Η αγωνία στις αγορές χτυπάει κόκκινο, υπό των φόβο ενός Ρωσοουκρανικού πολέμου

NEWSROOM
Βενεζουέλα
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν λόγω των φόβων ότι η Ουρκανική κρίση με τη Ρωσία θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent έφτασε σε υψηλό επταετίας, στα 97,44 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, καθώς η Ρωσία διέταξε στρατεύματα σε δυο ανταρτοκρατούμενες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, αφού τις αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και αρκετές δυτικές δυνάμεις απείλησαν με κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία. Είναι επίσης ο κορυφαίος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι τα στρατεύματά της θα συμμετάσχουν σε «ειρηνευτικές αποστολές» στις αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ λένε ότι είναι «ανοησία» να τους αποκαλούν ειρηνευτές και ότι η Ρωσία δημιουργεί πρόσχημα για πόλεμο.

Τι μπορεί να φέρουν οι κυρώσεις

Η κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει «σημαντικές επιπτώσεις» δήλωσε η Sue Trinh της Manulife Investment Management. Οι κυρώσεις που θα ανάγκαζαν τη Ρωσία να προμηθεύει λιγότερο αργό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο θα είχαν «σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία», προσθέτει η ίδια.

Η Maike Currie, διευθύντρια επενδύσεων στη Fidelity International, δήλωσε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι λόγω του συνδυασμού της κρίσης στην Ουκρανία, ενός κρύου χειμώνα στις ΗΠΑ και της έλλειψης επενδύσεων σε προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο.

«Η Ρωσία αντιπροσωπεύει ένα στα δέκα βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνονται παγκοσμίως, οπότε είναι ένας σημαντικός παίκτης όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου και φυσικά αυτό θα πλήξει σημαντικά τους καταναλωτές στις αντλίες βενζίνης», είπε.

Υπάρχουν κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας εδώ και αρκετά χρόνια, οι οποίες είχαν «τεράστιο αντίκτυπο» στη Ρωσική Οικονομία. Οι κυρώσεις είναι πιθανό να «εμβαθύνουν», δήλωσε η κ.Currie, περιλαμβάνοντας κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τεχνολογία.

Έντονη ανησυχία και στις αγορές

Οι επενδυτές μετοχών ήταν εξίσου ανήσυχοι για τις εξελίξεις, οι οποίες έρχονται καθώς η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε πάνω από 2%. O Shanghai Composite ήταν 1,4% χαμηλότερα μέχρι το μεσημέρι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S&P 500 υποχώρησαν 1,6% και ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,4%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq σημείωσαν απώλειες 2,2%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, που συνάπτονται από τους επενδυτές πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια, υποδηλώνουν πώς πιστεύουν ότι θα αποδώσουν οι δείκτες.

Ένας πιθανός πόλεμος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μυαλού των επενδυτών δήλωσε ο Song Seng Wun, οικονομολόγο της CIMB Private Banking. Ο κ. Song είπε ότι οι αγορές ήταν μια «βαθιά κόκκινη θάλασσα».

«Υπάρχουν φόβοι ότι το κόστος των εμπορευμάτων και των μεταφορών που είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα θα σκαρφαλώσει υψηλότερα λόγω των διαταραχών ζήτησης-προσφοράς», δήλωσε στο BBC.

ΣΧΕΤΙΚΑ