Apple: Μεγαλώνει την επένδυση στην Ινδία – Φτιάχνει σπίτια για τους εργαζόμενους

NEWSROOM
Apple
Apple/ Φωτογραφία AP

Η Ινδία γίνεται όλο και πιο σημαντική για την Apple καθώς η εταιρεία προσπαθεί να μειώσει την, ομολογουμένως μεγάλη, εξάρτησή της από την Κίνα. Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη χτίσει νέα γραφεία στη χώρα, ενώ πριν από περίπου ένα χρόνο άρχισαν να λειτουργούν και τα πρώτα Apple Stores στην Ινδία.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Ινδία κατασκευάζει πλέον ένα στα επτά iPhone που παράγει η Apple. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή στην Ινδία έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Η Ινδία παράγει πλέον περίπου το 14% της συνολικής παραγωγής iPhone.

Θα επενδύσει περισσότερο στην Ινδία

Η Apple δεν έχει κρύψει ότι θέλει να αυξήσει την παραγωγή της στην Ινδία. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι σκοπεύει να παράγει στη χώρα το 25% όλων των iPhones ετησίως μέχρι το 2028. Στην αύξηση της παραγωγής των iPhones στην Ινδία έχουν συμβάλει όλοι οι προμηθευτές της Apple που έχουν μεταφέρει μέρος της παραγωγής τους στη χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το 67% των συσκευών που κατασκευάστηκαν στην Ινδία έγιναν από την Foxconn, η Pegatron παρήγαγε περίπου το 17% και τα υπόλοιπα iPhones κατασκευάστηκαν από την Wistron.

Δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι άνθρωποι εργάζονται για την κατασκευή των iPhones στην Ινδία αλλά σύμφωνα με την τοπική έκδοση του Business Standard, η Apple δημιούργησε άμεσα 150.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Για αυτούς τους ανθρώπους, η εταιρεία σχεδιάζει να χτίσει νέες σύγχρονες κατοικίες.

Η μεγαλύτερη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ινδία

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι αξιωματούχοι της ινδικής κυβέρνησης αποκάλυψαν ότι τα σπίτια θα κατασκευαστούν από τη μεγαλύτερη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της χώρας. Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι από τους εργαζόμενους θα μένουν σε αυτές τις κατοικίες. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όμως φέρονται να δήλωσαν ότι θα υπάρχουν κατοικίες για γυναίκες εργαζόμενες που χρειάζεται να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να φτάσουν στην εργασία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ίδια η Apple ή οι άμεσοι συνεργάτες της εμπλέκονται σε θέματα στέγασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Καλιφόρνια, όπου μέχρι τον Ιούλιο του 2023, η Apple είχε δαπανήσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει στα στεγαστικά προβλήματα της πολιτείας.

Η Apple δεν είναι η μοναδική εταιρεία που ενδιαφέρεται να επεκτείνει τη δραστηριότητα της στην Ινδία. Πριν από λίγο καιρό έγινε γνωστό ότι η Tesla ψάχνει χώρο για να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο στην περιοχή μετά το «κάλεσμα» της κυβέρνησης στις εταιρείες ηλεκτροκίνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ