Χατζηδάκης: Φοροελαφρύνσεις 870 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2025

Ο Κωστής Χατζηδάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία economistas.gr

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ελληνική οικονομία να έχει ολοκληρώσει το 2024 με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,1%

Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ήδη υπολογίσει φοροελαφρύνσεις ύψους 870 εκατ. Ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2025. Αυτό ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, εκφράζοντας παράλληλα τη δέσμευση ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια πρόοδος με τους εμπλεκόμενους φορείς στο θέμα των υψηλών χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τότε θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση με νομοθετική ρύθμιση.

Ερωτηθείς αν επειδή οι ευρωπαϊκές οδηγίες επιτάσσουν το τέλος των οικονομικών βοηθημάτων, συνεπάγεται και τέλος της πολιτικής των φορολογικών ελαφρύνσεων, ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν σαφής: «Θα παραμείνουμε στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, όμως παράλληλα θα εφαρμόζουμε συνετή και υπεύθυνη πολιτική».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα σας αποκαλύψω τι θα έχει ο καινούργιος προϋπολογισμός του 2025:

  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με ένα δημοσιονομικό κόστος υψηλότερο των 210 εκατ. Ευρώ
  • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 120 εκατ. Ευρώ
  • Μόνιμη μείωση επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στους αγρότες, κόστος περί των 100 εκατ. Ευρώ.
  • Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος
  • Μείωση του ΦΠΑ στις οικοδομές

«Συνολικά, το κόστος όλων αυτών των φοροελαφρύνσεων ανέρχεται στα 870 εκατ. Ευρώ. Είμαστε σε θέση να σας λέμε τι θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 από τον Απρίλιο, διότι έχουμε ένα επιτελείο που εργάζεται μεθοδικά».

Ο Κωστής Χατζηδάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία economistas
Ο Κωστής Χατζηδάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία economistas

Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ελληνική οικονομία να έχει ολοκληρώσει το 2024 με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,1%.

Παράλληλα, όπως προσέθεσε, στόχος επίσης είναι τα επόμενα χρόνια ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί στο 2,5%.

Η ελληνική οικονομία έχει περάσει μέσα από την κρίση του κορωνοϊού όπως και από την ενεργειακή κρίση και έχει αντέξει. Γι αυτόν τον λόγο καταφέρνει να καταγράφει ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε ένα σημείο που στάθηκε ο υπουργός ήταν στα πλεονάσματα, τονίζοντας ότι σταθμίζουμε τις καταστάσεις καθημερινά, συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις μας με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που θέλουν τα υπερπλεονάσματα τα κρατάς για τις δύσκολες ώρες, προκειμένου να στηρίζεις τους αδύναμους.

«Μέχρι τώρα έχουμε πιάσει όλους τους στόχους μας. Εκείνο που θέλουμε να κάνουμε επειδή ζούμε σε ασταθές περιβάλλον να έχουμε περισσεύματα για να στηρίζουμε τους ευάλωτους», σημείωσε.

Ο Κωστής Χατζηδάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία economistas
Ο Κωστής Χατζηδάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία economistas

Νομοθετική ρύθμιση για τις προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Η συζήτηση στη συνέχεια στράφηκε στη φοροδιαφυγή και στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, ένα εξ αυτών η υποχρεωτική χρήση των POS.

Σε αυτό το σημείο, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι επί του παρόντος υπάρχουν 11 πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κάτι που δεν έχει προηγούμενο σύμφωνα με τον ίδιο. Αποτέλεσμα όπως είπε πέρυσι να έχουμε 0,5 δις. Ευρώ περισσότερα φορολογικά έσοδα.

Αναφορικά με τις χρεώσεις των POS και το ύψος τους, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν παράπονα από τους εμπλεκόμενους φορείς και η κυβέρνηση βρίσκεται σε συννενόηση προκειμένου να υπάρξει κάποια λύση.

Στην περίπτωση ωστόσο που δεν υπάρξει κάποια, τότε η κυβέρνηση θα παρέμβει με νομοθετική ρύθμιση, κάτι το οποίο επανέλαβε δύο φορές.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και τα συστήματα άμεσων πληρωμών όπως είναι το IRIS, ένα σύστημα που επιτρέπει στους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα έως 500 ευρώ δίχως προμήθεια. Ένα σύστημα που επιτρέπει τόσο τις συναλλαγές μεταξύ των πολιτών όσο και για συναλλαγές με επαγγελματίες.

Η εικόνα της οικονομίας

Αναφορικά με τη γενικότερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομία και Οικονομικών, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες θα ενισχύουν τις εισαγωγές.

Θέλουμε να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Σύμμαχος μεγάλος είναι το Ταμείο και το ΕΣΠΑ, είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων.

Στις εξαγωγές καταγράψαμε ρεκόρ 20 ετών, ενώ την τελευταία 4ετία είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές σε σχέση με την Ευρώπη, έχοντας και κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις όπως η αγροδιατροφή, η φαρμακευτική βιομηχανία και οι ΑΠΕ.

Εωτηθείς για τα στοιχεία που δείχνουν ότι η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία ο κ. Χατζηδάκης είπε:

«Ο κατώτατος μισθός από το 2019 έχει αυξηθεί κατά 27,7% όταν ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 16,5%. Ϊδια είναι περίπου η εικόνα και στον μέσο μισθό».

Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Ελλάδα βίωσε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που συρρίκνωσε τα εισοδήματα. Για να επανέλθουμε στα προ κρίσης επίπεδα θα χρειαστεί χρόνος, δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, κατέληξε.

Το θέμα της ακρίβειας μας προβληματίζει, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στα τρόφιμα όπου εκεί υπάρχει πρόβλημα. Το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει προσπάθεια για να μειωθούν οι τιμές και όπως φαίνεται τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ