Ήρθε η ώρα για το νέο Τέλος Ανθεκτικότητας

Εικόνα αρχείου από ρεσεψιόν ξενοδοχείου / Φωτογραφία: Shutterstock

Από την Πρωτοχρονιά τέθηκε σε ισχύ το νέο Τέλος, που ήρθε για να ενισχύσει τον «κουμπαρά» απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ωστόσο οι αυξήσεις- έναντι του παλιού Φόρου Διαμονής- θα φανούν από το Μάρτιο κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το πρώτο crash test θα γίνει στις εξορμήσεις της Καθαράς Δευτέρας, χωρίς να εξαιρούνται οι μισθώσεις τύπου Airbnb.

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, το νέο ημερήσιο Τέλος Ανθεκτικότητας από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, υπολογίζεται ως εξής:

Στα ξενοδοχεία

αα) 1-2 αστέρων: 1,50 ευρώ (αντί 0,50 ευρώ)

αβ) 3 αστέρων: 3 ευρώ (αντί 1,50 ευρώ)

αγ) 4 αστέρων: 7 ευρώ (αντί 3 ευρώ)

αδ) 5 αστέρων: 10 ευρώ (αντί 4 ευρώ)

σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα 1,50 ευρώ (αντί 0,50 ευρώ)

σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης 1,50 ευρώ (αντί 0 ευρώ). Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 10 ευρώ,

σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) 10 ευρώ.

Για τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από το Νοέμβριο ως το τέλος Φεβρουαρίου, το Τέλος Ανθεκτικότητας παραμένει στα επίπεδα του Φόρου Διαμονής, με εξαίρεση τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπου θα ισχύει ημερήσια επιβάρυνση 0,50 ευρώ. Ειδικά για τα μεγαλύτερα ακίνητα, το Τέλος θα είναι 4 ευρώ.

Το Τέλος βαρύνει τον διαμένοντα, που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση «ειδικού στοιχείου - απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η ενεργοποίηση του νέου Τέλους δεν έγινε χωρίς τις ενστάσεις από τους παράγοντες του Τουρισμού. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το Τέλος είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικό κυρίως για το 25% των ξενοδοχείων που έχουν την χαμηλότερη τιμή, καθώς μπορεί να αποτελέσει το 7%-13% της τιμής για τον Αύγουστο, ενώ για τους μήνες που δεν θεωρούνται αιχμής το ποσοστό αυτό μπορεί να κυμανθεί από 8% έως και 20%. Για το 75% των ξενοδοχείων τους μη τουριστικούς μήνες το Τέλος αυτό θα κυμανθεί στο 5% – 20% της τιμής τους, ενώ γενικά τους μη τουριστικούς μήνες το μερίδιο του Τέλους στην τιμή αυξάνεται από 2 έως 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι λίγο ως πολύ αναμενόμενες γκρίνιες για το νέο Τέλος, δεν αποπροσανατολίζει, πάντως, τους παράγοντες του Τουρισμού, που προετοιμάζονται πυρετωδώς για μια ακόμα «θερμή» σεζόν. Η παγκόσμια «πίτα» υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 2 τρισ δολάρια και η Ελλάδα θα δώσει «μάχη» για το μερίδιο της, που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 21 δισ ευρώ, δηλαδή πάνω από τις επιδόσεις- ρεκόρ του 2023.

Αναμφίβολα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι θα αλλάξουν τις ισορροπίες της φετινής σεζόν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Euromonitor International, η πόλη του Φωτός θα υποδεχθεί τουλάχιστον 3 εκατομμύρια περισσότερους επισκέπτες, οι οποίοι θα δαπανήσουν περί τα 4 δισ ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ