Ποινή φόρου στα ακίνητα των τραπεζών- Διπλάσιος ο ΕΝΦΙΑ από φέτος
Από το 2026 και για τουλάχιστον 3 ακόμα χρόνια, όσα ακίνητα ανήκουν σε τράπεζες, funds και διαχειριστές δανείων και δεν «πέφτουν» στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων, θα φοράνε ΕΝΦΙΑ με... «καπέλο», κοινώς θα επιβαρύνονται με διπλάσιο φόρο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογη εισήγηση υπήρξε και για τα ακίνητα ιδιωτών, που παραμένουν «παρκαρισμένα», ωστόσο η εισήγηση έμεινε στο συρτάρι, καθώς κρίθηκε ότι θα λειτουργούσε τιμωρητικά απέναντι σε ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος ανακαίνισης- επισκευών κατοικιών, προκειμένου να τις διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση.
Το «καπέλο»
Με την απόφαση του υφυπουργού Γ. Κώτσηρα, ενεργοποιείται για πρώτη φορά η διάταξη του 5219/2025, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται προσαύξηση 100% στον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα δικαιώματα επί κατοικιών, διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, που ανήκουν σε τράπεζες, funds, servicers και συνδεόμενα νομικά πρόσωπα, όπως τα δικαιώματα αυτά αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), στον Πίνακα 1, στη στήλη 9 «Κατηγορία Ακινήτου», με κωδικούς 1 «Κατοικία ή Διαμέρισμα πλην μονοκατοικίας» και 2 «Μονοκατοικία».
Σε ποιες περιπτώσεις θα γλιτώσουν το «καπέλο»; Μόνο αν το ακίνητο ήταν μισθωμένο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών εντός του έτους που προηγείται του έτους επιβολής του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή εν προκειμένω εντός του 2025.
Πώς θα εντοπιστούν αυτά τα ακίνητα, για να επιβληθεί η προσαύξηση του ΕΝΦΙΑ;
- χορηγούνται στην ΑΑΔΕ, κατόπιν έγγραφου ή ηλεκτρονικού αιτήματος του Διοικητή, τα στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, των αγοραστών και των διαχειριστών πιστώσεων, από την Τράπεζα της Ελλάδος
- τα στοιχεία των συνδεδεμένων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, ημεδαπών ή αλλοδαπών με ΑΦΜ στην Ελλάδα, αντλούνται από τις υποβληθείσες καταστάσεις οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (κωδικός 037 του εντύπου Ε3) του προηγούμενου φορολογικού έτους, για το οποίο έχει λήξει κατά τον χρόνο επιβολής του ΕΝΦΙΑ η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, καθώς και από τα τυχόν λοιπά δεδομένα που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ
- τα στοιχεία των μισθωμένων ακινήτων αντλούνται από τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ. Ειδικά για το 2026, τα στοιχεία των μισθωμένων ακινήτων για τουλάχιστον έξι μήνες εντός του 2025, μπορούν να διαβιβάζονται, έως την 2 Μαρτίου, από τους υπόχρεους στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ σε ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο αρχείο με υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ, του ΑΤΑΚ και προαιρετικά του Αριθμού Καταχώρισης Μισθωτηρίου
- η προσαύξηση του κύριου φόρου επιβάλλεται στα δικαιώματα επί ακινήτων με την κεντρική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Για τα δικαιώματα για τα οποία επιβάλλεται προσαύξηση τίθεται ένδειξη στη γραμμή του σχετικού ΑΤΑΚ και ειδική επισήμανση επί της δήλωσης ΕΝΦΙΑ - πράξης προσδιορισμού φόρου
- στις περιπτώσεις που περιέλθουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία σχετικά με υποκείμενους στην προσαύξηση του φόρου, τα οποία δεν είχε στη διάθεσή της κατά τη διενέργεια της πρώτης κεντρικής εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, διενεργείται νέα κεντρική εκκαθάριση και εκδίδεται νέα πράξη προσδιορισμού φόρου, για την επιβολή της προσαύξησης
Τα ακίνητα των τραπεζών
Πέρα από τη «δεξαμενή» των περίπου 600.000 «κενών» ακινήτων, που ανήκουν σε ιδιώτες και θεωρητικά θα μπορούσαν να σβήσουν τη «φωτιά» στην αγορά των ενοικίων, τράπεζες και servicers έχουν ένα stock περίπου 20.000 κατοικιών από πλειστηριασμούς, που θα μπορούσαν να ρίξουν στην αγορά.
Η ένσταση εκ μέρους των τραπεζών και των διαχειριστών είναι ότι αν και υπάρχει η καλή πρόθεση, υπάρχουν νομικά βάρη, τα οποία χρειάζονται έξυπνες λύσεις για να ξεπεραστούν, έτσι ώστε να πέσουν στην αγορά αυτά τα ακίνητα, έστω σταδιακά.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα έχουν μικρές αυθαιρεσίες, οι οποίες αποτελούν, όμως, εμπόδιο για την πώληση τους. Η πρόταση που έχει γίνει στα συναρμόδια υπουργεία προβλέπει η μεταβίβαση του ακινήτου να προχωρά με χαρτί μηχανικού και την ανάληψη υποχρέωσης τακτοποίησης των όποιων πολεοδομικών παρατυπιών εντός λίγων μηνών, ωστόσο απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα.