«Έφοδος» για 65 δισ. ευρώ [πίνακας]

Η πλατεία Συντάγματος στο κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία: Shutterstock

Το στοίχημα της ιδιωτικής κατανάλωσης, του τουρισμού και των φορολογικών ελέγχων.

Τα πράγματα είναι απλά. Όπως κάθε χρόνο, το ΥΠΕΘΟ έθεσε τους εισπρακτικούς στόχους της ΑΑΔΕ για το 2024, προσδοκώντας πως όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού κατά το Νοέμβριο, το ταμείο θα έχει περισσότερα από τα προϋπολογισμένα.

Επί του παρόντος, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να πιάσουν συνολικά 65,010 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60,7 δισ. ευρώ είναι έσοδα από φόρους. Το ζητούμενο δεν είναι άλλο από το να επαναληφθεί το… 2023, όταν οι φορολογικές εισπράξεις ήταν τελικά περί τα 4,5 δισ ευρώ παραπάνω από τους αρχικούς υπολογισμούς.

Ανατρέχοντας κανείς στους επιμέρους στόχους, διαπιστώνει με την πρώτη ματιά ότι μεγάλο μέρος αυτών των φορολογικών εσόδων, θα πρέπει να προέλθει από τον ΦΠΑ, δηλαδή από την κατανάλωση. Κι εδώ βρίσκεται το πρώτο, διπλό στοίχημα.

Το διπλό στοίχημα

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα πρέπει να «μαζέψουν» συνολικά ΦΠΑ 24,391 δισ. ευρώ, από την κατανάλωση τσιγάρων, καυσίμων, τροφίμων, καθώς κι από την παροχή υπηρεσιών. Ο αρχικός περυσινός στόχος ήταν 22,217 δισ. ευρώ, ωστόσο τελικά τα έσοδα του ΦΠΑ για το 2023 έφτασαν 23,2 δισ. ευρώ. Συνεπώς, ο φετινός στόχος είναι κατ’ αρχάς να εισπραχθεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ παραπάνω από πέρυσι.

Το πρώτο στοίχημα είναι να «κρατηθεί» η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία πέρυσι σε πείσμα των αρνητικών προβλέψεων, κινήθηκε -σε όρους όγκου- σε θετικό πεδίο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΘΟ, η «κόπωση» από τα κύματα της ακρίβειας δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την κατανάλωση των νοικοκυριών, ωστόσο τα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων (αυξήσεις στο δημόσιο, στις συντάξεις, στον κατώτατο μισθό κλπ), θα την κρατήσουν σε ετήσιο ρυθμό 1,3%.

Όπως και πέρυσι, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του τουρισμού, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για εισπράξεις ως και 2 δισ. ευρώ παραπάνω από το 2023 και ο τζίρος στο σύνολο της οικονομίας θα είναι πολλαπλάσιος και τα έσοδα του ΦΠΑ μεγαλύτερα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, μόνο από τον τουριστικό κλάδο, τα επιπλέον έσοδα του ΦΠΑ θα είναι 300 με 400 εκ ευρώ.

Το δεύτερο στοίχημα είναι οι αποτελεσματικότεροι φορολογικοί έλεγχοι. Η επέκταση των POS σχεδόν σε όλη την αγορά και η διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές, καθώς και οι βαριές «καμπάνες» για όσους «πειράζουν» τους φορολογικούς μηχανισμούς, εκτιμάται ότι θα… ζορίσουν όσους «παίζουν» με τις αποδείξεις, ενώ η «βροχή» των καταγγελιών μέσω appodixi δείχνει ότι στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι ίδιοι οι πολίτες.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει 24.500 επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους, δηλαδή σαφάρι για αποδείξεις, ενώ έχει προβλεφθεί κι ένα δεύτερο κύμα 27.500 πλήρων ελέγχων για όσους βρίσκονται ή θα βρεθούν στη «μαύρη» λίστα.

Οι φόροι στο εισόδημα

Το άλλο, μεγάλο «πακέτο» φορολογικών εισπράξεων υπολογίζεται ότι θα μπει στα κρατικά ταμεία από τη φορολόγηση των εισοδημάτων. Κι επειδή νέοι φόροι δεν υπάρχουν, για να εισπραχθούν αυτά τα 21,7 δισ. ευρώ θα πρέπει και η απασχόληση να ενισχυθεί και οι μισθοί να ανέβουν και η κερδοφορία των επιχειρήσεων να κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Ξεκινώντας από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο στόχος της ΑΑΔΕ είναι να μπουν στα κρατικά ταμεία 13,263 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ παραπάνω από τις τελικές εισπράξεις του 2023 και 2 δισ. ευρώ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις. Αναμφίβολα, ένα μεγάλο μέρος αυτών των εισπράξεων θα έρθει από το νέο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού των εσόδων των επαγγελματιών, ωστόσο ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ ποντάρουν και στις μισθολογικές αυξήσεις, που φέρνουν αυξημένα έσοδα από τις κρατήσεις φόρου.

Όσον αφορά στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, ο εισπρακτικός στόχος είναι 6,797 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου 200 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τις περυσινές εισπράξεις, όταν η ισχυρή κερδοφορία των επιχειρήσεων κατά το 2022 έφερε στα κρατικά ταμεία περί τα 2 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους από τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι ισολογισμοί του 2023 μαρτυρούν σαφώς πιο «μαζεμένη» κερδοφορία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα φορολογικά έσοδα.  

ΣΧΕΤΙΚΑ