Αμερικανική «εισβολή» στο αγγλικό ποδόσφαιρο - Το ένα τρίτο των ομάδων ελέγχεται από επενδυτές από τις ΗΠΑ

Premier League/ Φωτογραφία AP Cath Ivill

Μετά τη British Invasion των αγγλικών συγκροτημάτων μουσικής στις ΗΠΑ με προεξέχοντες τους Beatles, ήρθε η σειρά της American Invasion, αυτή τη φορά όμως στο ακριβότερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Η Κάρλαϊλ Γιουνάιτεντ δεν είναι η πρώτη ομάδα που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν σκέφτεται το Αγγλικό ποδόσφαιρο. Η ομάδα από μια μικρή πόλη της βορειοδυτικής γωνιάς της χώρας έχει παίξει μόλις μια φορά στην ιστορία της στην κορυφαία κατηγορία. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία, και μάλιστα παλεύει και την παραμονή της.

Τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά για να αποθαρρύνουν τον επιχειρηματία Τομ Πιάτακ από τη Φλόριντα. Ο Αμερικανός αγόρασε την μικρή βρετανική ομάδα και μπήκε στο, αρκετά μεγάλο, κλαμπ των συμπατριωτών του που κατέχουν έναν σύλλογο που αγωνίζεται στην Αγγλία.

Από την οικογένεια Γκλέιζερ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέχρι τον Τοντ Μπόλι και τους χρηματοδότες του από τη Wall Street στην Τσέλσι, η εξαγορά ομάδων της Premier League από αμερικανούς επιχειρηματίες δεν είναι κάτι καινούργιο.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των 92 επαγγελματικών ομάδων στα τέσσερα κορυφαία πρωταθλήματα της Αγγλίας έχουν κάποια μορφή αμερικανικής ιδιοκτησίας. Από τη Λίβερπουλ μέχρι την Ρέξαμ, την Ουαλική ομάδα που παίζει στην τέταρτη κατηγορία και ανήκει στους γνωστούς ηθοποιούς Ράιαν Ρενολντς και Ρομπ ΜακΈλχενι.

Τον περασμένο χρόνο, υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στην διοίκηση της Έβερτον και την 777 Partners με έδρα το Μαϊάμ, αν και ακόμα απομένει η σχετική έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές. Επενδυτές από τις ΗΠΑ έχουν μπει και στην Σουόνσι που αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ. Σε αμερικανικά χέρια έχει περάσει και η ομάδα της Μπέρμινγκχάμ. Με λίγα λόγια όποτε ένας σύλλογος βγαίνει προς πώληση, οι πιθανοί αγοραστές είναι συνήθως Αμερικανοί.

Η διαφορές σε σχέση με τις ΗΠΑ

Το ποδόσφαιρο έχει την ικανότητα να προσελκύει τον κόσμο όσο κανένα άλλο άθλημα. Αυτή η έλξη που έχει το ποδόσφαιρο είναι το «κλειδί» για τους Αμερικανούς επενδυτές. Αυτό υποστηρίζει και ο Σάσα Ραζάντσεφ, ο οποίος βοηθάει στην επίβλεψη των οικονομικών της Μπέρνλι, επίσης αμερικανικής ιδιοκτησίας. «Τα αθλήματα των ΗΠΑ είναι πιο μπροστά σε ό,τι έχει να κάνει με την εμπορευματοποίηση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά. Ωστόσο κανένα δεν έχει την διεθνή εμβέλεια του ποδοσφαίρου», ήταν τα λόγια του.

Ένας λόγος που οι Αμερικανοί προτιμούν τις Αγγλικές ομάδες είναι το κόστος. Μια νέα ομάδα στο MLS θα μπορούσε να κοστίζει 500 εκατομμύρια δολάρια. Με λιγότερα χρήματα οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν σε ένα από τα ιστορικά εμπορικά brands στην Αγγλία.

Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί θα πρέπει να συνυπολογίσουν μια βασική διαφορά δομής που υπάρχει στην Αγγλία σε σχέση με τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα η τελευταία ομάδα του NBA δεν πρόκειται να υποβιβαστεί την επόμενη χρονιά, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στην Πρέμιερ Λιγκ και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γενικότερο.

Το να είναι κάποιος ιδιοκτήτης σε μια ομάδα της Τσάμπιονσιπ δεν είναι απλή υπόθεση. Οι σύλλογοι ξοδεύουν αρκετά περισσότερα από αυτά που κερδίζουν προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση στην Πρέμιερ Λιγκ με τα χρυσά χορηγικά συμβόλαια.

Οι αποτυχημένες προσπάθειες

Στη Νόριτς, ο Μαρκ Ατάνσιο, ιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ Μιλγιουόκι Μπρέβερς, αναλαμβάνει σταδιακά την ομάδα. Είναι αρκετά ρεαλιστής και δεν περιμένει ότι η επιστροφή στην Πρέμιερ Λιγκ θα είναι εύκολη μετά τον υποβιβασμό το 2022.

Ο Ατανάσιο δήλωσε ότι άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει στο Αγγλικό ποδόσφαιρο το 2008, κυρίως σε ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Η ιδέα του μπήκε στο μυαλό λόγω της φιλίας του με τον επίσης Αμερικανό Τομ Βέρνερ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Λίβερπουλ.

«Όταν ασχολήθηκα με τη Νόριτς σκέφτηκαν ότι είναι ένας τρόπος να μάθουμε, με την πάροδο του χρόνου, πως λειτουργεί το αγγλικό ποδόσφαιρο από μέσα», δήλωσε. Αυτή τη στιγμή κατέχει το 40% του συλλόγου, όσο έχουν και οι μακροχρόνιοι ιδιοκτήτες του συλλόγου η Ντέλια Σμιθ και ο σύζυγός της.

Ο Ατανάσιο πήρε την απόφαση να κατανοήσει πρώτα τον τρόπο που λειτουργεί μια βρετανική ομάδα πριν επενδύσει μεγάλα κεφάλαια. Άλλωστε τα παραδείγματα που δεν είχαν θετική τροπή ήταν πολλά.

Αμερικανοί επενδυτές όπως ο Έλις Σορτ στην Σάντερλαντ και ο Ράντι Λέρνερ στην Άστον Βίλα υπέστησαν τεράστιες απώλειες πριν τελικά αποφασίσουν να πουλήσουν τους συλλόγους.

Οι Αμερικανοί επενδυτές δεν είναι πάντα καλοδεχούμενοι στην Ευρώπη

Τον τελευταίο καιρό οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες συλλόγων στην Ευρώπη έγιναν στόχος δαμαρτυριών από εξαγριωμένους οπαδούς. Μια ομάδα φιλάθλων του βελγικού συλλόγου της Οστάνδης ανάγκασε τον Πολ Κόνγεϊ, συνιδρυτή της επενδυτικής εταιρείας Pacific Media Group, να κλειστεί σε μια τουαλέτα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τον Ιανουάριο. Οι οπαδοί τα έβαλαν μαζί του με αφορμή τις κακές εμφανίσεις της ομάδας.

Κάθε άλλο παρά εύκολη είναι και η ζωή του Τομ Βάγκνερ στο τιμόνι της Μπέρμιγχαμ Σίτι. Αρχικά προσέλαβε και στη συνέχεια απομάκρυνε τον Γουέιν Ρούνεϊ από τον πάγκο της ομάδας ζητώντας από τον κόσμο να κάνει υπομονή.

Εκτός από τα αγωνιστικά προβλήματα, το γήπεδο του συλλόγου χρειαζόταν επείγουσες διορθωτικές εργασίες για να είναι ασφαλές. «Θα ζητούσα από τον κόσμο να αγνωρίσει ότι το χτίσιμο του συλλόγου θα μας πάρει κάποιο χρόνο. Έχουμε σχέδιο και τις καλύτερες προθέσεις», δήλωσε.

Ο Πιάτακ της Κάρλαϊλ έχει επίσης σχέδιο για την σταδιακή οικοδόμηση του συλλόγου. Το πλάνο του επικεντρώνεται στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας, την ανάπτυξη των παικτών, τη μεγαλύτερη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας, τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και την επένδυση σε τομείς που θα μπορούσαν μελλοντικά να φέρουν πρόσθετα έσοδα. Ο Αμερικανός επενδυτής δεν έβαλε τόσο βαθιά στο χέρι στην τσέπη για την αγορά του συλλόγου, αλλά γνωρίζει ότι πρέπει να πέσουν πολλά χρήματα για την αναβάθμιση της ομάδας.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ