Ρύθμιση 120 δόσεων: Προϋποθέσεις ένταξης, κανόνες και κρίσιμες ημερομηνίες – Πότε μπορεί να χαθεί

NEWSROOM
Ρύθμιση οφειλών
Ρύθμιση οφειλών / φώτο: Magnific

Η επέκταση από τις 72 στις 120 δόσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διευρύνει τον ορίζοντα αποπληρωμής των οφειλών έως τα δέκα χρόνια.

Ωστόσο, η ένταξη και η παραμονή στη ρύθμιση συνοδεύονται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα «ψιλά γράμματα» αφορούν τις κρίσιμες ημερομηνίες, τις υποχρεώσεις των οφειλετών και τις περιπτώσεις στις οποίες η ρύθμιση μπορεί να χαθεί.

 Στο νέο σχήμα οι οφειλέτες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, με έως 120 μηνιαίες δόσεις, όμως η υπαγωγή ενεργοποιείται μόνο μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης, ενώ η συνέχιση της ρύθμισης χρειάζεται συνέπεια και στις νέες φορολογικές υποχρεώσεις.

Όσον αφορά την οφειλές που μπορούν να ενταχθούν, εκείνες πρέπει να είναι ληξιπρόθεσμες έως και 31 Δεκεμβρίου του 2024 (αντί 31/12/2023). Ακόμη διευρύνεται και το χρονικό περιθώριο για την υποβολή της αίτησης, το οποίο φτάνει έως του Ιούνιο του 2027, ενώ η αλλαγή αφορά και όσους βρίσκονται ήδη στη ρύθμιση των 72 δόσεων. Όσον αφορά το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης αυτό παραμένει στα 30 ευρώ. Από την άλλη το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 5,84%. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση της μηνιαίας δόσης μέσω της επιμήκυνσης συνοδεύεται από κόστος τόκων για όσο διάστημα παραμένει το χρέος στη ρύθμιση.

Ποια χρέη μεταφέρονται στη νέα ρύθμιση

Στο νέο καθεστώς μπορούν να υπαχθούν βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και δεν βρίσκονται σε άλλη ρύθμιση κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Πρόκειται, δηλαδή, για χρέη που έχουν βεβαιωθεί από την εφορία και παραμένουν ανεξόφλητα. Αντίθετα, οι τρέχουσες οφειλές από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μετά δεν μεταφέρονται στις 120 δόσεις, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται μέσω της πάγιας ρύθμισης, η οποία προβλέπει έως 24 δόσεις.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης

Η αίτηση αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε ετών και να μην έχουν αμετάκλητη καταδίκη για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία. Παράλληλα, οι οφειλές που ζητείται να ενταχθούν δεν θα πρέπει να βρίσκονται ήδη σε άλλη ενεργή ρύθμιση.

Ο αριθμός των δόσεων

Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει έως και 120 μηνιαίες δόσεις. Η επιλογή περισσότερων δόσεων μειώνει το ποσό που καταβάλλεται κάθε μήνα, αυξάνει όμως το συνολικό κόστος της ρύθμισης λόγω των τόκων. Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ευρώ.

Πώς γίνεται η διαδικασία

Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και η αίτηση μπορεί να υποβληθεί έως τον Ιούνιο του 2027. Η υποβολή της αίτησης, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η ρύθμιση έχει ενεργοποιηθεί.

Για να τεθεί σε ισχύ, ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλει την πρώτη δόση μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Από εκεί και μετά, οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση δημιουργεί παράλληλα συγκεκριμένα δικαιώματα για τον οφειλέτη. Με την τήρησή της μπορεί να χορηγηθεί αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για τα συγκεκριμένα χρέη και αναστέλλεται η λήψη νέων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Παράλληλα, «παγώνουν» οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων και απαιτήσεων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αποδεσμευθούν μελλοντικές απαιτήσεις που είχαν κατασχεθεί εις χείρας τρίτων.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

  1. Η ρύθμιση παύει να ισχύει εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει περισσότερο από δύο μήνες την πληρωμή των δύο τελευταίων.
  2. Χάνεται επίσης όταν δεν τακτοποιούνται άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες ή όταν δημιουργούνται νέα χρέη και δεν εξοφλούνται ή δεν ρυθμίζονται εγκαίρως, δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες από τη λήξη προθεσμίας της πληρωμής τους. Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, το υπόλοιπο της οφειλής καθίσταται άμεσα απαιτητό και μπορούν να επανέλθουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις και διαδικασίες εκτέλεσης.
  3. Δεν μπορούν, τέλος, να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες οφειλών. Εξαιρούνται χρέη που αφορούν ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων κατόπιν αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οφειλές για τις οποίες ειδικές διατάξεις αποκλείουν την υπαγωγή σε ρύθμιση.
ΣΧΕΤΙΚΑ