«Φρένο» στην αγορά ακινήτων -Βουτιά στα φορολογικά έσοδα από τις μεταβιβάσεις

NEWSROOM
Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα / Φωτογραφία Eurokinissi

Σαφές αποτύπωμα αφήνει η επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων στα δημόσια ταμεία, καθώς καταγράφεται αισθητή μείωση τόσο στις αγοραπωλησίες όσο και στα φορολογικά έσοδα από τις μεταβιβάσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, το πρώτο πεντάμηνο του 2025 οι εισπράξεις από φόρους μεταβίβασης ακινήτων έφτασαν τα 303,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 19,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι τον Μάιο οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 56,8 εκατ. ευρώ, έναντι 70,2 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2024.

Η καθίζηση αυτή αποδίδεται σε πολλαπλούς παράγοντες. Από τη μία, οι συνεχείς αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες έχουν οδηγήσει σε υψηλότερους φόρους, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Από την άλλη, η επιμονή των πωλητών σε υψηλές τιμές, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, έχει μειώσει σημαντικά τη ζήτηση, ιδιαίτερα από εκείνους που στηρίζονται σε τραπεζικό δανεισμό.

Παράλληλα, η καθυστέρηση στις εκδόσεις οικοδομικών αδειών, τα προβλήματα με τα πιστοποιητικά και η γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις συνεχίζουν να λειτουργούν ως τροχοπέδη για τη δυναμική της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επαγγελματίες του χώρου κάνουν λόγο για «πάγωμα» πολλών υποθέσεων, που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν ήδη ολοκληρωθεί.

Πλέον το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά την εξέλιξη, καθώς η υστέρηση στα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων συνιστά πλήγμα για τον κρατικό προϋπολογισμό, ειδικά σε μια περίοδο που οι εισπράξεις από τον κλάδο είχαν ανακάμψει δυναμικά τα προηγούμενα χρόνια.

Οι φορείς της αγοράς τονίζουν ότι για να επανέλθει το ενδιαφέρον απαιτείται ένα πιο σταθερό φορολογικό πλαίσιο και μέτρα που θα διευκολύνουν τόσο τους αγοραστές όσο και τις διαδικασίες μεταβίβασης. Διαφορετικά, υπάρχει ορατός κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης της δραστηριότητας, με συνέπειες όχι μόνο για την αγορά ακινήτων αλλά και για τα έσοδα του Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ