Νέα πρόσκληση του Πρωθυπουργού για αμερικανικές επενδύσεις

Φωτογραφία από EUROKINISSI/ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

Με “όπλο” την επενδυτική βαθμίδα από την DBRS, τη διπλή αναβάθμιση από τη Moody’s και τις διαφαινόμενες αναβαθμίσεις από την S&P και Fitch, ο Πρωθυπουργός συναντάται, πλέον, με άλλον “αέρα” με διεθνείς επενδυτές.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ενέργειας, επιτρέπει, μάλιστα, συμφωνίες και διαβουλεύσεις σε άλλο επίπεδο κι αυτά συνεκτιμώνται από πολυεθνικούς κολοσσούς, που χαράσσουν τη στρατηγική τους βασισμένοι σε δεδομένα και όχι προσδοκίες.

Στις επαφές του στη Νέα Υόρκη με επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και δεν είναι τυχαίο ότι εστίασε στα σημεία που αναδεικνύονται ως προκλήσεις, από όλους τους Οίκους Αξιολόγησης, δηλαδή στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Όπως κατ’ επανάληψη έχουν επισημάνει στις αναφορές τους προς τους πελάτες τους, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, η λειτουργία του δημοσίου και της δικαιοσύνης είναι από τα βασικά “αγκάθια” κυρίως για τις μεγάλες επενδύσεις, που συχνά- πυκνά μπλέκονται σε ένα κυκεώνα αδειοδοτήσεων και προσφυγών στο ΣτΕ.

Το κλίμα που εισέπραξε η ελληνική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη ήταν κάτι παραπάνω από θετικό. Άλλωστε, η Έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα μιλάει μόνη της:

Η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, καθώς μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης των ετών 2009-2018 (κατά την οποία το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%), ανέκαμψε σημειώνοντας ήπια ανάπτυξη το 2019 και στη συνέχεια ανταπεξήλθε επιτυχώς στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, ιδίως στις πληθωριστικές πιέσεις, που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε συνέχεια της - αναμενόμενης λόγω παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών - επιβράδυνσης το 2020, ακολούθησε δυναμικός ρυθμός ανάπτυξης και σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους το 2022. Στην θετική πορεία της ε/οικονομίας συνέβαλε σημαντικά η συνεπής εφαρμογή του κυβερνητικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ιδίως ως προς την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και την ανάπτυξη του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μεταρρυθμίσεις οι οποίες οδήγησαν στην προσέλκυση σημαντικών νέων επενδύσεων

Η δημοσιονομική θέση της χώρας παραμένει καλή, με δημοσιονομικό απόθεμα (buffer) τάξης 38 δισ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη δέσμης μέτρων ανάκαμψης από την ΕΕ (RRF/Recovery and Relief Facility, συνολικού ύψους 32 δισ. Ευρώ + 5 δισ από την αναθεώρηση) δημιουργεί περαιτέρω αναπτυξιακές προοπτικές.

Η διμερής σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στον αμυντικό τομέα και την ενεργειακή διπλωματία, ενώ σημαντικές προοπτικές υπάρχουν για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ιδίως σε κλάδους όπως η “πράσινη” ενέργεια, η υψηλή τεχνολογία/καινοτομία και οι υπηρεσίες υγείας.

Αξιολογείται ιδιαιτέρως θετικά η τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό της πρόγραμμα που αποσκοπεί στην οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αναβάθμιση (10/2019) του νέου επενδυτικού/αναπτυξιακού νόμου για τη βελτιστοποίηση και την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, την αύξηση της απασχόλησης και την υιοθέτηση βέλτιστων διεθνών πρακτικών, καθώς οι περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο χρόνος επίλυσης διαφορών αποτελούν πάγια επενδυτικά εμπόδια. Θετικά αξιολογούνται οι χειρισμοί της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης των τιμών ηλεκτρισμού το 2022, ιδίως σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει εξυγιανθεί σε σημαντικό βαθμό, ειδικά χάρη στη μείωση του μεγάλου αριθμού μη-εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), μέσω του “Ηρακλή”, από 45% το 2017 σε λιγότερο από 10% το 2022. Αν και υπάρχουν ακόμα προκλήσεις που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους, τα τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα και αποθέματα για να παρέχουν δανειοδότηση και να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως σημειώνει το State Department, η επάνοδος της Ελλάδας σε θετική πορεία οικονομικής ανάπτυξης έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, όπως οι Applied Materials, AWS, Cisco, Deloitte, Digital Realty, Google, J.P. Morgan, Meta, Microsoft, Pfizer κλπ., οι οποίες ήδη υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα.

Η αφαίρεση της Ελλάδας από τον κατάλογο χωρών μη ικανοποιητικών επιδόσεων σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ο εν λόγω κατάλογος συμπεριλαμβάνεται στην ειδική ετήσια έκθεση του Γραφείου Εμπορικής Αντιπροσώπου ΗΠΑ / USTR “Special 301 Report on IPR”) το 2020, συντέλεσε σημαντικά στην αύξηση του ενδιαφέροντος των αμερικανικών εταιρειών για να επενδύσουν στη χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ