Μπλόκο στη φοροδιαφυγή και σαφάρι είσπραξης ΦΠΑ -Η «βοήθεια» από 266.000 πολίτες, η εφαρμογή appodixi και τα POS

Φωτογραφία: Shutterstock

Αυτήν τη στιγμή είναι εγγεγραμμένα 1.032.000 «μηχανάκια» στο Μητρώο POS.

Πόσο θα κόστιζε στον Προϋπολογισμό μια «προσγείωση» του ΕΦΚ στα καύσιμα; Γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ. Πόσος δημοσιονομικός χώρος απαιτείται για μια μείωση του ΦΠΑ κατά 1 μονάδα; Γύρω στο 1 δισ. ευρώ. Πόσα χάνουν κάθε χρόνο τα κρατικά ταμεία από τον ΦΠΑ που κάνει «φτερά»; Γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ.

Η σύνδεση των παραπάνω είναι προφανής και γι’ αυτό στο ΥΠΕΘΟ και την ΑΑΔΕ χαρακτηρίζουν «εθνικό στοίχημα» τον περιορισμό των απωλειών ΦΠΑ. Όσο λιγότερος ΦΠΑ χάνεται από τις «τρύπες» της φοροδιαφυγής, τόσο περισσότερα κονδύλια εξασφαλίζονται για την ενίσχυση της Υγείας, του Κοινωνικού Κράτους, της Παιδείας, για έκτακτες παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα, στις μικρές επιχειρήσεις.

Παρακολουθώντας κανείς την κινητικότητα των τελευταίων ημερών αντιλαμβάνεται ότι άρχισαν να μπαίνουν τα κομμάτια στο παζλ, το οποίο όταν συμπληρωθεί θα εμφανίζει μια τελείως διαφορετική εικόνα για τη λειτουργία της αγοράς: περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες για την καταγραφή του πραγματικού τζίρου, λιγότερες «τρύπες» για την απώλεια εσόδων.

Τα στοιχεία που έχει, μάλιστα, στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο δείχνουν ότι σε αυτήν τη μάχη του ΦΠΑ, πέρα από τις νομοθετικές διατάξεις, τα «λουκέτα», τα τσουχτερά πρόστιμα και τις αναδιοργανωμένες ελεγκτικές υπηρεσίες, θα έχει ως σύμμαχο χιλιάδες πολίτες.

«Καταιγίδα» καταγγελιών

Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην «υπηρεσία» της Εφορίας 265.967 πολίτες. Πρόκειται για φορολογούμενους, που έχουν κατεβάσει στο κινητό τους (Android 208.369 downloads, iOS 57.598 downloads) την εφαρμογή appodixi, μέσω της οποίας μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις που παίρνουν κι εν συνεχεία να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ, όταν εντοπίζουν «μαϊμούδες» ή αποδείξεις που δεν έχουν διαβιβαστεί στο Taxis άρα είναι αδήλωτες.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία από τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής, καθώς δείχνουν ότι αν μη τι άλλο οι χρήστες έχουν πάρει… ζεστά το κυνήγι της φοροδιαφυγής. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 155.794 καταγγελίες, εκ των οποίων επώνυμες είναι οι 70.274 και ανώνυμες οι 85.520.

Τα «λαβράκια» που δημοσιοποιεί συχνά- πυκνά η ΑΑΔΕ για ταμειακές «μαϊμού» ή για επιχειρήσεις που «ξεχνούν» να δηλώσουν χιλιάδες αποδείξεις, επιβεβαιώνουν ότι το appodixi κάνει καλά τη δουλειά του. Όπως λένε, μάλιστα, αρμόδιες πηγές, από τη στιγμή που πέρασε η διάταξη, με την οποία ορίστηκε το bonus γι’ αυτές τις καταγγελίες (10πλάσιο αξίας συναλλαγής με ελάχιστο ποσό 100 ευρώ και 3.000 ευρώ το μεγαλύτερο), η εφαρμογή έχει πάρει «φωτιά».

Δεν είναι, όμως, μόνο το appodixi, που έχει βάλει και τους πολίτες στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Ακόμα πιο σοβαρές υποθέσεις παραβατικότητας, φτάνουν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «καταγγελίες πολιτών» και είναι ενδεικτικό ότι σε αυτό το τρίμηνο λειτουργίας της έχουν ήδη γίνει 6.874 καταγγελίες, εκ των οποίων το 89% πρόκειται για περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων. Συγκεκριμένα:

  • 5.759 ανώνυμες: 476 για περιπτώσεις διαφθοράς, 102 για τελωνειακές παραβάσεις και 5.181 για φορολογικές παραβάσεις 
  • 1.115 Επώνυμες: 153 για διαφθορά, 9 για τελωνειακές παραβάσεις και 953 για φορολογικές παραβάσεις 

Οι νέες ασφαλιστικές δικλείδες 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτήν τη φορά δεν θα έχουμε τις συνήθεις καθυστερήσεις, αναβολές και παρατάσεις, που πολλές φορές στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν οδηγούσαν τελικά στη ματαίωση της εφαρμογής κρίσιμων διατάξεων.

Μετά την Απόφαση, που άναψε το «πράσινο φως» στην προσυμπλήρωση εσόδων- εξόδων στις δηλώσεις ΦΠΑ, άρα και στον περιορισμό των περιθωρίων… διαφυγής, με νέο «χτύπημα» το ΥΠΕΘΟ έστειλε το μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους- ενδιαφερόμενους, ότι τα POS θα μπουν παντού, όπως έχει προγραμματιστεί κι ότι θα διασυνδεθούν με το Taxis χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τους προηγούμενους μήνες, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η διαβούλευση για τους τεχνικούς όρους της διασύνδεσης και τις προδιαγραφές των POS και των ταμειακών, πολλοί πάροχοι «έπαιζαν» καθυστερήσεις, καθώς δεν πληρούσαν στο 100% αυτές τις προδιαγραφές και κινδύνευαν να μείνουν έξω από το παιχνίδι. Πλέον, μετά την υπογραφή των σχετικών Αποφάσεων και το «κλείδωμα» των χρονοδιαγραμμάτων, είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη πίστωση χρόνου. Τουναντίον.

Με διάταξη νόμου, που βρίσκεται προ των πυλών, έρχονται αυστηρές κυρώσεις στις εταιρίες πώλησης ταμειακών μηχανών και POS, που δεν θα αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους έως τις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα που εκπνέει και η προθεσμία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές για τις επιχειρήσεις. Και δεν μιλάμε μόνο για πρόστιμα, αλλά και διοικητικές κυρώσεις, όπως η έξωση τους από την αγορά των ταμειακών μηχανών.

Αυτήν τη στιγμή είναι εγγεγραμμένα 1.032.000 «μηχανάκια» στο Μητρώο POS αλλά δεν είναι σαφές πόσα από αυτά και πόσες από τις αντίστοιχες ταμειακές, δεν πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές της διασύνδεσης. Όπως λένε από το ΥΠΕΘΟ, η αναβάθμιση των λογισμικών των εταιριών παροχής ταμειακών μηχανών και POS κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS όλων των επιχειρήσεων, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα βιώσουμε το παράδοξο να έχει προμηθευτεί η αγορά τους αναγκαίους μηχανισμούς, αλλά να μη λειτουργούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ