Σκάλκος: Σημαντική η επενδυτική βαθμίδα για τις ξένες επενδύσεις στα ακίνητα

NEWSROOM
Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα / Φωτογραφία: Shutterstock

Στη σημασία της επιστροφής της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων ανέλυσαν οι συμμετέχοντες, σε συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 24ου συνεδρίου της Prodexpo.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος,η επενδυτική βαθμίδα «είναι σημαντική για τους πολίτες και τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, γιατί θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με χαμηλότερα επιτόκια και άρα θα έχουν ενισχυμένη καταναλωτική δύναμη.» Τόνισε επίσης ότι για την ελληνική οικονομία είναι ένα «ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας, "game changer", που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού.»

Ο κ. Σκάλκος τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο δρόμος της δημοσιονομικής προσοχής, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει το Δεκέμβριο ότι θα έρθει η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ο κ. Σκάλκος τόνισε ότι πλέον εκτελείται το 100% του προγράμματος. «Δεν ήταν πάντα έτσι» υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος αυτού από τα σχέδια για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Επίσης καταλύτης θα είναι οι πράσινες επενδύσεις, αφού το 27% του νέου ΕΣΠΑ και το 37% του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δοθούν για πράσινες επενδύσεις. Όπως τόνισε ο κ. Σκάλκος η αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση της επενδυτικής αξιολόγησης της Ελλάδας.

Τη σχέση επενδυτικής βαθμίδας και «γραφειοκρατικής βαθμίδας» ανέπτυξε ο Λάμπρος Μπέλεσης, συνέταιρος στην εταιρεία Bernitsas Law, που τόνισε την ανάγκη βελτίωσης του γραφειοκρατικού πλαισίου της Ελλάδας.

«Η πραγματικότητα της δημόσιας διοίκησης, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών εξυπηρέτησης του real estate, είναι ότι υπάρχει τεράστιος όγκος εργασίας, που θα αυξηθεί με την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας. Η προφανής λύση είναι η απλούστευση και η πιο αποτελεσματική ψηφιοποίηση» τόνισε ο Λ. Μπέλεσης που σημείωσε επίσης ότι έχουν γίνει θετικά βήματα στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Επικρατείας αλλά και στο Κτηματολόγιο, όπου και οι πολίτες πρέπει να είναι πιο επιμελείς και συνεπείς. Προσέθεσε ότι η Ελλάδα προσφέρει ένα φιλόξενο και ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, με σύγχρονο νομικό πλαίσιο για τη σύσταση επιχειρήσεων και τις εργασιακές σχέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ