Οι 3 συμβουλές του Γουόρεν Μπάφετ που θα σας κάνουν εξυπνότερο επενδυτή

NEWSROOM
Γουόρεν Μπάφετ
Γουόρεν Μπάφετ / Φωτογραφία: Shutterstock

Λίγες ετήσιες επιστολές από εισηγμένες εταιρείες είναι τόσο αναμενόμενες όσο αυτή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ.

Ο θρυλικός επενδυτής έστειλε την πιο πρόσφατη επιστολή του προς τους επενδυτές, προσφέροντας χρήσιμες συμβουλές ακόμα και για αυτούς που δεν έχουν στην κατοχή τους μετοχές της Berkshire.

«Στόχος μας είναι να επικοινωνούμε μαζί σας με τον τρόπο που θα θέλαμε να χρησιμοποιήσετε εσείς αν ήσασταν ο CEO της Berkshire κι εμείς απλοί επενδυτές που σας εμπιστεύονται τις οικονομίες τους», γράφει μεταξύ άλλων ο Μπάφετ.

Ακολουθούν τρεις συμβουλές επενδυτικές συμβουλές όπως τις παρουσιάζει σε δημοσίευμά του το CNBC:

1. Παραδεχτείτε τα λάθη σας και αναλάβετε δράση

Τα επενδυτικά λάθη είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στη φετινή επιστολή, και ο Μπάφετ παραδέχεται πως έχει κάνει αρκετά – συμπεριλαμβανομένης της απόφασης να αγοράσει τη Berkshire Hathaway, που τότε ήταν μια βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας, το 1962.

«Αν και η τιμή αγοράς της Berkshire φαινόταν φθηνή, η επιχειρηματική της δραστηριότητα – μια μεγάλη βόρεια κλωστοϋφαντουργία – όδευε προς εξαφάνιση», γράφει. Αντί να εστιάσει στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής του δραστηριότητας, ξόδεψε χρόνια προσπαθώντας να αναβιώσει τη Berkshire, κάτι που εκτιμά ότι του κόστισε 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν έρχεται η ώρα να διορθώσουμε ένα επενδυτικό λάθος, ο Μπάφετ θυμάται τα λόγια του αείμνηστου συνεταίρου του, Τσάρλι Μάνγκερ: «Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η καθυστέρηση στη διόρθωση των λαθών – αυτό που ο Τσάρλι αποκαλούσε "πιπίλισμα του αντίχειρα". Τα προβλήματα δεν εξαφανίζονται με ευχές. Χρειάζονται δράση, όσο άβολη κι αν είναι», ανέφερε.

Για τον μέσο επενδυτή, αυτό σημαίνει πως αν μια μετοχή που έχετε αγοράσει δεν έχει πια τις ίδιες προοπτικές, ίσως ήρθε η ώρα να την πουλήσετε.

Για μια εταιρεία του μεγέθους της Berkshire, η δράση δεν είναι τόσο άμεση, καθώς κινεί δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά αν ο Μπάφετ κρίνει πως μια επένδυση έχει πολλά προβλήματα, δεν διστάζει να την εγκαταλείψει.

2. Μην υποτιμάτε τη δύναμη των μετοχών

Η τεράστια ρευστότητα της Berkshire, που ανέρχεται σε 334 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να υποθέσουν πως ο Μπάφετ θεωρεί ότι οι μετοχές είναι υπερτιμημένες ή πως η αγορά πλησιάζει σε διόρθωση.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Μπάφετ διαφωνεί με αυτή την ερμηνεία: «Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι σχολιαστές βλέπουν ως εξαιρετικά υψηλή τη θέση μετρητών της Berkshire, η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων σας παραμένει σε μετοχές. Αυτή η προτίμηση δεν θα αλλάξει».

Ο Μπάφετ τονίζει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να διαβρώσει την αξία του χρήματος και των ομολόγων, αλλά οι εταιρείες συνεχίζουν να παράγουν κέρδη, κάτι που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε δημιουργία πλούτου.

Γι’ αυτό και συμβουλεύει σταθερά τους επενδυτές να αγοράζουν φθηνά index funds που ακολουθούν την απόδοση της αμερικανικής αγοράς. «Αγοράστε σταθερά ένα χαμηλού κόστους index fund του S&P 500. Νομίζω ότι είναι η πιο λογική επιλογή σχεδόν κάθε στιγμή», είχε δηλώσει το 2017 στο CNBC.

3.Επενδύστε εκεί όπου υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες

Ο Μπάφετ ακολουθεί τη στρατηγική του value investing, αναζητώντας μετοχές που διαπραγματεύονται σε τιμές χαμηλότερες από την πραγματική τους αξία.

Παρόλο που συχνά επαινεί την αμερικανική αγορά, δεν διστάζει να επενδύσει σε άλλες χώρες όταν βρίσκει ευκαιρίες. Για παράδειγμα, το 2019, η Berkshire αγόρασε μετοχές πέντε μεγάλων ιαπωνικών εταιρειών, αυξάνοντας σταδιακά τη συμμετοχή της.

«Απλώς κοιτάξαμε τα οικονομικά τους στοιχεία και εκπλαγήκαμε από τις χαμηλές τιμές των μετοχών τους», γράφει. «Καθώς περνούν τα χρόνια, η εκτίμησή μας για αυτές τις εταιρείες αυξάνεται συνεχώς».

Ο Μπάφετ επαινεί τη συνετή διαχείριση κεφαλαίων, την υπεύθυνη στάση απέναντι στους μετόχους και τις μετριοπαθείς αποδοχές των στελεχών αυτών των ιαπωνικών εταιρειών.

Ωστόσο, η Ιαπωνία βρίσκεται σε οικονομική στασιμότητα για δεκαετίες, και τέσσερις από αυτές τις εταιρείες είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν έως και 24% το τελευταίο έτος.

Για τους value investors, όμως, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν μια εταιρεία παραμένει ισχυρή, με αναπτυσσόμενα κέρδη, σταθερό ισολογισμό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τότε η πτώση της μετοχής είναι ευκαιρία και όχι λόγος ανησυχίας.

Ο Buffett φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την άποψη: «Οι συμμετοχές μας στις πέντε ιαπωνικές εταιρείες είναι μακροπρόθεσμες», γράφει.

ΣΧΕΤΙΚΑ