ΕΚΤ: Οι επενδυτές «βλέπουν» το βασικό επιτόκιο στο 2,5% το 2024 - Πλησιάζει η ώρα των περικοπών

NEWSROOM
ΕΚΤ: Οι επενδυτές «βλέπουν» το βασικό επιτόκιο στο 2,5% το 2024 - Πλησιάζει η ώρα των περικοπών
Βιέννη / Shutterstock

Όλο και περισσότεροι επενδυτές «στοιχηματίζουν» ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων μέσα στο 2024.

Οι αγορές εκτίμησαν ότι θα πραγματοποιηθούν έξι μειώσεις επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας από την ΕΚΤ μέσα στο 2024, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο θα μειωθεί κατά 150 μονάδες στο 2,5% από το 4% που βρίσκεται επί του παρόντος. Ωστόσο αργότερα άλλαξαν την εκτίμηση τους, μιλώντας για μείωση 143 μονάδων βάσης.

Οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα σχεδόν 80% ο κύκλος χαλάρωσης να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του επόμενο έτους, ένα σενάριο που μόλις πριν από τρεις εβδομάδες δεν συγκέντρωνε πολλές ελπίδες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει κερδηθεί ακόμα, αλλά αναγνωρίζουν ότι οι αυξήσεις άνω του 4% πιθανότητα δεν θα χρειαστούν.

Η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη την επόμενη εβδομάδα και στο κατά πόσο η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα τοποθετηθεί σχετικά με τις εκτιμήσεις για την έκταση των περικοπών.

Αν οι εκτιμήσεις της αγοράς αποδειχθούν σωστές, η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη από τις κεντρικές τράπεζες που θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος και θα ολοκληρώσει τον πιο επιθετικό κύκλο χαλάρωσης. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της κίνηση τον Μάιο, ενώ συνολικά αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 125 μονάδες βάσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ