fbpxΣπεύδουν να γλιτώσουν από την επιτήρηση του ΔΝΤ | Economistas.gr
Skip to main content

Σπεύδουν να γλιτώσουν από την επιτήρηση του ΔΝΤ

Σπεύδουν να γλιτώσουν από την επιτήρηση του ΔΝΤ
Φώτο: Shutterstock

Το οικονομικό επιτελείο έχει δύο σοβαρούς λόγους για να ξεφορτωθεί τα δάνεια του ΔΝΤ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ο πρώτος είναι ότι στοιχίζουν πολύ ακριβά και συγκεκριμένα γύρω στο 4,9% τα 4-5 δισ. εξ αυτών, όταν τα δάνεια του Ευρωμηχανισμού κινούνται στο 1%. Ο δεύτερος είναι ότι θα απαλλαγεί από τις ενοχλητικές συστάσεις και παρατηρήσεις, όπως αυτές που περιλαμβάνει η πρώτη Έκθεση Μεταπρογραμματικής Παρακολούθησης.

Παρ’ ότι το ΔΝΤ δεν έχει κάποιου είδους χρηματοδοτικό πρόγραμμα -τα τελευταία ποσά που εκταμίευσε ήταν το καλοκαίρι του 2014- με την Ελλάδα, τα συμπεράσματα του για την ελληνική οικονομία πάντα τραβάνε την προσοχή και τυγχάνουν ιδιαίτερης επεξεργασίας από τις αγορές, αν και η τελευταία μάλλον «χλιαρή» Ανάλυση Βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους, δείχνει ότι το Ταμείο έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί πιο διπλωματική γλώσσα. Η ουσία είναι ότι τα… χρωστούμενα των περίπου 9 δισ. ευρώ, του δίνουν- εκ του Καταστατικού του- τη δυνατότητα να «συμβουλεύει» τις Ελληνικές Αρχές.

Η Έκθεση του Ταμείου, που αναμένεται να συζητηθεί και στο Eurogroup της Δευτέρας, δεν είναι τόσο… αιχμηρή όπως οι προηγούμενες, ωστόσο ενοχλεί καθώς περιέχει συστάσεις που αγγίζουν «ευαίσθητες» χορδές, όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολογήτου. Μετά από την Έκθεση της Κομισιόν, που έδειξε ότι η προγραμματισμένη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020 χαρακτηρίζεται από τους Ευρωπαίους ως διαρθρωτική φορολογική μεταρρύθμιση άρα η αντιμετώπιση δεν είναι ανάλογη με αυτή της μείωσης των συντάξεων, έρχεται το ΔΝΤ για να συνυπογράψει.

Η σύνθεση του δημόσιου χρέους
Η σύνθεση του δημόσιου χρέους

Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να κάνει διαφορετικά, καθώς το Ταμείο ήταν αυτό που επέμεινε και τελικά πέρασε το «ψαλίδισμα» του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ, ως μέτρο όχι μόνο δημοσιονομικό αλλά και αναπτυξιακό. Αυτό ακριβώς επαναλαμβάνει στη νέα του Έκθεση, σημειώνοντας ότι η «η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την μείωση των συντελεστών φορολογίας σε μισθούς και κέρδη, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την -προγραμματισμένη για την επόμενη χρονιά- διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων».

Η έτερη παρατήρηση που ενοχλεί στοχεύει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία, άλλωστε, δεν έχουν «χωνέψει» καλά- καλά ούτε οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες περιμένουν τα στοιχεία της απασχόλησης- ποσοτικά και ποιοτικά- των επόμενων μηνών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες τους.

«Η μεγαλύτερη ευελιξία θα βοηθούσε στην άμβλυνση τυχόν αρνητικών επιδράσεων στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση από μισθολογικές πιέσεις, οι οποίες υπερβαίνουν την αύξηση της παραγωγικότητας και από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού», παρατηρεί το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι γενικά οι αγορές εργασίας και προϊόντων παραμένουν υπερρυθμισμένες, δεδομένων των αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

Το… κερασάκι στην τούρτα δεν είναι άλλο από τις αναφορές στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και ειδικά του νέου πλαισίου προστασίας για την α’ κατοικία, που φαίνεται ότι έχει «κολλήσει» στη μελέτη επιπτώσεων για τους ισολογισμούς των τραπεζών. Κάποιος… κακεντρεχής, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι το ΔΝΤ θα ήθελε να επιβεβαιωθεί για την πρόβλεψη του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κάποιες κεφαλαιακές «ενέσεις». Στην Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κάθε λόγο να του επιστρέψουν ως άκυρη αυτήν την πρόβλεψη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κεραυνός» ΔΝΤ: Υπερβολικές οι συντάξεις στην Ελλάδα
«Κεραυνός» ΔΝΤ: Υπερβολικές οι συντάξεις στην Ελλάδα
Τα ποσοστά αναπλήρωσης των εργάσιμων αποδοχών είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, τονίζεται σε έκθεση. Αύριο αρχίζει ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος.
«Κεραυνός» ΔΝΤ: Υπερβολικές οι συντάξεις στην Ελλάδα
ΔΝΤ: Να «τρέξουν» και τα δύο σχέδια για τα NPL
ΔΝΤ: Να «τρέξουν» και τα δύο σχέδια για τα NPL
Καλό αλλά... λίγο το σχέδιο του ΤΧΣ. Χρειάζεται να ενεργοποιηθεί και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμά το Ταμείο.
ΔΝΤ: Να «τρέξουν» και τα δύο σχέδια για τα NPL
Επιτάχυνση για τα «κόκκινα» δάνεια ζητά το ΔΝΤ
Επιτάχυνση για τα «κόκκινα» δάνεια ζητά το ΔΝΤ
Συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ζητά το ΔΝΤ, τονίζει ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.
Επιτάχυνση για τα «κόκκινα» δάνεια ζητά το ΔΝΤ
Αναβάθμιση - έκπληξη από την Moody's
Αναβάθμιση - έκπληξη από την Moody's
Κατά δυο μονάδες αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση 10ετούς ομολόγου.
Αναβάθμιση - έκπληξη από την Moody's