«Ξεσκόνισμα» ακινήτων με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ακίνητα στην Αθήνα / Φωτογραφία Eurokinissi

«Θα γίνει... χαμός», λένε- έστω καθ’ υπερβολή- πηγές της Φορολογικής Διοίκησης, που συμμετείχαν στον σχεδιασμό των φετινών ελέγχων, όπου σε περίοπτη θέση βρίσκεται ο «βαρύς» φάκελος των ακινήτων. Διατρέχοντας το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2025, βρίσκει κανείς τους 3 άξονες, πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες:

  1. Διενέργεια τουλάχιστον 2.500 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των ετήσιων υποχρεώσεων στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
  2. Έλεγχος συμμόρφωσης προβλεπόμενου αριθμού καταχώρισης ακινήτου (ΑΜΑ) στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (φορολογικό έτος 2024). 
  3. Εντοπισμός αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων έτους 2019 και εν συνεχεία, κατόπιν δράσεων της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης, διαβίβαση του αρχείου των μη συμμορφούμενων, στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων για τυχόν περαιτέρω ενέργειες. 

Ειδικά όσον αφορά στο σαφάρι των μισθώσεων τύπου Airbnb, τα ζητούμενα είναι δύο. Κατ’ αρχάς, να εντοπιστούν τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί. Η περσινή χρονιά ήταν, άλλωστε, αποκαλυπτική. Στο πλαίσιο υλοποίησης της προβλεπόμενης διαδικασίας βάσει του πρωτοκόλλου συνεργασίας (MoU) μεταξύ της ΑΑΔΕ και των ψηφιακών πλατφορμών Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited, πραγματοποιήθηκε αποστολή αρχείων στις πλατφόρμες με συνολικά 12.107 καταχωρήσεις ακινήτων που απαιτείται να απενεργοποιηθούν καθόσον είτε δεν είχαν ΑΜΑ είτε ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος.   

Το δεύτερο «φίλτρο» έχει ως στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Βάσει στοιχείων που αντλήθηκαν την 21/1/2025, το σύνολο των υποβληθεισών δηλώσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης για το έτος 2024 είναι 2.287.567 και το σύνολο δηλωμένων μισθωμάτων για το ίδιο έτος ανέρχεται σε 868.081.477 ευρώ. Ωστόσο, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη διασταύρωση δεδομένων π.χ. αποστολή στοιχείων από τις πλατφόρμες, θα αναζητηθούν έσοδα που δεν δηλώθηκαν στην εφορία.    

Μεταβιβάσεις    

Ως ειδικού χειρισμού, χαρακτηρίζονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό μεταβιβάσεων ακινήτων, που πολύ απλά δεν δηλώθηκαν καν στην εφορία. Επί της ουσίας θα αναζητηθούν περιπτώσεις όπου εμφανίζονται «κενά» μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων στο Taxisnet, στα συμβόλαια και στις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης. Τα ευρήματα αυτών των ερευνών θα πάνε «πακέτο» στη Διεύθυνση Ελέγχων (ΔΙΕΣΕΛ), όπου ενεργοποιούνται διαδικασίες πρόσθετης φορολόγησης, προστίμων και αναδρομικής εκκαθάρισης.   

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2025 εντάσσει αυτούς τους ελέγχους στις «κρίσιμες παρεμβάσεις υψηλής δημοσιονομικής απόδοσης», ενώ προβλέπει αυξημένη αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων, τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποιημένων ροών πληροφόρησης από πλατφόρμες και τρίτους φορείς.  

ΣΧΕΤΙΚΑ