El Dorado για εξοχικές κατοικίες η Ελλάδα -Έκρηξη ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές

AP Photo/Kristi Eaton

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Prodexpo για την ελληνική κτηματαγορά και ειδικά για τις εξοχικές κατοικίες ήρθαν να επιβεβαιώσουν το τεράστιο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, με ό,τι συνεπάγεται φυσικά αυτό για τη δυναμική που αναπτύσσει συνολικά το τουριστικό «πακέτο».

Σύμφωνα με το Γιάννη Ξυλά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της GEOAXIS, η αγορά βιώνει το απόλυτο ριμπάουντ σε σχέση με το 2014, με τις τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα. Αναλύοντας τα αποτελέσματα από το παρατηρητήριο για τις εξοχικές κατοικίες, που έχει δημιουργήσει η εταιρεία του, ο κ. Ξυλάς είπε πως σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη και Τζια, οι πολυτελείς θερινές κατοικίες πωλούνται πάνω από 5.000 ευρώ τ.μ., υπάρχει όμως προϊόν και για πιο μικρά πορτοφόλια. Στα τέσσερα αυτά νησιά, όπως και στη Σέριφο, καταγράφεται αυξητική τάση. Έκρουσε όμως το καμπανάκι για την Μύκονο και τη Σαντορίνη, που εμφάνισαν για πρώτη φορά μείωση αφίξεων και πληροτήτων, λέγοντας πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τις υποδομές (νερό, καθαριότητα, δρόμοι).

Κατά το Παρατηρητήριο της Geoaxis, η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή μονάδος πολυτελών κατοικιών με 13.359 euro/τμ και ακολουθούν η Σαντορίνη με 11.270 euro/τμ και η Πάρος με 8.000 euro/τμ. Η Κέα καταγράφει 5.462 euro/τμ και η Σέριφος 3.401 euro/τμ.

Σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων μία εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Την ακτινογραφία της αγοράς εξοχικής κατοικίας με αξιοποίηση των στοιχείων από την πλατφόρμα του Spitogatos έδωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, σημειώνοντας ότι η ζήτηση για κατοικίες στην Ελλάδα προέρχεται κατά 85% από το εσωτερικό και κατά 15% από το εξωτερικό, με τους περισσότερους ξένους ενδιαφερόμενους να προέρχονται από Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα, το 20% των ακινήτων χαρακτηρίζονται ως εξοχικές κατοικίες. Φέτος καταγράφεται αύξηση στις ζητούμενες για πώληση τιμές κατά 4,7% καθώς και οι αναζητήσεις για αγορά εξοχικών κατοικιών από το εξωτερικό έχει αυξηθεί κατά 15%. Η Χαλκιδική αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» των αναζητήσεων για εξοχική κατοικία από χρήστες που ζούνε εκτός Ελλάδας, και ακολουθούν Κυκλάδες, Καβάλα, τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, τα νότια προάστια της Αθήνας, το κέντρο της Αθήνας, τα Δωδεκάνησα, το υπόλοιπο Αττικής, η Μεσσηνία και τα Χανιά.

Αντίθετα, στην κορυφή των αναζητήσεων των Ελλήνων χρηστών για εξοχική κατοικία βρίσκονται τα νότια προάστια της Αθήνας και ακολουθούν υπόλοιπο Αττικής, προάστια Θεσσαλονίκης, Κυκλάδες, κέντρο Αθήνας, Εύβοια, Χαλκιδική, Μαγνησία, νησιά του Αργοσαρωνικού και Μεσσηνία.

Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Πάρου, όπου το 73% του συνόλου των ακινήτων που καταχωρούνται προς πώληση χαρακτηρίζονται εξοχικές κατοικίες. Εκεί καταγράφεται άνοδος κατά 21% στις τιμές που ζητούνται σήμερα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, με τους περισσότερους ενδιαφερόμενους να αναζητούν βίλες, μεζονέτες και penthouse.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γαβριηλίδης, Founding Partner της Elxis Greek Real Estate Services, ανέφερε ότι υπάρχει μια συνέχιση της αυξητικής καμπύλης στις πωλήσεις, κάνοντας λόγο για αύξηση της τάξης του 35% στις ξένες επενδύσεις σε ακίνητα, με τις τιμές να σκαρφαλώνουν κατά 12,5% σε σχέση με πέρυσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ