Οι πέντε προκλήσεις της Apple για το 2024

Apple/ Φωτογραφία AP

Οι πέντε προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone μέσα στο 2024.

Παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ξεκίνησε το 2024, η χρονιά της Apple φαίνεται να είναι γεμάτη προβλήματα και προκλήσεις, όπως υποστηρίζει σε ανάλυσή του το CNN. Κάτι που γίνεται σαφές στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Microsoft έγινε μετά από σχεδόν μία δεκαετία η πιο πολύτιμη εταιρεία, ξεπερνώντας την κατασκευάστρια των iPhone. Πάντως, υπάρχουν και αυτοί που διαφωνούν θεωρώντας ότι η Apple θα ξεπεράσει τις προκλήσεις.

Προβλήματα στην Κίνα

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα φέτος για την Apple θα είναι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην αγορά της Κίνας, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ο αμερικανικός κολοσσός παλεύει να διατηρήσει τις πωλήσεις του, μετά το λανσάρισμα του πολύ επιτυχημένου έξυπνου κινητού της Huawei, το Mate 60 Pro. Σε μία κίνηση – έκπληξη, μάλιστα, η Apple έκανε εκπτώσεις περίπου 70 δολαρίων στα κινητά της, καθώς και στους υπολογιστές και τα iPad. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η απόφαση να κάνει εκπτώσεις δείχνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Apple στην Κίνα, μία χώρα που αντιστοιχούσε πέρυσι στο 20% των πωλήσεων της. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters εκτιμούν ότι οι πωλήσεις στη χώρα υποχώρησαν κατά 30% τις πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς.

Η συνεχιζόμενη μάχη για την πατέντα

Ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της Apple, το Apple Watch, συνεχίζει να μην πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς είναι σε εξέλιξη μία μάχη για την πατέντα. Η Apple έχει πουλήσει 49 εκατομμύρια έξυπνα ρολόγια το 2022 και περίπου 26,7 εκατομμύρια το πρώτο εννεάμηνο του 2023. Η απαγόρευση σίγουρα θα επηρεάσει τις πωλήσεις, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές το πότε θα ρυθμιστεί το θέμα.

Καθυστέρηση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Microsoft, της Meta, της Google και της Samsung, συνεχίζουν να βάζουν τεχνητή νοημοσύνη στις υπηρεσίες τους, στους υπολογιστές τους και στα έξυπνα τηλέφωνα. Η Apple έχει αποφύγει να προσεγγίσει το θέμα. Ωστόσο, υπάρχουν φήμες ότι η νέα Siri θα διαθέτει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης όταν βγει το iOS 18 αργότερα μέσα στη χρονιά. Κάποιες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να ενσωματώνονται στο iPhone 16. Όμως, σε σχέση με άλλες εταιρείες, η Apple δείχνει να έχει μείνει πίσω στον συγκεκριμένο τομέα, παρότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πελάτες δεν θα επιλέξουν άλλα έξυπνα τηλέφωνα μόνο γι’ αυτό το λόγο.

Ανησυχίες για τον τζίρο

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός δέχεται πιέσεις να δώσει ώθηση στις πωλήσεις σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. Το Νοέμβριο, η Apple ανακοίνωσε μείωση των πωλήσεων σε ετήσια βάση κυρίως εξ αιτίας των πωλήσεων των Mac και των iPad. Οι πωλήσεις των iPhone, από την άλλη, ενισχύθηκαν κατά 3% στα 43,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Προκλήσεις αντιμετωπίζει η εταιρεία εν όψει και του λανσαρίσματος του Vision Pro headset για την εικονική πραγματικότητα, του οποίου η τιμή είναι ιδιαιτέρως τσουχτερή, στα 3.500 δολάρια.

Αντιμονοπωλιακές αρχές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι μερικές τεχνολογικές εταιρείες κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά και, μεταξύ τους βρίσκεται και η Apple, που θα πρέπει να εισάγει νέους κανόνες για την πλατφόρμα της, ανοίγοντας το ηλεκτρονικό της κατάστημα, το App Store, μία κίνηση που θα επηρεάσει τον τζίρο και τα κέρδη της.

ΣΧΕΤΙΚΑ