Σαμ Άλμταν: Νέα φιλόδοξα σχέδια αξίας 7 τρισ. δολαρίων - Περισσότερο από την αξία των Microsoft και Apple μαζί

NEWSROOM
Ο Σαμ Αλτμάν
Ο Σαμ Άλτμαν/ Φωτογραφία AP

Η σύγκριση των νέων σχεδίων με κάποια οικονομικά μεγέθη «ζαλίζει».

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, συναντήθηκε με αξιωματούχους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να παρουσιάσει το σχέδιο του για την κατασκευή πολλών νέων εργοστασίων παραγωγής μικροτσίπ. Το κόστος για το φιλόδοξο αυτό πλάνο ανέρχεται σε 5 με 7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η OpenAI χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα εργοστάσια που θα παράγουν μικροτσίπ. Και αυτά τα εργοστάσια δεν είναι καθόλου φτηνά.

«Στο πλαίσιο των συνομιλιών (με τα ΗΑΕ) ο Άλτμαν πρότεινε μια συνεργασία μεταξύ της OpenAI, διαφόρων επενδυτών, κατασκευαστών τσιπ και παρόχων ενέργειας, οι οποίοι μαζί θα βάλουν χρήματα για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής τσιπ, όπου στη συνέχεια θα διοικούνται από από υπάρχοντες κατασκευαστές τσιπ. Η OpenAI θα συμφωνούσε να είναι σημαντικός πελάτης των νέων εργοστασίων. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, ο πλήρης κατάλογος των πιθανών επενδυτών δεν είναι γνωστός και η συγκεκριμένη προσπάθεια θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και τελικά να μην μπορέσει να πετύχει», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα της WSJ.

Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος της τεχνολογίας χρειάζεται περισσότερα εργοστάσια που παράγουν μικροτσίπ. Άλλωστε, δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε έναν νόμο για επιδοτήσεις 52 δισεκατομμυρίων για την κατασκευή εργοστασίων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Παρά την μεγάλη ανάγκη για περισσότερα μικροτσίπ τα 5 έως 7 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι τεράστιο ποσό. Οι νέες εταιρείες σπάνια σκέφτονται ότι μπορούν να συγκεντρώσουν ένα τόσο μεγάλο ποσό. Για την ακρίβεια λίγα πράγματα κοστίζουν τρισεκατομμύρια.

Συγκρίσεις που «ζαλίζουν»

Ενδεικτικά:

  • Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ ανέρχεται σε 23,36 τρισεκατομμύρια δολάρια.
  • Το κόστος του πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2022 έχει φτάσει τα 2,31 τρισεκατομμύρια δολάρια.
  • Το κόστος της συμμετοχής των ΗΠΑ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχεται σε 4 τρισεκατομμύρια, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό.
  • Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ ξόδεψαν 964,4 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο των εορτών το 2023.
  • Το κόστος για τον τερματισμό της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2030 υπολογίζεται στα 330 τρισεκατομμύρια δολάρια.
  • Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιαπωνίας ανέρχεται σε 4,23 τρισεκατομμύρια δολάρια.
  • Η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft, που έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην OpenAI, διαμορφώνεται στα 3,08 τρισεκατομμύρια δολάρια.
  • 794,7 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν οι σχολικές δαπάνες των ΗΠΑ από το νηπιαγωγείο έως τη 12η τάξη το 2023.
  • Το εκτιμώμενο κόστος 10ετους γενικής υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ υπολογίζεται από 32 έως 44 τρισεκατομμύρια δολάρια.
  • Η αξία όλων των οικιστικών και εμπορικών ακινήτων στη Νέα Υόρκη ανέρχεται σε 1,48 τρισεκατομμύρια δολάρια.
ΣΧΕΤΙΚΑ