ΕΚΤ: Σταθεροποιούνται οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό - Δεν διαφαίνονται αυξήσεις επιτοκίων στον ορίζοντα

NEWSROOM
Στιγμιότυπο από διαδήλωση στο Βερολίνο
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση το περασμένο Σάββατο στο Βερολίνο κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία / AP Images

Οι προσδοκίες των καταναλωτών στην ευρωζώνη σχετικά με τον πληθωρισμό παρέμειναν σταθερές στον Νοέμβριο σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Οκτωβρίου. Αντίθετα οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη επιδεινώθηκαν.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα φέτος για να μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές, αλλά τα έχει διατηρήσει αμετάβλητα στις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνοντας ότι η επόμενη κίνηση θα είναι να ξεκινήσουν οι μειώσεις.

Οι μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες διατηρήθηκαν στο 4,0%, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια διαμορφώθηκαν στο 2,5%, αμφότερες πάνω από το στόχο της ΕΚΤ για 2%. Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες υποβαθμίστηκαν στο -1,3% από το -1,2% ένα μήνα νωρίτερα.

Οι αγορές «βλέπουν» μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Μάρτιο. Συνολικά προβλέπουν ότι θα μειωθούν κατά 75 μονάδες βάσης μέσα στο 2024.

Την ίδια ώρα ένα από τα «γεράκια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ισαμπέλ Σνάμπελ δήλωσε στο Reuters ότι με δεδομένη την «αξιοσημείωτη» πτώση του πληθωρισμού η ΕΚΤ θα σταματήσει να σκέφτεται νέες αυξήσεις επιτοκίων. Παράλληλα τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν θα πρέπει να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια έως τα μέσα του 2024, υποδεικνύοντας προς την κατεύθυνση της μείωσης.

Τα σχόλια της Σνάμπελ αποτελούν μια αλλαγή στη στάση της, καθώς θεωρείται η πιο ισχυρή φωνή στο συντηρητικό στρατόπεδο των πολιτικών που οδήγησε στην μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στην ιστορία της ΕΚΤ τα τελευταία περίπου 2 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η Σνάμπελ είχε δηλώσει πριν από ένα μήνα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι επειδή το «τελευταίο μίλι» της μάχης με τον πληθωρισμό μπορεί να αποδειχθεί το πιο δύσκολο. Ωστόσο τώρα δηλώνει πως άλλαξε τη στάση με βάση τα νέα δεδομένα.

«Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζω γνώμη. Τα πρόσφατα επίπεδα του πληθωρισμού έχουν καταστήσει τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μάλλον απίθανες», δήλωσε. «Τα επίπεδα που βρίσκεται τώρα ο πληθωρισμός μου έδωσαν περισσότερη εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο 2% το αργότερο έως το 2025», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ