Το ισχυρό ενεργειακό αποτύπωμα της Γαλλίας στην Ελλάδα

Φωτογραφία: Shutterstock

Ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα όλων των πρόσφατων επαφών της ελληνικής διπλωματίας με αξιωματούχους κι επιχειρηματίες των “γιγάντων” της Ανατολής (Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία), ήταν ο ρόλος που αποκτά και πρόκειται να παίξει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής.

Ανάλογο περιεχόμενο είχαν και οι συναντήσεις στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, με βασικό μενού την ενεργειακή διασύνδεση και τη θέση- κλειδί της Ελλάδας. Ο γύρος των επαφών ξαναγυρίζει, ωστόσο, στην Ευρώπη και το τετ-α-τετ με την Ιταλίδα πρωθυπουργό είναι μόνο η αρχή, καθώς οδεύοντας προς το χειμώνα, όπου και αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τους όρους της “πράσινης” μετάβασης, η Ελλάδα “χτίζει” και επιβεβαιώνει συμμαχίες και συμφωνίες στο γεωπολιτικό- ενεργειακό πεδίο.

Το ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις βρίσκονται σε φάση έντονης κινητικότητας, δεν είναι μυστικό. Κι αυτό δεν αφορά μόνο στις αμυντικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί αλλά και στο έμπρακτο ενδιαφέρον της Γαλλίας και των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών για ενίσχυση της επενδυτικής παρουσίας τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2021 το απόθεμα γαλλικών άμεσων ξένων επενδύσεων ανήλθε σε 1,107 δισ. Ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών, η Γαλλία αποτελεί τον 9ο μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει το Γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας, οι γαλλικές εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουν αναλάβει έργα συνολικού ενδεικτικού κόστους άνω των 3,8 δισ. ευρώ και ισχύος σχεδόν 6 MW, που αφορούν κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η ENGIE (πρώην GDF Suez) εισήλθε το 2009 με ποσοστό 25% στη μετοχική σύνθεση του Ομίλου «Ήρων», ο οποίος δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση ενέργειας από φυσικό αέριο με δύο ιδιόκτητα εργοστάσια παραγωγής ισχύος 582MW. Επιπλέον, η εταιρεία έχει θυγατρική στην Ελλάδας από το 2000, την Engie Hellas, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ενεργειακών υπηρεσιών και της τεχνικής συντήρησης και απασχολεί 230 εργαζομένους.

Η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 90 σημεία παροχής υπηρεσιών στη χώρα μας και το 2017 εξασφάλισε την πλήρη διαχείριση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Επιπλέον, τον Μάρτιο 2021, η Ocean Winds (OW), που αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της ισπανικής EDP Renewables και της γαλλικής ENGIE, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Terna Energy για τη συν-ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων στην Ελλάδα.

Η εταιρεία TOTAL Hellas διατηρεί πρατήρια λιανικής και χονδρικής πώλησης καυσίμων και λιπαντικών στην Ελλάδα. Ακόμη, συμμετέχει στην κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΛΠΕ-Exxon Mobil που επελέγη για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Τον Φεβρουάριο του 2020, η εταιρεία αποχώρησε από την κοινοπραξία ΕΛΠΕ-TOTAL-EDISON (η τελευταία εξαγοράστηκε το 2012 από την Électricité de France/EDF και αποτελεί πλέον θυγατρική της στην Ιταλία) στην οποία παραχωρήθηκε το 2017 δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή του Ιονίου (οικόπεδο 2), πωλώντας το μερίδιό της στην εταιρεία ENERGEAN.

Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο ξεχωρίζει η επένδυση της ELPEDISON (σύμπραξη Ελληνικά Πετρέλαια, Edison και Ελλάκτωρ) για δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη, με συνολική ισχύ 820 MW.

Η εταιρεία Total Eren, μέσω της θυγατρικής της Eren Hellas που δημιουργήθηκε το 2013, διαθέτει 8 φωτοβολταϊκά και 13 αιολικά πάρκα, ενώ κατασκευάζει ακόμη 4 φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος (σε λειτουργία ή υπό κατασκευή) 350 MW στην Ελλάδα. Το 2020, η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων ισχύος 40 Mwp, ενώ το 2022, αντίστοιχα, 70 Mwp.

Η εταιρεία SPIECAPAG, μέλος του γαλλικού Ομίλου Entrepose που ανήκει στον Όμιλο VINCI, έχει αναλάβει τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή ενός τμήματος του αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα μήκους 185 χλμ.

Η εταιρεία Omexom, μέλος της VINCI Energies, ίδρυσε το 2019 θυγατρική εταιρεία, την Omexom Hellas, η οποία συμμετέχει στην ενεργειακή διασύνδεση μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένης της υπόγειας σύνδεσης 15 χλμ. που συνδέει τον υποσταθμό στα Χανιά (βορειοδυτική Κρήτη) με το σημείο προσγείωσης του υποβρυχίου καλωδίου. Η εταιρεία έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, έργα των εταιρειών GEFYRA SA, INTRAKAT, VINCI κ.α., ενώ πρόσφατα υπέγραψε MOU με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, και άλλες εταιρείες για την υλοποίηση του έργου μετατροπής της Χάλκης σε πρότυπο νησί «πράσινης» οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας.

Η εταιρεία VALOREM υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων ισχύος 82 MW στην Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με στόχο τη χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία τους βραχυπρόθεσμα. Η εταιρεία προχώρησε παράλληλα στη δημιουργία γραφείου στην Αθήνα. Τον Ιούλιο του 2020, η εταιρεία επιλέχθηκε από τη ΡΑΕ για την κατασκευή και λειτουργία αιολικού πάρκου στη Μαγούλα ισχύος 28 MW. Η κατασκευή του έργου έχει ξεκινήσει και θα τεθεί σε λειτουργία το 2024.

Η εταιρεία EDF Renewables (πρώην EDF Énergies Nouvelles) έχει ιδρύσει θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα, την EDF EN Hellas, από το 2005 η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέσω των θυγατρικών της εταιρειών, αναπτύσσει και θέτει σε λειτουργία αιολικούς, φωτοβολταϊκούς και υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2019, η EDF Renewables στην Ελλάδα ανέλαβε μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο 60 MWp στη Βοιωτία, μέσα από μια μικτή δημοπρασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που πραγματοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡAE). Η εταιρεία διαθέτει συνολική μεικτή εγκατεστημένη ισχύ περίπου 277 MW (265 MW σε αιολικά και 12 MWp σε ηλιακά) σε 17 εγκαταστάσεις. Η εταιρεία διαθέτει επίσης δραστηριότητα Λειτουργίας και Συντήρησης στη χώρα μέσω της EDF Renewables Services Greece, της τοπικής θυγατρικής της, η οποία διαχειρίζεται 286 MW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για δικό της λογαριασμό και τρίτους.

Η εταιρεία AKUO ENERGY SAS ίδρυσε γραφείο αντιπροσωπείας στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 εστιάζοντας στην ανάπτυξη αιολικών, ηλιακών και μικρών υδροηλεκτρικών έργων. Η εταιρεία εξετάζει επίσης την εφαρμογή λύσεων προσαρμοσμένων στις γεωγραφικές ανάγκες τη χώρας, όπως την τεχνολογία Floating PVs που εφαρμόζεται σε φράγματα και λίμνες, ή υβριδικές λύσεις (συνδυασμός φωτοβολταϊκών, αποθήκευσης και γεννήτριας ντίζελ) για απομακρυσμένες περιοχές, ιδίως τα ελληνικά νησιά χωρίς διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα.

Η Akuo Energy Greece πρόκειται να αναπτύξει περίπου 750 MW φωτοβολταϊκών έργων ως μέρος των σχεδίων της να επενδύσει 1,18 δισ. $ στην Ελλάδα έως το 2025. Το πρόγραμμα προβλέπει επενδύσεις σε αιολική, επίγεια και πλωτά ηλιακά έργα, καθώς και προγράμματα αποθήκευσης ενέργειας.

Η εταιρεία VOLTALIA ίδρυσε το 2007 τη θυγατρική Voltalia Ελλάς Α.Ε. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα Λειτουργίας και Συντήρησης (Ο&Μ) έργων ΑΠΕ, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων τρίτων, ενώ έχει εισέλθει ήδη, τόσο στην κατασκευή σταθμών ΑΠΕ για λογαριασμό τρίτων, όσο και σε επενδύσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων που εκμεταλλεύεται η ίδια.

Τον Αύγουστο 2020, η εταιρεία επελέγη σε δημοπρασία για την εγκατάσταση ηλιακού έργου στην Πελοπόννησο (Κορυθέο, Τρίπολη), συνολικής ισχύος 12 MW, συνδεδεμένου με 20ετή συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Voltalia ανέλαβε επίσης συμβόλαια κατασκευής και συντήρησης για ένα ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο 10 MW (PV) που ανήκει σε τρίτο, το οποίο εξασφάλισε επίσης στην ίδια δημοπρασία. Συνολικά, η Voltalia κατέχει και λειτουργεί 31 ηλιακούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 4,7 MW.

ΣΧΕΤΙΚΑ