TikTok: Πόσο συνεισφέρει στην οικονομία των ΗΠΑ - Βαρύ το πλήγμα της απαγόρευσής του

NEWSROOM
Συγκέντρωση υπέρ του TikTok
Συγκέντρωση υπέρ του TikTok / Φωτογραφία ASSOCIATED PRESS

Έρευνα έδειξε ότι το TikTok συντηρεί τουλάχιστον 224.000 θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, εκπαιδευτικοί, ακτιβιστές και νέοι άνθρωποι που λένε ότι επωφελούνται από το TikTok, υποδέχθηκαν «μουδιασμένοι» την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής στις ΗΠΑ.

«Το TikTok προσφέρει περισσότερα οφέλη από ό,τι βλάπτει από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε στην Washington Post, ο Heather DiRocco, καλλιτέχνης και δημιουργός περιεχομένου από την πολιτεία Μοντάνα.

Ο DiRocco βγάζει χρήματα στο TikTok μέσω χορηγιών από μάρκα της οποίας τα προϊόντα διαφημίζει στα βίντεο του και μέσω του προγράμματος «Creativity Beta» της πλατφόρμας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πληρώνει τους δημιουργούς με βάση τον αριθμών προβολών που συγκεντρώνουν στα βίντεο τους που ξεπερνάνε το ένα λεπτό σε διάρκεια. «H Meta έκοψε την χρηματοδότηση των δημιουργών στο Instagram και το Facebook όταν ξεκίνησε το θέμα με την απαγόρευση του TikTok στην Μοντάνα». «Δεν θα μπορούσα να κερδίσω τα χρήματα που βγάζω από το TikTok από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα», πρόσθεσε.

Αν το νομοσχέδιο περάσει από τη Γερουσία και γίνει νόμος «θα χάσω τη σημαντικότερη πλατφόρμα μου ως δημιουργός περιεχομένου χωρίς καμία αποζημίωση», είπε ο καλλιτέχνης. «Βρίσκω απίστευτα απογοητευτικό το γεγονός ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί μας συνεχίζουν να διατυπώνουν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι πρέπει να απαγορευτεί το TikTok χωρίς να μας παρέχουν καμία απόδειξη για ποιο λόγο πρέπει να γίνει αυτό. Έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι δεν γνωρίζουν καθόλου πως λειτουργεί η εφαρμογή», υποστήριξε.

«Οδηγούν το TikTok σε απαγόρευση»

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι δεν θα απαγορευτεί το TikTok, αλλά οι δημιουργοί και οι χρήστες της πλατφόρμας δεν έχουν πειστεί ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Η Nora Benavidez, δικηγόρος για τα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου, τόνισε ότι σε περίπτωση που ο ψηφιστεί ο νόμος, η κινεζική ByteDance θα έχει μόλις 180 μέρες για να κόψει κάθε δεσμό με το TikTok και σε αντίθεση περίπτωση η πλατφόρμα δεν θα είναι διαθέσιμη στα καταστήματα εφαρμογών.

«Είναι μη ρεαλιστικό να περιμένουμε από την μητρική εταιρεία του TikTok να είναι σε θέση να πουλήσει την εφαρμογή εντός των ΗΠΑ μέσα σε έξι μήνες. Οι κυρώσεις που θα αντιμετωπίσει αν δεν συμβεί αυτό θα σημαίνουν την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ», δήλωσε.

Οι καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση απαγόρευσης

Οι δημιουργεί και οι πολέμιοι του μέτρου χαρακτήρισαν την νομοθεσία απειλή για τον βιοπορισμό τους και δήλωσαν ότι μια ενδεχόμενη απαγόρευση του TikTok θα έχει καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις. Μια μελέτη που εκδόθηκε την Τετάρτη από την Oxford Economics, ανέφερε ότι το TikTok έφερε έσοδα 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων το 2023 και συνέβαλε 24,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ πέρυσι.

Η έρευνα έδειξε ότι το TikTok συντηρεί τουλάχιστον 224.000 θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να παρατηρείται στην Καλιφόρνια, το Τέξας, τη Φλόριντα, τη Νέα Υόρκη και το Ιλινόις.

This image has an empty alt attribute; its file name is TikTok-shop-iefimerida.jpg

Μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο

Οι χρήστες στο TikTok μπορούν να κερδίσουν χρήματα με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η πληρωμή με βάση τις προβολές, όπως συμβαίνει και σε άλλες πλατφόρμες προβολής βίντεο. Οι δημιουργοί μπορούν επίσης να λάβουν λεφτά από χορηγίες εταιρειών, αλλά και με τη συμμετοχή τους στο TikTok Shop.

Ο Brandon Hurst, ένας 30χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος με φυτά, δήλωσε ότι το TikTok έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μικρής του επιχείρησης. Πριν από ένα μήνα, όπως υποστήριξε, ήταν έτοιμος να κλείσει το κατάστημα, λόγω χαμηλών πωλήσεων αλλά από τότε που άρχισε να δημοσιεύει περιεχόμενο στην πλατφόρμα, είδε την επιχείρηση του να ανθίζει.

«Η απαγόρευση του TikTok θα έκλεινε πολλές μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου», δήλωσε. «Αυτοί οι εκπρόσωποι και οι γερουσιαστές δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνουν δεν θα βλάψει μόνο τους ανθρώπους που αποκαλούν δημιουργούν περιεχομένου, αλλά θα επηρεάσει και τις μικρές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Μεγάλη συγκέντρωση υπέρ του TikTok

«Οποιαδήποτε απαγόρευση του TikTok, δεν είναι απλώς ένα πλήγμα της ελευθερίας της έκφρασης καθώς πρόκειται να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην εθνική μας Οικονομία», δήλωσε ο βουλευτής Robert Garcia, που καταψήφισε το μέτρο, σε συγκέντρωση των υποστηρικτών της πλατφόρμας.

«Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα χρησιμοποιούν το TikTok για να προωθήσουν την οικονομία μας. Ορισμένοι από τους δημιουργούς και τους επιχειρηματίες εξαρτώνται αποκλειστικά από το TikTok για τα έσοδα και τη δουλειά τους. Η βιαστική προώθηση μια διαδικασίας που θα μπορούσε να κοστίσει τη δουλειά νέων ανθρώπων στη χώρα είναι λανθασμένη», δήλωσε.

Μια δημιουργός που συμμετείχε στην πρόσφατη συγκέντρωση, η Gigi Gonzales, μια 34χρονη καθηγήτρια οικονομικών στο Σικάγο, δήλωσε ότι η απαγόρευση του TikTok θα την κατέστρεφε οικονομικά. «Θα μου στερούσαν τη μεγαλύτερη πηγή των εσόδων μου», είπε. Η Gonzales κερδίζει χρήματα από το TikTok μέσω χορηγιών και ψηφιακών μαθημάτων που πουλάει μέσα στην πλατφόρμα.

Η Gonzales δήλωσε ότι το TikTok έχει βοηθήσει να αυξηθούν οι πωλήσεις του βιβλίου της το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο. «Δεν έχω έναν μεγάλο εκδότη από πίσω μου, οπότε δεν μπορώ να πληρώσω όλα αυτά τα έξοδα για δημόσιες σχέσεις και μάρκετινγκ».

Ανησυχητικό το να απαγορεύεται ένα εργαλείο επικοινωνίας

Πέρα από το οικονομικό κομμάτι, πολλοί δημιουργοί εξέφρασαν την ανησυχίας τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η απαγόρευση ενός σημαντικού εργαλείου επικοινωνίας που χρησιμοποιούν εκατομμύρια Αμερικανοί.

«Η απαγόρευση θα αφαιρέσει από εκατομμύρια Αμερικανούς το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και αυτό δεν είναι καθόλου σωστό», δήλωσε η Carly Goddard. «Στο TikTok μπορείς να δεις τι γίνεται πραγματικά στον κόσμο. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν περισσότερο από μια εφαρμογή. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε», κατέληξε η δημιουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ