Πέτσας για προσφυγικό: Επιδότηση 25 εκατ. στους Δήμους

NEWSROOM
Πέτσας για προσφυγικό: Επιδότηση 25 εκατ. στους Δήμους
Φωτογραφία: Eurokinissi

Η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αίτημα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι μετά από συζητήσεις που έγιναν με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, το αίτημα θα αναθεωρηθεί. «Είμαστε εδώ να το ξανασυζητήσουμε αν χρειαστεί», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι σήμερα κατατίθεται στη Βουλή συγκεκριμένη τροπολογία για την αλλαγή του πλαισίου χορήγησης ασύλου ενώ σημείωσε ότι θα δοθούν 25 εκατομμύρια ευρώ επιδότηση στους Δήμους που έχουν επιβαρυνθεί από το μεταναστευτικό και άλλα 25 στο Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι προχωρούν κανονικά οι επιστροφές προσφύγων, ενημερώνοντας ότι τον Ιανουάριο έγιναν συνολικά 85. Ο κ. Πέτσας, τόνισε, παράλληλα, ότι στην τροπολογία που κατατίθεται σήμερα, αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ καθώς πλέον θα καταγράφονται και οι συνεργάτες τους.

Κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια της Δευτέρας στη Λέσβο, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου» υπογραμμίζοντας ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με την διαδικασία παροχής ασύλου». Παράλληλα επανέλαβε ότι οι αρχές «ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης των αντιδράσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αρμοδιότητες του κ. Στεφανή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Αλκιβιάδη Στεφανή είναι αποτέλεσμα της σύστασης υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου» προσθέτοντας ότι «εθνικός συντονιστής της φύλαξης των συνόρων παραμένει ο Αλκιβιάδης Στεφανής».

Ο Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Το μόνο θέμα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε ο κ. Ντόκος με δηλώσεις του σήμεραξήγησε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ