Η «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής «κλειδώνει» τα πρωτογενή πλεονάσματα

Η συνοικία της Πλάκας στο κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία: Shutterstock

Γίνεται να αναθεωρείται η πρόβλεψη για το ΑΕΠ από το 3% στο 2,5%, αλλά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να παραμένει ίδιος και απαράλλαχτος; «Γίνεται και παραγίνεται», λένε από το ΥΠΕΘΟ, επιμένοντας ότι το κοντέρ στο τέλος της χρονιάς θα γράψει τουλάχιστον 2,1% πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή γύρω στα 5 δισ ευρώ.

Ο στόχος αυτός και οι βασικές παραδοχές για την επίτευξη του, έχουν «ταξιδέψει» ήδη για τις Βρυξέλλες, ενώ όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, ό,τι κι αν γίνει τον Ιούνιο με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις που θα δώσει η Κομισιόν, ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν πρόκειται να πάει παρακάτω.

Πού βασίζουν στο ΥΠΕΘΟ αυτήν τη βεβαιότητα; Μεταξύ άλλων στην αποτελεσματικότητα των ψηφιακών φορολογικών διαδικασιών, που ήδη δείχνει να αποδίδει καρπούς για τα δημόσια έσοδα.

Πέρα από την εντυπωσιακή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών- το 2023 η συνολική αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 103 δισεκ. ευρώ από 94 δισεκ. ευρώ το 2022- που επιτρέπει τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς, ένας ακόμα δείκτης που παρακολουθούν στο ΓΛΚ είναι τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

Με τη συμπλήρωση του α’ 3μήνου, καταγράφεται μια υπέρβαση γύρω στα 450 εκ ευρώ, η οποία κατά ένα μέρος αποδίδεται στην αυξημένη κερδοφορία της χρήσης του 2022 και το αναλογούντα φόρο, αλλά σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μέρος αυτών των υπερεισπράξεων είναι «λάφυρο» από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ψηφιακός πόλεμος στη φοροδιαφυγή 

Η επιμονή του ΥΠΕΘΟ και της ΑΑΔΕ στα χρονοδιαγράμματα της εγκατάστασης και διασύνδεσης των POS δεν είναι εμμονή.

Ο σχεδιασμός για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής ομπρέλας πάνω από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, προβλέπει συγκεκριμένα βήματα, με απώτερο στόχο να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 2 δισ ευρώ ετησίως από τη μαύρη τρύπα της φοροδιαφυγής.

Κι αυτήν τη φορά δεν πρόκειται για σχέδια επί χάρτου, που προκαλούσαν τα ειρωνικά χαμόγελα των τεχνοκρατών της Τρόικας, αλλά για συγκεκριμένα έργα, τα οποία συνδέονται και με τις εκταμιεύσεις πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, λαμβάνοντας έτσι το χαρακτήρα ανελαστικών δεσμεύσεων.

Η ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων είναι μόνο μια από τις παραμέτρους του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τα «εργαλεία» είναι πολύ συγκεκριμένα:

  • Εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων αξιοποίησης δεδομένων μέσω της ανάπτυξης ενός νέου περιβάλλοντος Επιχειρησιακής Ευφυΐας και Ανάλυσης Δεδομένων
  • Ανάπτυξη ηλεκτρονικών εργαλείων υποστήριξης των Έμμεσων Τεχνικών Ελέγχου, δηλαδή των ελέγχων τύπου IRS 
  • Νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας, μέσω του οποίου θα υποστηρίζονται πλήρως η διαχείριση των υποθέσεων ελέγχου, η άμεση πρόσβαση για λόγους ελέγχου σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων, η αυτοματοποίηση των διασταυρώσεων, η αυτοματοποίηση της σύνταξης των φύλλων και των αναφορών ελέγχου, καθώς και η υποστήριξη των ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων 
  • Αναθεώρηση και αναβάθμιση της συνεργασίας με το χρηματοπιστωτικό σύστημα για την τυποποίηση, αυτοματοποίηση και επέκταση των διαδικασιών ανταλλαγής δεδομένων 
  • Δημιουργία υποδομής και εφαρμογών για την παρακολούθηση και έλεγχο των συναλλαγών των ταμειακών μηχανών, έως τον Ιούνιο του 2024 

Από το σύνολο των δράσεων κατά της φοροδιαφυγής (σύστημα αυτόματου ελέγχου προσαύξησης περιουσίας, ψηφιακό δελτίο αποστολής, ηλεκτρονικό πελατολόγιο, διασταυρώσεις, επεξεργασία δεδομένων από τη διασύνδεση των POS κ.λ.π.) υπολογίζεται ότι εντός του 2024 θα έχουν βεβαιωθεί τουλάχιστον 1,7 δισ ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ