Έρευνα για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεκινά η κυβέρνηση Μπάιντεν

NEWSROOM
Ο Τζο Μπάιντεν
Φωτογραφία: AP Images

Ήδη μία κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανησυχεί ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει για να κατασκοπεύει τους Αμερικανούς –και ότι η χώρα θα μπορούσε μάλιστα να απενεργοποιήσει από μακριά τις λειτουργίες των αυτοκινήτων.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση του ξεκινάει έρευνα στις αυτοκινητοβιομηχανίες χωρών που «παρουσιάζουν λόγους ανησυχίας», κατονομάζοντας κυρίως την Κίνα. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το υπουργείο Εμπορίου θα αναλάβει την έρευνα ώστε να διαπιστώσει τους κινδύνους που θέτει η ξένη τεχνολογία για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν καθημερινά οι Αμερικανοί και να αναλάβει, αν χρειαστεί δράση, για την προστασία της εθνικής ασφάλειας.

«Τα αυτοκίνητα αυτά συνδέονται με τα τηλέφωνά μας, τα συστήματα πλοήγησης, την κρίσιμη υποδομή και τις εταιρείες που τα κατασκευάζουν», τονίζεται στην ανακοίνωση προσθέτοντας ότι «τα οχήματα που είναι συνδεδεμένα με την Κίνα θα μπορούσαν να συλλέξουν ευαίσθητα δεδομένα για τους πολίτες μας και τις υποδομές μας και να στείλουν αυτά τα στοιχεία στην Κίνα».

Τόνισε επίσης ότι η Κίνα είχε θέσει κατευθυντήριες γραμμές για τα αμερικανικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στη χώρα και διερωτήθηκε γιατί η Αμερική δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο για τα κινεζικά οχήματα.

Ήδη μία κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Πρόκειται για την BYD, η οποία εκθρόνισε μάλιστα την Tesla από την πρώτη θέση της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι η επιτυχία των κινεζικών εταιρειών έρχεται σε μία στιγμή που μειώνονται οι πωλήσεις των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Από την άλλη, όμως, η BYD έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει σχέδια επέκτασης στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι επεκτείνεται σε άλλες χώρες, όπως το Μεξικό.

Η υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, δήλωσε ότι η έρευνα έχει σχεδιαστεί για να προχωρήσει στην αγορά -«πριν διαδοθούν ευρέως τα οχήματα κινεζικής κατασκευής» στις ΗΠΑ.

«Φανταστείτε να υπήρχαν χιλιάδες κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους αμερικανικούς δρόμους, τα οποία θα μπορούσε σε μία στιγμή να αφοπλίσει το Πεκίνο», τόνισε η υπουργός Εμπορίου.

«Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε πώς ένας ξένος αντίπαλος όπως η Κίνα με πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες σε ευρεία κλίμακα θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή των πολιτών των ΗΠΑ», πρόσθεσε η υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ