Apple: Πρώτη νίκη «εκτός έδρας» στην Κίνα – Στην κορυφή της ζήτησης smartphones το 2023

NEWSROOM
Apple Store στην Κίνα
Apple Store στην Κίνα/ Φωτογραφία AP

Παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις, η Apple κυριαρχεί στην αγορά της Κίνας.

Η Apple έγινε για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος πωλητής Smartphone στην Κίνα με βάση τις αποστολές, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Το μερίδιο αγοράς της κατασκευάστριας του iPhone στην Κίνα ανήλθε στο 17,3% το 2023, σύμφωνα με την International Dada Corporation (IDC), ένα υψηλό ρεκόρ για την εταιρεία στην δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο.

Οι συνολικές αποστολές της Apple μειώθηκαν κατά 2,2% το 2023, ενώ συνολικά του κλάδου των Smartphones μειώθηκαν κατά 5%, σύμφωνα με την IDC. Οι αποστολές είναι οι συσκευές που στέλνει η Apple στους τρίτους πωλητές και δεν ισοδυναμούν με πωλήσεις. Ωστόσο αποτελούν μια ένδειξη της ζήτησης στην αγορά.

«Η ανατρίχιαση της Apple στην πρώτη θέση το 2023, ειδικότερα με τον υψηλό ανταγωνισμού που έχει από την Huawei και με δεδομένο το ήπιο καταναλωτικό κλίμα, είναι τεράστια επιτυχία», δήλωσε ο αναλυτής ερευνών της IDC China, Arthur Guo. «Η Apple το πέτυχε αυτό χάρη στις έγκαιρες προσφορές σε τρίτους πωλητές, οι οποίες τόνωσαν τη ζήτηση», πρόσθεσε.

Πράγματι, πολλές από τις διαδικτυακές πλατφόρμες πωλήσεων στην Κίνα προσέφεραν εκπτώσεις στο iPhone 15 κατά το τέταρτο τρίμηνο. Ακόμα και αυτόν τον μήνα η Apple προχώρησε σε μία σπάνια κίνηση, προσφέροντας εκπτώσεις σε όλη τη σειρά iPhone 15 στην επίσημη ιστοσελίδα της στην Κίνα.

Apple

Η ανάκαμψη της Huawei

Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές το 2023 ήταν η επιστροφή της Huawei στην πρώτη πεντάδα της αγοράς της Κίνας στο τέταρτο τρίμηνο, μετά από δυο χρόνια απουσίας. Η εταιρεία ήταν κάποτε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια Smartphone στην Κίνα και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ωστόσο οι κυρώσεις την ΗΠΑ έπληξαν σημαντικά τον τομέα smartphone της εταιρείας.

Μέσα στο 2023 η Huawei κυκλοφόρησε το Mate 60 και η συγκεκριμένη συσκευή βοήθησε να αυξηθούν σημαντικά τα κέρδη της εταιρείας εντός Κίνας. Οι αποστολές της Huawei αυξήθηκαν κατά 36% σε ετήσια βάση το τρίμηνο του Δεκεμβρίου, ενώ το μερίδιο της στην αγορά διαμορφώθηκε στο 13,9%, σύμφωνα με την IDC.

Η Huawei ανέβηκε στην 5η θέση, βγάζοντας από την πρώτη πεντάδα την Xiaomi. «Αυτό θα εντείνει τον ανταγωνισμό καθώς καμία εταιρεία δεν θέλει να χάσει τη θέση της στο top 5 σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο», δήλωσε ο Will Wong, ανώτερος διευθυντής ερευνών της IDC.

Huawei
ΣΧΕΤΙΚΑ