«Μάχη» εντός κι εκτός συνόρων για την τιμή του κρέατος

Φωτο: Eurokinissi

Στο εσωτερικό, τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται να «φρενάρουν» τους καλοθελητές, που θα θελήσουν να μετατρέψουν την πασχαλινή αγορά σε... αρένα, «φουσκώνοντας» τις τιμές στα αμνοερίφια- και όχι μόνο.

Στο εξωτερικό, τα μαντάτα από τις διεθνείς αγορές δεν είναι ιδιαιτέρως ευχάριστα, καθώς η προσδοκία για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών του κρέατος δεν επιβεβαιώνεται, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη βιομηχανία τροφίμων. 

Ξεκινώντας από τις εξελίξεις εκτός συνόρων, o Δείκτης Τιμών Κρέατος (FAO Index) τον Μάρτιο, κατέγραψε αύξηση 1,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση. Επί της ουσίας, ο Δείκτης έχει επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον περσινό Απρίλιο και είναι 3,8% πάνω από το 2021 και 22% πάνω από το 2020.

Οι διεθνείς τιμές του κρέατος πουλερικών αυξήθηκαν τον Μάρτιο, υποστηριζόμενες από τη συνεχιζόμενη σταθερή ζήτηση εισαγωγών από τις κύριες χώρες εισαγωγής, παρά τις άφθονες προμήθειες που υποστηρίζονται κυρίως από τη μείωση των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στις κύριες χώρες παραγωγής. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν επίσης, αντανακλώντας κυρίως την υψηλότερη εσωτερική ζήτηση ενόψει των διακοπών του Πάσχα, παρά τις αυξημένες προμήθειες ιδίως στη Δυτική Ευρώπη.

Οι παγκόσμιες τιμές του βόειου κρέατος συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο, κυρίως λόγω των αυξημένων αγορών από τις κορυφαίες χώρες εισαγωγής. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του κρέατος αιγοπροβάτων μειώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα, κυρίως λόγω της αύξησης των προμηθειών που υπερέβησαν τα εποχικά επίπεδα, ιδίως από την Αυστραλία.

Η «μάχη» στο εσωτερικό  

Η μάχη με τις τιμές του κρέατος στην εσωτερική αγορά δίνεται με φόντο τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν δύο πράγματα:

  1. οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται με εξαίρεση τη Δανία, τη Φινλανδία και την Τσεχία
  2. η ένταση των αυξήσεων είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα.

Τον Φεβρουάριο η τιμή του κρέατος στην ΕΕ ήταν κατά 3,3% υψηλότερη από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2023. Το χοιρινό κρέας σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 5,7%, μπροστά από το αρνί και το κατσίκι (+4,5%) και το μοσχάρι (+3%). Τα πουλερικά, αντίθετα, κατέγραψαν μείωση 1,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023.

Τα τελευταία 3 χρόνια, οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού για το κρέας ήταν οι υψηλότεροι μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023, με ετήσιους ρυθμούς μεταβολής άνω του 10%. Ο υψηλότερος ρυθμός καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η τιμή ήταν 17,3% υψηλότερη σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα; Τον περσινό Φεβρουάριο είχε καταγραφεί η μεγαλύτερη αύξηση (20%) και τον φετινό Φεβρουάριο είχαμε την 7η μεγαλύτερη αύξηση (4,8%) στην ΕΕ. Στις επιμέρους κατηγορίες, 4,5% είναι η αύξηση στο μοσχαρίσιο κρέας, 0,9% στα πουλερικά, 7,9% στο χοιρινό και 7,2% στα αμνοερίφια, που είναι η 5η μεγαλύτερη στην ΕΕ.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το Πάσχα, οι τιμές επί του παρόντος συγκρατούνται στα ίδια ή ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι.

Τα στοιχεία από την Κεντρική Αγορά (ΟΚΑΑ) δείχνουν ότι οι χονδρικές τιμές είναι χαμηλότερες από πέρσι (ως 9 ευρώ αντί ως 9,30 ευρώ), ενώ στα super markets το e- katanalotis δείχνει ότι τα αρνάκια παραμένουν κάτω από τα 12 ευρώ και τα κατσικάκια οριακά πάνω από τα 12 ευρώ. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές όσο αυξάνεται η ζήτηση, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει ακόμα πειστική απάντηση στο θέμα των ελληνοποιήσεων.

Σε συνάντηση που έγινε με παραγωγούς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κρεοπώλες, επισημάνθηκε για μια ακόμα φορά ότι χιλιάδες αμνοερίφια παίρνουν την ελληνική «σφραγίδα» απλώς και μόνο επειδή πριν σφαγούν περνούν καμιά 20αριά μέρες σε ελληνικούς στάβλους. Έτσι, ενώ εισάγονται πολύ φτηνότερα, πωλούνται σχεδόν όσο τα ελληνικά, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το «Αγρότυπος», τα ζωντανά αμνοερίφια από Ρουμανία έρχονται με τιμές ως 3,5 ευρώ το κιλό, που σημαίνει σφαγμένα είναι στα 7,30 - 7,50 ευρώ το κιλό κρέας. Την Παρασκευή, στο χονδρεμπόριο τα σφαγμένα ρουμάνικα πωλούνταν στα 8,20 ευρώ το κιλό και τα ελληνικά στα 8,80 ευρώ το κιλό.

ΣΧΕΤΙΚΑ