Σε εξέλιξη νέα συνάντηση κυβέρνησης - τραπεζών

NEWSROOM
Σε εξέλιξη νέα συνάντηση κυβέρνησης - τραπεζών
Φωτο: ΙΝΤΙΜΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 7 το απόγευμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και των επικεφαλής των τραπεζών -Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank- με θέμα το πλαίσιο για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, που ξεκίνησε με την κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, μπορεί να συμμετάσχει αργότερα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα το Economistas.gr μετέδωσε πως σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής των τραπεζών θα παρουσιάσουν στα στελέχη της κυβέρνησης δεδομένα και στοιχεία για την επίδραση των κριτηρίων προστασίας στις τράπεζες. Υπάρχει αισιοδοξία ότι οι δυο πλευρές έχουν πλησιάσει πολύ και βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία. Σημειώνεται ότι τράπεζες και κυβέρνηση επιθυμούν να καταλήξουν το γρηγορότερο σε συμφωνία ώστε το πλαίσιο να παρουσιαστεί στους θεσμούς και στον SSM για να ακολουθήσει η ψήφισή του.

Στόχος είναι το νέο πλαίσιο να ψηφιστεί το συντομότερο, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ώστε να ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο επόμενο μεγάλο βήμα με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου.

Τραπεζικές πηγές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες για συμφωνία υπογραμμίζοντας ότι η εξωδικαστική διαδικασία, που θα προβλέπεται στο νέο πλαίσιο, θα δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν άμεσα ρυθμίσεις σε χιλιάδες δάνεια του Νόμου Κατσέλη που τώρα βρίσκονται παγωμένα. Διατυπώνεται αισιοδοξία, αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, ότι το νέο πλαίσιο θα ξεκαθαρίσει την ορατότητα και θα επιτρέψει στις τράπεζες να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα και δυναμικά στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται μεταξύ των επικεφαλής των τραπεζών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών. Την περασμένη Δευτέρα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, μετά το πέρας της οποίας τραπεζικές πηγές είχαν αναφέρει πως η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί σε θετικό κλίμα και πως η κυβέρνηση εμφανιζόταν να έχει γνώση των τεχνικών πτυχών του θέματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ