ΗΠΑ: Οι Ρόκφελερ, οι πλούσιοι δωρητές και οι πιέσεις που ασκούν στον Μπάιντεν για το φυσικό αέριο

NEWSROOM
Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Οι ηγέτες στις περιβαλλοντικές κοινότητες αγωνίζονται εδώ και χρόνια κατά της επέκτασης των εγκαταστάσεων LNG.

Φιλανθρωπικά ιδρύματα που ελέγχονται από μέλη της οικογένειας Ροκφέλερ και δισεκατομμυριούχοι δωρητές ήταν οι βασικοί χρηματοδότες μια επιτυχημένης εκστρατείας που είχε ως στόχο να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο Μπάιντεν να διακόψει τις νέες εγκρίσεις εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις ΗΠΑ.

Οι Ροκφέλερ μαζί με άλλους πλούσιους δωρητές, συμπεριλαμβανομένου του φιλάνθρωπου Μάικλ Μπλούμπεργκ, έχουν προσφέρει εκατομμύρια δολάρια σε περιβαλλοντικές ομάδες που διεξάγουν εκστρατείες κατά των εργασιών για τα ορυκτά καύσιμα και των σταθμών LNG στην ακτή του Κόλπου, σύμφωνα με την WSJ.

Ορισμένοι «πράσινοι» χρηματοδότες δεν είχαν δώσει μεγάλη προσοχή στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι πρόσφατα, εν μέρει λόγω των αμφιβολιών στον ρόλο που θα διαδραματίσει το φυσικό αέριο στην ενεργειακή μετάβαση. Ανάλογες εκστρατείες είχαν αποτύχει στο παρελθόν κάτι που έκανε ορισμένους δωρητές να είναι πιο «μαζεμένοι».

Πότε ξεκίνησε η εκστρατεία

Η εκστρατεία ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και εργάστηκε για την αναζήτηση και τη χρηματοδότηση ηγετών, εντός της περιβαλλοντικής κοινότητας, που ήδη είχαν δείξει την αντίθεση τους στα έργα ορυκτών καυσίμων. Οι ακτιβιστές άσκησαν πιέσεις στον Λευκό Οίκο και σε αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, το Χιούστον και το Τουμπάι.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Μπάιντεν «πάγωσε» ουσιαστικά τη διαδικασία έγκρισης νέων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, την ώρα που οι ΗΠΑ είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο.

«Τράβηξαν την προσοχή μας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις προσπάθειες των ακτιβιστών περιγράφοντας την καμπάνια τους ως «έντονη». Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν από την πίεση που άσκησαν οι περιβαλλοντικές ομάδες.

Ωστόσο η εκστρατεία δεν ήταν ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση Μπάιντεν πήρε την απόφαση για το «πάγωμα», ανέφερε η ίδια πηγή. Αυτή η απόφαση πάρθηκε μετά τα αποτελέσματα νέων ερευνών σχετικά με τις εκπομπές από τις εγκαταστάσεις LNG, αλλά και λόγω της καλύτερες κατανόησης του τρόπου με τον οποίο οι εξαγωγές LNG επηρεάζουν την αμερικανική οικομία και την εθνική ασφάλεια.

Γιατί άλλαξε η στάση των δωρητών

Η απόφαση που Τζο Μπάιντεν εξόργισε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και ώθησε τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων που επικρίνουν την απόφαση να πραγματοποιήσουν ακρόαση την Τρίτη.

Οι ηγέτες στις περιβαλλοντικές κοινότητες αγωνίζονται εδώ και χρόνια κατά της επέκτασης των εγκαταστάσεων LNG, αλλά ορισμένοι από του μεγάλους δωρητές δεν πίστευαν ότι αξίζει να δώσουν τα χρήματά τους σε μια καμπάνια στην οποία δεν έβλεπαν πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Η αφορμή για να στραφούν και πάλι προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το γεγονός ότι η προσπάθεια μείωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ οδηγούσε πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να εξαγάγουν περισσότερα από τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι συνολικές παγκόσμιες εκπομπές, σύμφωνα με την WSJ.

To 2018, το Rockefeller Family Fund, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε από ορισμένους από τους κληρονόμους του Τζον Ροκφέλερ, ξεκίνησε μια πρωτοβουλίες με την ονομασία « Funder Collaborative on Oil and Gas». Ο σκοπός ήταν να επιστήσει την προσοχή των ΗΠΑ, ως πετρελαϊκός κολοσσός, και να ενθαρρύνει τους «πράσινους» χρηματοδότες να κάνουν περισσότερα. Ορισμένοι από τους κληρονόμους του Ροκφέλερ διεξάγουν εδώ και χρόνια εκστρατεία κατά της Exxon Mobil, διαδόχου της Standard Oil, που ίδρυσε ο πατριάρχης των Ροκφέλερ.

Ο Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας, έχει διαθέσει χρήματα σε «πράσινες» δράσεις εδώ και χρόνια, και το Bloomberg Philanthropies έχει συμβάλει στην πρωτοβουλία για το LNG.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν/Φωτογραφία: ΑΡ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν/Φωτογραφία: ΑΡ

Τα σημαντικά πρόσωπα της εκστρατείας

To Funder Callaborative κοινοποίησε το 2019 ένα υπόμνημα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να εκτιμήσει το ενδιαφέρον που υπήρχε για μια εκστρατεία που είχε ως στόχο να αναμετρηθεί με τη βιομηχανία του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η πρωτοβουλία έστειλε κόσμο στην Ακτή του Κόλπου, όπου υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις που παράγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο. Παράλληλα συναντήθηκαν με ηγέτες περιβαλλοντικών που έχουν εκδηλώσει την αντίθεση τους και άρχισαν να χρηματοδοτούν τις δράσεις τους.

Ανάμεσά τους ήταν και η Roishetta Ozane, μια ανύπαντρη μητέρα έξι παιδιών, η οποία έχει αναδειχθεί σε μια από τις σημαντικότερες φωνές της εκστρατείας. Η ακτιβίστρια προσπαθούσε επί χρόνια να προειδοποιήσει μεγάλες περιβαλλοντικές ομάδες για την επέκταση των ορυκτών καυσίμων στη νοτιοδυτική Λουιζιάνα, εν πολλοίς μάταια, όπως είπε.

«Στους χρηματοδότες αρέσει να χρηματοδοτούν αν αισθάνονται ότι θα κερδίσουν, και δεν αισθάνονταν ότι θα κέρδιζαν ενάντια στο LNG», ήταν τα λόγια της.

Το 2021, ξενάγησε εκπροσώπους του Funder Collaborative και του Hive Fund for Climate and Gender Justice, ενός οργανισμού που χρηματοδοτείται εν μέρει από τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Amazon.com, Τζεφ Μπέζος, σε κοινότητες κοντά σε εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων. Η οργάνωσή της, το Vessel Project of Louisiana, έλαβε επιχορηγήσεις από αυτές τις ομάδες, καθώς και από την εκστρατεία Beyond Petrochemicals του Bloomberg Philanthropies.

Στην Ουάσιγκτον, η Ozane πραγματοποίησε συγκέντρωση μπροστά από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας, μια ανεξάρτητη υπηρεσία που εγκρίνει τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τα έβαλε επίσης με το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο χορηγεί άδειες εξαγωγής σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Ozane συναντήθηκε αρκετές φορές με τη Shalanda Baker, τη διευθύντρια του Γραφείου Οικονομικών Επιπτώσεων και Διαφορετικότητας του υπουργείου.

Βέβαια η Ozane δεν ήταν η μοναδική ακτιβίστρια που άσκησε πιέσεις σε αξιωματούχους. Ο James Hiatt, ακτιβιστής από το Lake Charles του L.A., ζήτησε από την υπουργό Ενέργειας Jennifer Granholm καθώς επισκέφθηκε την πολιτεία να απορρίψει νέα έργα LNG, και ο John Beard, ακτιβιστής από το Port Arthur του Texas, μίλησε στον σύμβουλο του Λευκού Οίκου John Podesta στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP 28 στο Ντουμπάι.

Το περασμένο φθινόπωρο, το CP2, μια υπό κατασκευή εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Λουιζιάνα, έγινε hashtag στο TikTok, καθώς οι ακτιβιστές της Gen Z για το κλίμα κατακεραύνωσαν το έργο. Ο ακτιβιστής και συγγραφέας Bill McKibben βοήθησε στη συσπείρωση κλιματικών ομάδων και είχε μερικές σύντομες συζητήσεις με αξιωματούχους του Μπάιντεν. Εκτός από τους ακτιβιστές, και αρκετοί γερουσιαστές των Δημοκρατικών άσκησαν έντονες πιέσεις σε κορυφαίους συμβούλους του Μπάιντεν.

Η ιστορική απόφαση

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την παύση των νέων αδειών εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, αποσπώντας τα εύσημα των περιβαλλοντικών ομάδων, οι οποίες χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή ως ιστορική απόφαση.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση, η Sarah Brennan , αναπληρώτρια διευθύντρια στο Rockefeller Family Fund, πανηγύρισε τη νίκη. «Η παύση είναι το αποτέλεσμα μιας διαρκούς τετραετούς πίεσης που βασίστηκε σε αντιδράσεις από κλιματικές ομάδες και δικηγόρους», έγραψε σε email προς περιβαλλοντικές ομάδες». «Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε τη δύναμη αυτής της εκστρατείας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ