Γιατί η υγιεινή διατροφή είναι πιο ακριβή; - Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους

NEWSROOM
Φρούτα και λαχανικά
Φρούτα και λαχανικά/ Φωτογραφία shutterstock

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι πάντα τόσο εύκολη όσο ακούγεται. Οι ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων οδηγούν σε μεγάλες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών κοινοτήτων σε πολλές χώρες.

Μια βρετανική έρευνα του 2023, η έκθεση Broken Plate του ιδρύματος τροφίμων που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, διαπιστώστε ότι τα υγιεινά τρόφιμα είναι συνήθως δυο φορές πιο ακριβά από τα λιγότερο υγιεινά.

Οι ακτιβιστές λένε ότι οι υψηλές τιμές έχουν μειώσει τη δυνατότητα πολλών νοικοκυριών να αγοράζουν υγιεινά τρόφιμα, ωθώντας τους καταναλωτές προς λιγότερο υγιεινές λύσεις και επεξεργασμένα προϊόντα.

Οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις διεθνείς εισαγωγές, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές θέλουν να έχουν όλο το χρόνο πρόσβαση σε τροπικά ή εκτός εποχής φρούτα και λαχανικά. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια μακρύτερη και πιο περίπλοκη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φρέσκων φρούτων και λαχανικών στον κόσμο, αλλά και ένας μεγάλος εξαγωγέας. Η παραγωγή των ΗΠΑ σε όγκο παρέμεινε σταθερή με την πάροδο των ετών αλλά την ίδια ώρα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 129% για τα φρούτα και 155% για τα λαχανικά τα τελευταία 20 χρόνια.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Warwick, το σταθερό, αλλά υψηλό, κόστος στην αλυσίδα εφοδιασμού οδήγησε τους Αμερικανούς καταναλωτές να πληρώνουν 40% περισσότερο για φρούτα και λαχανικά σε μια περίοδο 10 ετών.

«Τα δεδομένα λένε πολύ ξεκάθαρα ότι υπάρχει υψηλό κόστος στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το οποίο δεν υπάρχει για άλλα προϊόντα», δήλωσε στο CNBC ο Thijs Van Rens, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης του Warwick.

Στην αντίπερα όχθη, σύμφωνα πάντα με τον Van Rens, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα γίνονται όλο και φθηνότερα. «Το πρόχειρο φαγητό είναι φθηνό επειδή μπορείς να το διατηρήσεις ευκολότερα. Υπάρχει μια πολύ στενή σχέση μεταξύ της τιμής των τροφίμων και του πόσο υγιεινά είναι για τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την μελέτη του βρετανικού ιδρύματος τροφίμων, η ποσότητα λαχανικών που αγοράζουν οι οικογένειες στην Βρετανία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών.

Η Rebecca Tobi, ανώτερη διευθύντρια επιχειρήσεων και επενδυτών στο ίδρυμα τροφίμων, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο κενό στην πολιτική όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι νομοθέτες διευκολύνουν τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε πιο υγιεινά τρόφιμα.

Το γεωργικό εργατικό δυναμικό μειώνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ιδίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ). Η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν αποτελούν πλέον την πρώτη επιλογή για την επαγγελματική σταδιοδρομία για πολλούς ανθρώπους. Καθώς το εγχώριο εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται και γερνάει, τα ανεπτυγμένα έθνη βασίζονται σε ξένους εποχιακούς εργαζόμενους. Η έλλειψη εργαζομένων επηρεάζει άμεσα στη σταθερότητα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Μια έρευνα της Εθνικής Ένωσης Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αξίας 28 εκατομμυρίων δολαρίων πετάχτηκαν μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Οι καιρικές συνθήκες περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τις αλυσίδες εφοδιασμού φρούτων και λαχανικών. Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Τουρκία και το Μεξικό είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φρούτων στον κόσμο. Κάθε μια από αυτές τις χώρες έχει ταλαιπωρηθεί από ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το 2023, το Μεξικό είδε τόσο υψηλές θερμοκρασίες που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει μέτρα για να αυξήσει τεχνητά τη βροχή. Η Κίνα ήρθε αντιμέτωπη τόσο με καταστροφικές πλημμύρες και ακραία ζέστη που είχαν ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν καλλιέργειες, προκαλώντας ταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Μια νέα ανάλυση της Energy and Climate Intelligence Unit διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους, έχουν αυξήσει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών κατά μέσο όρο κατά 770 δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η το κλίμα ευθύνεται για το 60% αυτής της αύξησης, σύμφωνα με την μελέτη.

Κλιματική Αλλαγή

Μιλώντας σε παγκόσμια κλίμακα, 3,14 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο -περίπου 42% του παγκόσμιου πληθωρισμού- δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια πιο υγιεινή διατροφή το 2021, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στις ΗΠΑ σημειώθηκε αύξηση ρεκόρ 11,4% στις τιμές των τροφίμων κατά τη διάρκεια του 2022 και επιπλέον αύξηση 3,4% τους τελευταίους 12 μήνες. Ένας μέσος καταναλωτής στο Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνει τώρα 30% περισσότερο για τρόφιμα σε σύγκριση με δυο χρόνια πριν.

Η μειωμένη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα εκτυλίσσεται καθώς τα ποσοστά παχυσαρκία εκτοξεύονται στα ύψη σε όλο τον κόσμο. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας προβλέπει ότι, χωρίς παρέμβαση, το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο την επόμενη δεκαετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ