Η Ρωσία έχει αναμορφώσει πλήρως τις στρατιωτικές της δυνατότητες

Φωτογραφία από AP Photo/ Manu Brabo, File

Πολλές κυβερνήσεις και think tank ανά τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε διάφορες αναλύσεις για το πώς η Ρωσία αναβιώνει τον «βαριά πληγωμένο» στρατό της.

Η Ρωσία έχει «αναμορφώσει πλήρως» τις στρατιωτικές της δυνατότητες, μετά τις σημαντικές απώλειες στην Ουκρανία, δήλωσε κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Νομίζω ότι έχουμε αξιολογήσει τους τελευταίους δύο μήνες ότι η Ρωσία έχει σχεδόν ανασυγκροτηθεί πλήρως στρατιωτικά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Κερτ Κάμπελ, σε συνέντευξη για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Όπως είπε, η Ρωσία αρχικά αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα και πισωγυρίσματα στην Ουκρανία, όμως «έχει επανεξοπλιστεί και πλέον αποτελεί απειλή για το Κίεβο».

«Και όχι μόνο για την Ουκρανία», προειδοποίησε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Οι νέες της δυνατότητες αποτελούν μακροπρόθεσμη απειλή για την σταθερότητα στην Ευρώπη και απειλούν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Ρωσία λαμβάνει βιομηχανική και εμπορική στήριξη από την Κίνα, τον βασικό ανταγωνιστή των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, και στρατηγικό εταίρο της Μόσχας, με το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να αγγίζει τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πολλές κυβερνήσεις και think tank ανά τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε διάφορες αναλύσεις για το πώς η Ρωσία αναβιώνει τον «βαριά πληγωμένο» στρατό της. Οι εκτιμήσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για απώλειες 315.000 Ρώσων στρατιωτών τα πρώτα χρόνια του πολέμου. Ενώ σημαντικές είναι και οι απώλειες των αεροπορικών δυνατοτήτων της χώρας, καθώς και των αποθεματικών της σε πυρομαχικά και στρατιωτικό υλικό.

Αναδιάρθρωση των στρατευμάτων

Στον απόηχο, λοιπόν, αυτών των απωλειών, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναδιάρθρωσε τη στρατιωτική και βιομηχανική παραγωγή της χώρας του κάνοντας την οικονομία της Ρωσίας να εργάζεται αποκλειστικά για την παραγωγή οβίδων, όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ωστόσο, η άποψη του Αμερικανού αξιωματούχου είναι εξαιρετικά αισιόδοξη για τη Μόσχα και έρχεται σε αντίθεση με άλλες χώρες και τις πληροφορίες των δικών τους μυστικών υπηρεσιών.

Για παράδειγμα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο βρετανικός στρατός δημοσίευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία πιθανότατα θα χρειαζόταν 10 χρόνια για να αναπληρώσει τα χερσαία στρατεύματά της με δυνάμεις υψηλής εξειδίκευσης, επικαλούμενη μια «μετάβαση προς έναν χαμηλότερης ποιότητας, υψηλής ποσότητας μαζικό στρατό».

Ενώ τον Ιανουάριο, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, είπε ότι η Ρωσία φτιάχνει ένα στρατό που θα μπορούσε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα καταφέρει να φτάσει σε αυτό το επίπεδα μέσα σε «πέντε με οκτώ χρόνια».

Οι αρχές της Λιθουανίας έχουν εκτιμήσει αυτό το διάστημα στα πέντε με επτά χρόνια.

Ένα βρετανικό think tank, το Royal United Services Institute στο Λονδίνο εκτιμά ότι η Μόσχα αύξησε τις στρατιωτικές της δυνάμεις από 360.000 ανοργάνωτους στρατιώτες το 2023 σε μία δύναμη 410.000 στρατιωτών με καλύτερη εκπαίδευση το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ