Τέλος οι φθηνές αγορές: Η Ευρώπη μελετά μέτρα αλά ΗΠΑ και βάζει στο στόχαστρο Temu και Shein

NEWSROOM
Temu Shein
Φωτογραφία: Shutterstock

Με εκτελεστική εντολή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκλεισε το φορολογικό «παραθυράκι» που επέτρεπε την αδασμολόγητη είσοδο πακέτων χαμηλής αξίας από την Κίνα, βάζοντας στο στόχαστρο δημοφιλείς πλατφόρμες όπως οι Shein και Temu.

Οι κινέζικες εταιρείες e-commerce εκμεταλλεύονταν για χρόνια την αμερικανική ρύθμιση «de minimis», η οποία προέβλεπε ότι αποστολές με αξία κάτω των 800 δολαρίων μπορούσαν να εισέρχονται στις ΗΠΑ χωρίς να επιβαρύνονται με δασμούς ή φόρους. Το μέτρο είχε διευκολύνει εκατομμύρια φθηνές αγορές για Αμερικανούς καταναλωτές, όμως παράλληλα προκαλούσε «ασφυξία» στην εγχώρια παραγωγή και διευκόλυνε την είσοδο παράνομων ουσιών, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

«Κερκόπορτα» για ναρκωτικά και φθηνά κινεζικά προϊόντα

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης πρότασης του Τζο Μπάιντεν το 2023, με στόχο να περιοριστεί η «κατάχρηση» της εξαίρεσης. Σύμφωνα με την αμερικανική Τελωνειακή Υπηρεσία, πολλοί αποστολείς από την Κίνα χρησιμοποιούσαν παραπλανητικές πρακτικές για να μεταφέρουν συνθετικά οπιοειδή, όπως η φαιντανύλη, σε χαμηλής αξίας πακέτα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αποστολές που επωφελούνταν από την απαλλαγή ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο το 2024, από μόλις 140 εκατ. μια δεκαετία νωρίτερα, επιβαρύνοντας το τελωνειακό σύστημα των ΗΠΑ.

Τέλος οι φθηνές αγορές – Τι αλλάζει για τους καταναλωτές

Όπως μεταδίδει το BBC, από τις 2 Μαΐου, τα πακέτα αξίας έως 800 δολαρίων από την Κίνα και το Χοονγκ υπόκεινται πλέον είτε σε φορολόγηση 120%, είτε σε σταθερό τέλος που από τα 100 δολάρια θα αυξηθεί στα 200 στις αρχές Ιουνίου.

Οι εταιρείες Shein και Temu, χωρίς να σχολιάσουν επίσημα την απόφαση, ανακοίνωσαν σχετικές αυξήσεις τιμών στις ΗΠΑ επικαλούμενες τις αλλαγές στους δασμούς και τους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου. Εκτιμήσεις του American Action Forum αναφέρουν ότι η κατάργηση του «de minimis» θα προκαλέσει επιπλέον κόστος 8 έως 30 δισ. δολαρίων ετησίως, το οποίο τελικά θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Κύμα αλλαγών και σε Ευρώπη – Βρετανία και Ε.Ε. ακολουθούν το παράδειγμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν παρόμοια μέτρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, διεξάγεται ήδη επανεξέταση των αδασμολόγητων εισαγωγών κάτω των £135, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την πλήρη κατάργηση της απαλλαγής για πακέτα αξίας κάτω των €150.

Η Καγκελάριος των Οικονομικών της Βρετανίας, Ρέιτσελ Ριβς, δήλωσε ότι τα φθηνά κινεζικά αγαθά «υπονομεύουν το βρετανικό λιανεμπόριο».

Αντιδράσεις για την πίεση στα τελωνεία και την αναποτελεσματικότητα

Πάντως, οργανώσεις υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, όπως το National Foreign Trade Council, προειδοποιούν ότι η κατάργηση της εξαίρεσης θα μεταφέρει υπερβολική πίεση στις τελωνειακές αρχές, χωρίς να αντιμετωπίζει ουσιαστικά την εισαγωγή ναρκωτικών – η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, εξακολουθεί να γίνεται κυρίως μέσω Μεξικού.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η αλλαγή δεν θα ανακόψει το λαθρεμπόριο αλλά θα επιβαρύνει τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις που στηρίζονται σε προμηθευτές χαμηλού κόστους.

ΣΧΕΤΙΚΑ