Νέος νόμος στη Γαλλία για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω… μαλλιών

NEWSROOM
Εργαζόμενοι
Εργαζόμενοι / Φωτογραφία shutterstock

Tο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τον όρο «ρατσιστικός», τονίζουν ειδικοί, που θεωρούν ότι η παράλειψη είναι προβληματική.

Ψηφίστηκε στο Γαλλικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που στοχεύει να καταπολεμήσει τις διακρίσεις στους χώρους εργασίας με βάση την υφή των μαλλιών, με τους υποστηρικτές του να υποστηρίζουν ότι σκοπεύει να προστατεύσει κυρίως τις μαύρες γυναίκες και τη φυσική τους κόμη.

Ο Ολιβιέ Σερβά, ανεξάρτητος βουλευτής από τη γαλλική κτήση της Γουαδελούπης και εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι ποινικοποιεί τις διακρίσεις σε χώρους εργασίας που βασίζονται «στο στυλ των μαλλιών, το χρώμα, το μήκος ή την υφή».

Αντίστοιχοι νόμοι υπάρχουν σε τουλάχιστον 20 αμερικανικές Πολιτείες, όπου οι διακρίσεις με βάση τα μαλλιά θεωρούνται έκφραση ρατσισμού.

Ενώ και στη Βρετανία, η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει δημοσιεύσει οδηγίες ενάντια στις διακρίσεις λόγω μαλλιών στα σχολεία.

Ο Σερβά, που είναι μαύρος, είπε ότι οι γυναίκες «Αφρικανικής καταγωγής, συχνά καλούνται να αλλάξουν το στυλ των μαλλιών τους πριν πάνε σε κάποια συνέντευξη για δουλειά.

Ο βουλευτής, ο οποίος συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο και τις διακρίσεις κατά των ξανθιών και των κοκκιμάλληδων, κάνει αναφορά σε μία Αμερικανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το ένα τέταρτο των μαύρων γυναικών που ερωτήθηκαν σχετικά απάντησαν ότι αποκλείστηκαν από κάποια δουλειά, λόγω του τρόπου που είχαν φτιάξει τα μαλλιά τους στην συνέντευξη.

Τέτοιου είδους στατιστικές είναι πολύ δύσκολο να παρουσιαστούν στη Γαλλία, όπου απαγορεύεται η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, στα οποία αναφέρεται η φυλή ενός ατόμου ή το εθνικό του υπόβαθρο.

Επίσης, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τον όρο «ρατσιστικός», τονίζουν ειδικοί, που θεωρούν ότι η παράλειψη είναι προβληματική.

Παρότι οι στατιστικές είναι δύσκολες, πολλοί διάσημοι έχουν υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση εξ αιτίας του στυλ των μαλλιών του.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου λένε ότι η ψήφισή του δεν είναι απαραίτητη, καθώς οι διακρίσεις με βάση της εμφάνιση των ατόμων έχουν ήδη απαγορευτεί βάσει νόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ