fbpxΣπίρτζης: «Θράσος η κριτική για το μετρό» | Economistas.gr
Skip to main content

Σπίρτζης: «Θράσος η κριτική για το μετρό»

Σπίρτζης: «Θράσος η κριτική για το μετρό»
Ο Χρ. Σπίρτζης. Φωτο: ΙΝΤΙΜΕ

Απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με την εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου στο μετρό της Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωθυπουργού, έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Σε συνεντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Σπίρτζης επεσήμανε ότι «τα ίδια έλεγαν και για τους αυτοκινητόδρομους» και ότι «έχουν πολύ μεγάλο θράσος να μιλάνε για το μετρό της Θεσσαλονίκης», επισημαίνοντας πως το 2015 η κυβέρνηση παρέλαβε ένα έργο σταματημένο επί μια τετραετία, μια πόλη μέσα στις λαμαρίνες και μια κοινωνία διαιρεμένη σε σχέση με την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που αναδείχθηκε μέσα από τις εργασίες για την κατασκευή του μετρό.

Χαρακτηρίζει δε «ακόμα μεγαλύτερο θράσος» την κριτική για τον ΟΑΣΘ από αυτούς που, όπως υπογραμμίζει, «έχουν δώσει δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού τόσα χρόνια» σε μια εταιρεία που θα έπρεπε να είχε παραδώσει από το 2010 κινητή και ακίνητη περιουσία στο ελληνικό δημόσιο και επέκτεινε τη σύμβασή της χωρίς καν να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Έχασαν την κύρια πηγή που χρηματοδοτούνταν ο παλαιοκομματισμός στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Καταλαβαίνουμε τον πόνο τους αλλά δεν θα επιστρέψει πίσω. Ούτε η Θεσσαλονίκη, ούτε η Βόρεια Ελλάδα, ούτε θα ξαναστήσουν τα “μαγαζιά” που για δεκαετίες τους συντηρούσαν», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπίρτζης.

Ο υπουργός παραδέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα στον ΟΑΣΘ, αλλά, όπως λέει, δεν μπορούσε αυτός ο οργανισμός, στην κατάσταση που παραδόθηκε «να αλλάξει με μαγικά από τη μια μέρα στην άλλη» ούτε μπορούσε να διατηρηθεί αυτή η «όαση σπατάλης και συντήρησης του παλαιοκομματικού συστήματος στη Θεσσαλονίκη» και επισημαίνει πως η οριστική λύση θα έρθει «με την προμήθεια των λεωφορείων, με την πρόσληψη των οδηγών, με τη μεταφορά τεχνιτών από άλλους φορείς προς τον ΟΑΣΘ και, βέβαια, με τη λειτουργία του μετρό μέσα στο 2020».

«Τα μεγάλα έργα έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται»

Περιγράφοντας το τοπίο των υποδομών στην Ελλάδα στη δύση του 2018, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι «τα μεγάλα έργα, όσον αφορά τα μεγάλα οδικά και τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, ή έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται».

Ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή για τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε65, την επερχόμενη κύρωση της σύμβασης για το αεροδρόμιο Καστελίου, στο Ηράκλειο Κρήτης, την υπογραφή των συμβάσεων για τον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος, αλλά και στο σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων «για να μπορέσουμε να έχουμε κι ένα σύγχρονο σύστημα, αλλά κι ένα δικαιότερο σύστημα, που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών των διοδίων».

Απαριθμεί, επίσης, μια σειρά από μεγάλα έργα νέας γενιάς, με μια τελείως διαφορετική, όπως επισημαίνει, φιλοσοφία, που «ρίχνει το βάρος στα έργα που καλύπτουν τις αστικές μεταφορές» και φέρνει ως παράδειγμα τη γραμμή 4 του Μετρό στην Αθήνα, την επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης προς τις δυτικές συνοικίες και την ένταξη λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

Εκτιμά δε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2019 «θα έχουμε μπορέσει να έχουμε συμβάσεις για περίπου 6 δισ. έργα και πάνω από 9 δισ. θα έχουμε έως το τέλος του 2019».

Ο υπουργός τονίζει ακόμα ότι αυτά τα μεγάλα έργα υποδομών θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια αλλά «δυστυχώς, κάποιοι για τους δικούς τους λόγους, τις ελλείψεις ή τις σκοπιμότητες, τα άφηναν πολλά χρόνια να μην υλοποιούνται, να μην ολοκληρώνονται» και φέρνει ως παράδειγμα τους οδικούς άξονες και το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σπίρτζης χαρακτηρίζει, επίσης, «μεγάλο εθνικό έργο που πρέπει να γίνει και αναβαθμίζει όχι μόνο εμπορικά τη χώρα μας και τις υποδομές της, αλλά και γεωπολιτικά» τη συμφωνία που προώθησε ο πρωθυπουργός για τη διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώνεται, και στην ερώτηση πότε θα αποκτήσει η Ελλάδα γρήγορα τρένα, απαντά πως σε περίπτωση που δεν καλύψει την ανάγκη αυτή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ «θα πάμε σε άλλες λύσεις, είτε με δημόσιους συρμούς που θα κάνουν αυτά τα δρομολόγια είτε με άλλον ιδιώτη» και, μάλιστα, η λύση θα αναζητηθεί μέσα στον Ιανουάριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tσίπρας: Το μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι πια ανέκδοτο
Tσίπρας: Το μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι πια ανέκδοτο
Πραγματικότητα γίνεται το μετρό της Θεσσαλονίκης ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον σταθμό «Σιντριβάνι - Έκθεση», απ' όπου εξήγγειλε και προσλήψεις.
Tσίπρας: Το μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι πια ανέκδοτο
Πώς σχολιάζει το Ποτάμι την εμφάνιση Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη
Πώς σχολιάζει το Ποτάμι την εμφάνιση Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη
Οι Θεσσαλονικείς δεν κόβουν εισιτήριο για τις κακοστημένες προεκλογικές κωμικές παραστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
Πώς σχολιάζει το Ποτάμι την εμφάνιση Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη
Παίρνει πίσω ο Αχ. Καραμανλής τα «αποβράσματα»
Παίρνει πίσω ο Αχ. Καραμανλής τα «αποβράσματα»
«Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει ότι όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο είναι «απόβρασμα», ούτε ότι πρέπει να νιώθει έτσι», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Παίρνει πίσω ο Αχ. Καραμανλής τα «αποβράσματα»
Καραμανλής: Το 2023 παραδίδεται έτοιμο το μετρό Θεσσαλονίκης
Καραμανλής: Το 2023 παραδίδεται έτοιμο το μετρό Θεσσαλονίκης
«Όλο το μετρό της Θεσσαλονίκης θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2023», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου.
Καραμανλής: Το 2023 παραδίδεται έτοιμο το μετρό Θεσσαλονίκης