επιπλέον, τιμές άνω των 2 ευρώ δεν συναντούμε μόνο στους... συνήθεις υπόπτους, δηλαδή στα νησιά, αλλά και σε πολλούς ηπειρωτικούς νομούς της χώρας.  

Έτσι, αν και οι... πρωταθλητές είναι η Φολέγανδρος (2,39 ευρώ), η Πάτμος (2,355 ευρώ), η Αμοργός (2,35 ευρώ) και η Σαντορίνη (2,33 ευρώ), δεν “χωνεύονται” εύκολα τα 2,07 ευρώ στο Καρπενήσι ή τα 2,03 ευρώ στην Άμφισσα ή τα 2,03 ευρώ στη Μονεμβασιά. Όσο για την Ελαφόνησο της Λακωνίας, φαίνεται ότι ζήλεψε τη... δόξα των Κυκλάδων, διαθέτοντας βενζίνη στα 2,19 ευρώ, με τα Κύθηρα να ακολουθούν 1-2 λεπτά χαμηλότερα. 

Ιδού και ποιοι είναι οι νομοί με μέση τιμή αμόλυβδης άνω των 2 ευρώ:   

Αιτωλοακαρνανία: 2,003 ευρώ  

Γρεβενά: 2,001 ευρώ  

Δωδεκάνησα: 2,125 ευρώ  

Ευρυτανία: 2,045 ευρώ  

Ζάκυνθος: 2,006 ευρώ  

Ηράκλειο: 2,029 ευρώ  

Κέρκυρα: 2,019 ευρώ  

Κεφαλλονιά: 2,046 ευρώ 

Κυκλάδες: 2,216 ευρώ  

Λασίθι: 2,020 ευρώ 
Λέσβος: 2,037 ευρώ  

Λευκάδα: 2,059 ευρώ  

Μαγνησία: 2,002 ευρώ  

Ρέθυμνο: 2,030 ευρώ 

Σάμος: 2,028 ευρώ 

Φωκίδα: 2,019 ευρώ 

Χανιά: 2,006 ευρώ  

Σημειωτέον ότι πάνω από τα 1,80 ευρώ μέση τιμή, πωλείται ήδη το πετρέλαιο κίνησης στην Ευρυτανία, στην Κεφαλλονιά, στη Φωκίδα, ενώ στις Κυκλάδες “φλερτάρει” με τα 2 ευρώ (1,944 ευρώ)!!! 

kausima.jpg

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι διεθνείς εξελίξεις δεν επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στον ορατό ορίζοντα. Αντιθέτως. Τις τελευταίες επτά εβδομάδες, οι αγορές “χορεύουν” στο ρυθμό των αποφάσεων του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για μειωμένη παραγωγή, ενώ οι αντικρουόμενες ειδήσεις-αναλύσεις για τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και τη ζήτηση από την Κίνα, ενισχύουν τη νευρικότητα και στρώνουν το χαλί σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.  

Σύμφωνα με την Trading Economics, στο τέλος του τριμήνου η τιμή του Brent θα “παίζει” στα 89 δολάρια, ενώ σε ορίζοντα 12μήνου “βλέπουν” να ξεπερνά τα 96 δολάρια. Οι εξελίξεις είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν την ΕΚΤ σε μια ακόμα αναθεώρηση των παραδοχών της για το πετρέλαιο, άρα πιθανότατα και για τον πληθωρισμό. Στις τελευταίες προβλέψεις (Ιούνιος), οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ “έβλεπαν” τη φετινή μέση τιμή του πετρελαίου στα 78 δολάρια...  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποχώρησαν αλλά παραμένουν «φουσκωμένες» οι τιμές των καυσίμων
Υποχώρησαν αλλά παραμένουν «φουσκωμένες» οι τιμές των καυσίμων
Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου, ωστόσο χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να φτάσει και στις αντλίες των πρατηρίων αυτή η μείωση, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς όσα είχε θίξει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο περί δυσανάλογων ρυθμών αυξομείωσης των λιανικών τιμών στην Ελλάδα, σε σχέση με τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών.  
Υποχώρησαν αλλά παραμένουν «φουσκωμένες» οι τιμές των καυσίμων
Αγωνία για το πετρέλαιο θέρμανσης
Αγωνία για το πετρέλαιο θέρμανσης
Αναζητούνται τρόποι για πιο γρήγορες καταβολές του επιδόματος- Γύρω στα 200 εκ ευρώ το κονδύλι- Πήρε “φωτιά” η βενζίνη και ανέβηκε στο 3ο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης
Αγωνία για το πετρέλαιο θέρμανσης