fbpxΣύσκεψη Κ. Μπακογιάννη - ΠΟΜΙΔΑ για τα ακίνητα της Αθήνας | Economistas.gr
Skip to main content

Σύσκεψη Κ. Μπακογιάννη - ΠΟΜΙΔΑ για τα ακίνητα της Αθήνας

Σύσκεψη Κ. Μπακογιάννη - ΠΟΜΙΔΑ για τα ακίνητα της Αθήνας
Φωτο: Eurokinissi

Τεράστιο περιουσιακό στοιχείο που απαξιώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει να αποκτήσει ξανά την αξία του, χαρακτήρισε την γη και τα ακίνητα της Αθήνας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στη συνάντηση που είχε σήμερα με με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Στη συζήτηση τέθηκαν απο την Π.ΟΜ.ΙΔ.Α μια σειρά από αιτήματα δημοτών, μεταξύ των οποίων η μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας-φωτισμού στην επαγγελματική χρήση, η στήριξη από τον Δήμο του αιτήματος για παράταση στην προθεσμία δήλωσης κενών ακινήτων που λήγει στις 18 Ιανουαρίου, η οριστική απελευθέρωση των δεσμευμένων ακινήτων για δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και η ανάγκη για μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τις συνέπειες από την μη δήλωση ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Το Δ.Σ. της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. τάχθηκε, επίσης, υπέρ της μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε δημοτικό τέλος με προκαθορισμένο πλαίσιο φορολογικού συντελεστή και χωρίς επιβολή συμπληρωματικού φόρου. Μεταξύ των προτάσεων που έθεσε, ήταν η αλλαγή της νομοθεσίας έτσι ώστε τα αδήλωτα ακίνητα να πηγαίνουν στους Δήμους και όχι στο Δημόσιο. Επίσης, η δημιουργία προγράμματος «Κοινωνικής Κατοικίας» με αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κατοικιών-διαμερισμάτων που δεν θα δηλωθούν στο Κτηματολόγιο και θα περιέλθουν μακροπρόθεσμα στους Δήμους.

«Η γη και τα ακίνητα της Αθήνας αποτελούν ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο που τα προηγούμενα χρόνια απαξιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Ο σχεδιασμός μας είναι να αποκτήσουν ξανά αξία με συγκεκριμένες κινήσεις που αφορούν αυτό που λέμε Πολιτισμό της Καθημερινότητας: Ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες, λειτουργία της πόλης με καθαριότητα, πράσινο, αναπλάσεις καθώς και ανάκτηση του Δημόσιου χώρου που σε μεγάλο βαθμό αφορά εκατοντάδες ακίνητα της πόλης. Ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ, οφείλουμε να πιέσουμε ώστε να μην εξοντώνει πλέον την ιδιοκτησία και να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Η μεταφορά της αρμοδιότητας στους Δήμους θα συμβάλει και προς αυτή την κατεύθυνση».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του συνδυασμού του κ. Μπακογιάννη, «Αθήνα Ψηλά», οι προτάσεις της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από τον συνδυασμό προκειμένου να διαμορφωθεί το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στις Αθηναίες και τους Αθηναίους. Στο πρόγραμμα θα υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες θέσεις για αλλαγές στην Πολεοδομία και την Χωροταξία της Αθήνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορά ακινήτων: Από την φούσκα στην κατάρρευση
Αγορά ακινήτων: Από την φούσκα στην κατάρρευση
Μπορεί τα τελευταία δέκα χρόνια, η μεγάλη κρίση να οδήγησε την αγορά ακινήτων σε κατάρρευση, ωστόσο, αυτό που δεν πολυσυζητάμε είναι το τι προηγήθηκε.
Αγορά ακινήτων: Από την φούσκα στην κατάρρευση
Ο Ηλιόπουλος επισήμως υποψήφιος για την Αθήνα
Ο Ηλιόπουλος επισήμως υποψήφιος για την Αθήνα
Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε πως οι δημοτικές αρχές έχουν μάθει να βρίσκονται κοντά στο Σύνταγμα και μακριά από τις γειτονιές.
Ο Ηλιόπουλος επισήμως υποψήφιος για την Αθήνα
ΠΟΜΙΔΑ: «Κουβαρνταλίκι» σε βάρος των ιδιοκτητών
ΠΟΜΙΔΑ: «Κουβαρνταλίκι» σε βάρος των ιδιοκτητών
Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων «αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι -πολίτες Β΄ κατηγορίας από την κυβέρνηση».
ΠΟΜΙΔΑ: «Κουβαρνταλίκι» σε βάρος των ιδιοκτητών