Πώς fake βιντεοκλήση σε πολυεθνική με «παρόντα» τον οικονομικό διευθυντή της στοίχισε 26 εκατ. δολάρια

NEWSROOM
Deep fake
Deepfake/ Φωτογραφία shutterstock

Με τη χρήση της τεχνολογίας deepfake μια εταιρεία έχασε περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια.

Μια πολυεθνική εταιρεία έχασε 25,9 εκατομμύρια δολάρια από μια απάτη, καθώς οι υπάλληλοι σε υποκατάστημά της στο Χινγκ Κονγκ ξεγελάστηκαν από την τεχνολογία deepfake. Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας οι εργαζόμενοι πήραν μέρος σε μια βιντεοκλήση με μια ψεύτικη εκδοχή του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας.

Όσοι ήταν παρόντες στις επίμαχες βιντεοκλήσεις, εκτός φυσικά από το θύμα, ήταν ψηφιακές αναπαραστάσεις. Οι απατεώνες μάζεψαν υλικό από διαθέσιμα βίντεο προκειμένου να δημιουργήσουν με την τεχνολογία deepfake πειστική απεικόνιση υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι έχει ρίξει όλο της το βάρος στη διαλεύκανση της υπόθεσης καθώς είναι η πρώτη φορά που χάνεται ένα τόσο μεγάλο ποσό με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Πως πείστηκε ο υπάλληλος

Σύμφωνα με τον ανώτερο επιθεωρητή της υπόθεσης, Μπάρον Τσαν, ένας υπάλληλος στο οικονομικό τμήμα έλαβε ένα email που τον έβαλε σε σκέψεις ότι μπορεί να ήταν «phishing». Ωστόσο το γεγονός ότι ο αποστολέας φαινόταν να είναι ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, που εδρεύει στο Λονδίνο, έκαμψε αρχικά τις αμφιβολίες του.

Στη συνέχεια το θύμα μπήκε σε μια βιντεοκλήση στην οποία συμμετείχαν υπάλληλοι της εταιρείας που έμοιαζαν αληθινοί και μιλούσαν σαν κανονικοί άνθρωποι. Οι περσόνες, προϊόντα deepfake, έδωσαν αναλυτικές οδηγίες για 15 συναλλαγές ύψους 25,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορους λογαριασμούς στο Χονγκ Κονγκ.

Άλλες δυο απόπειρες στην ίδια εταιρεία

Ο ίδιος υπάλληλος, ακόμα και μετά την μεταφορά των χρημάτων, εξακολουθούσε να πιστεύει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Για αυτό το λόγο επικοινώνησε με τα κεντρικά της εταιρείας όπου διεξήχθη έρευνα και διαπιστώθηκε ότι είχε πέσει θύμα απάτης.

Η αστυνομία έκανε γνωστό ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν ήταν ο μόνος που είχαν προσεγγίσει οι απατεώνες. Συγκεκριμένα υπάρχουν αναφορές για άλλες δυο περιπτώσεις, αλλά οι αρχές δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις απόπειρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ