Έρευνα: Αυτοί που εργάζονται από απόσταση έχουν περισσότερες πιθανότητες να απολυθούν

NEWSROOM
Εργαζόμενη γυναίκα
Εργαζόμενη γυναίκα/ Φωτογραφία shutterstock

Πολλές απολύσεις κατά το τελευταίο έτος έχουν συντελεσθεί στον κλάδο της τεχνολογίας.

Η στιγμή που μια εταιρεία καλείται να απολύσει εργαζόμενούς της ποτέ δεν είναι ευχάριστη, είτε για τους προϊστάμενους, είτε για τους υφιστάμενους. Όταν φθάσει εκείνη η κρίσιμη ώρα, οι υπάλληλοι που έχουν πιο πολλές πιθανότητες να δουν την πόρτα της εξόδου από μια επιχείρηση είναι εκείνοι που εργάζονται εξ αποστάσεως.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε στις ΗΠΑ η εταιρεία που επεξεργάζεται στοιχεία για την απασχόληση Live Data Technologies, σε δείγμα 2 εκατ. εργαζόμενων.

Οι υπάλληλοι που απασχολούνται από το σπίτι τους πέντε ημέρες την εβδομάδα είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να απολυθούν το 2023 από τους συναδέλφους τους που εργάζονται στο γραφείο. Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι το 10% των αμιγώς εξ αποστάσεως εργαζομένων απολύθηκε πέρυσι, σε σύγκριση με το 7% εκείνων που εργάζονταν σε γραφείο με πλήρη απασχόληση ή με υβριδική μορφή εργασίας.

«Όταν ένας διευθυντής λαμβάνει τα νέα ότι πρέπει να μειώσει κατά 10% το προσωπικό του, είναι ευκολότερο να βάλει κάποιον στη λίστα με τον οποίο δεν έχει στενή προσωπική σχέση», επισημαίνει ο Άντι Τσάλεντζερ Challenger, ανώτερος αντιπρόεδρος της Challenger, Gray & Christmas. Όπως προσθέτει, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι απλά πια δύσκολα δημιουργείς δεσμούς με ανθρώπους που δεν βλέπεις πρόσωπο με πρόσωπο.

Ορισμένες εταιρείες είναι πιο ξεκάθαρες όταν έρθει εκείνη η κρίσιμη ώρα αναφορικά με τις επιλογές τους. Η Wayfair, η διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών σπιτιού, δήλωσε πρόσφατα στους υπαλλήλους της ότι οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τις απολύσεις της εταιρείας. Στελέχη της εταιρείας ανακοίνωσαν επίσης στο προσωπικό, ότι επιθυμία τους είναι οι περισσότεροι εργαζόμενοι να βρίσκονται στο γραφείο τις περισσότερες ημέρες.

«Το παρακάναμε με τις προσλήψεις κατά τη διάρκεια της ισχυρής οικονομικής περιόδου και απομακρυνθήκαμε από τις βασικές μας αρχές», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Νάιρα Σα σε υπόμνημα για το προσωπικό. Πάντως η Wayfair δήλωσε, ότι ενώ θεωρεί πως δουλειά γίνεται καλύτερα διά ζώσης, θα συνεχίσει να διατηρεί ρόλους εξ αποστάσεως όταν κάτι τέτοιο δικαιολογείται.

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Ο κλάδος της τεχνολογίας πρωτοστατεί

Δεδομένου ότι πολλές απολύσεις κατά το τελευταίο έτος έχουν συντελεσθεί στον κλάδο της τεχνολογίας -ένας κλάδος που ευνοεί την απομακρυσμένη εργασία και έκανε υπερβολικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας- δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που εργάζονται αποκλειστικά από το σπίτι έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με τον Τζορτζ Πεν, διευθύνοντα αντιπρόεδρο της Gartner, εταιρείας η οποία συμβουλεύει εταιρείες για την αναδιάρθρωση του εργατικού δυναμικού.

Άλλες διοικητικές αποφάσεις θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο, προσθέτει ο ίδιος. Έρευνα της Gartner το 2021, διαπίστωσε ότι το 68% των στελεχών και των διευθυντών θεωρούσε ότι οι εργαζόμενοι στο γραφείο είχαν υψηλότερες επιδόσεις από εκείνους που εργάζονταν εκτός εταιρείας.

Ο Ρον Πόρτερ, σύμβουλος της Korn Ferry σε θέματα εργατικού δυναμικού, αναφέρει ότι ακούει από πελάτες του ότι όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως απολύονται συχνότερα από τους συναδέλφους τους στο γραφείο και εκείνους με υβριδική μορφή εργασίας. Εν μέρει, όπως τονίζει, αυτό οφείλεται στη φυσική ανθρώπινη απροθυμία που νιώθουν οι μάνατζερ να απολύσουν εκείνους που πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτοπροσώπως. Είναι επίσης πιθανό ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται πλήρως εξ αποστάσεως, μπορεί να είναι εξαρχής πιο περιθωριοποιημένοι, προσθέτει, με τους διευθυντές να προτιμούν να κρατούν τους καλύτερους υπαλλήλους τους για τις πιο σημαντικές εργασίες κοντά τους, όταν αυτό είναι δυνατόν.

Εύκολα έρχονται, εύκολα φεύγουν

Η Αλίσα Κιέσκι, ειδική στην απόκτηση ταλέντων με έδρα το Σαν Αντόνιο, λέει ότι ως πλήρως απομακρυσμένη εργαζόμενη έχει επίγνωση των κινδύνων.

«Είναι εύκολο να τους "ξεφορτωθείς", δεν μπορείς να συνδέσεις ένα πρόσωπο με το όνομα, δεν υπάρχει προσωπική σχέση» λέει για εργαζόμενους όπως η ίδια. Όταν η Κιέσκι απολύθηκε στα τέλη του 2022 από τον πλήρως απομακρυσμένο ρόλο της σε μια εταιρεία ημιαγωγών, ο διευθυντής της είχε την έδρα του στην Αγγλία. Η ίδια δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη.

Παρόλα αυτά, ως μητέρα δύο μικρών παιδιών, είναι πρόθυμη να αναλάβει το ρίσκο της αβεβαιότητας για την ευελιξία της απομακρυσμένης εργασίας.

«Αξίζει τον κόπο», λέει, προσθέτοντας ότι της αρέσει επίσης το αίσθημα της αυτονομίας και η δυνατότητα της εστίασης που προσφέρει η εργασία από το σπίτι.

Ο Ντέιβιντ Ρις, υπεύθυνος προσλήψεων στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, ότι ειδικά όπως έχει διαμορφωθεί η σημερινή αγορά εργασίας, προειδοποιεί τους υποψηφίους να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για τους ρόλους που αφορούν αποκλειστικά απομακρυσμένες θέσεις εργασίας.

«Τους προειδοποιούμε, εύκολα έρχονται, εύκολα φεύγουν. Μια εταιρεία θα επενδύσει σε κάποιον που επενδύει σε αυτήν», αναφέρει.

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Περισσότερες πιθανότητες για παραίτηση

Οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως είναι επίσης πιο πιθανό να παραιτηθούν. Σύμφωνα με τη Live Data Technologies, το 12% των πλήρως απομακρυσμένων εργαζομένων εγκατέλειψαν την εταιρεία τους και ξεκίνησαν νέα εργασία εντός δύο μηνών το 2023, σε σύγκριση με το 9% εκείνων που εργάζονταν σε υβριδική ή κανονική βάση.

Ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι λένε ότι ενώ προσωπικώς δεν εξετάζουν την περίπτωση της απομακρυσμένης εργασίας ενός εργαζομένου, όταν αποφασίζουν τις περικοπές σε θέσεις εργασίας, κατανοούν γιατί η εργασία από το σπίτι θα μπορούσε να τους θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Άλλα δεδομένα και μελέτες δείχνουν ότι τα στελέχη επιβραβεύουν τους υπαλλήλους που βρίσκονται στο γραφείο με προαγωγές και ευνοϊκές αναθέσεις.

«Αν έχετε ένα άτομο που εργάζεται στα οικονομικά και δεν έρχεται στο γραφείο, γιατί να μην προσλάβετε το ίδιο άτομο στην Ινδία ή στις Φιλιππίνες;», αναρωτάται ο Κρίστιαν Ούλμπριχ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ακινήτων Jones Lang LaSalle, σημειώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά με λιγότερα χρήματα.

«Αν δεν βλέπεις κανέναν, κανέναν απολύτως, μπορεί κυριολεκτικά να ξεχάσεις πόσο πολύτιμο είναι αυτό το άτομο», προσθέτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ