Διεθνείς αγορές: Πτωτικά κινούνται οι μετοχές και η τιμή του πετρελαίου μετά τις διαδηλώσεις κατά του lockdown στην Κίνα

NEWSROOM
Διεθνείς αγορές: Πτωτικά κινούνται οι μετοχές και η τιμή του πετρελαίου μετά τις διαδηλώσεις κατά του lockdown στην Κίνα
Φωτο: Shutterstock

Πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων καθώς οι ασυνήθιστες διαδηλώσεις σε μεγάλες κινεζικές πόλεις κατά της αυστηρής πολιτικής στη χώρα για ‘μηδενικά κρούσματα COVID’ πλήττουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών σε μια σειρά από μεγάλες πόλεις κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ανέκοψαν το επιφυλακτικό ράλι των μετοχών που είχε ανεβάσει ταχύτητα την περασμένη εβδομάδα.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς STOXX σημείωσε πτώση 0,9% στην αρχή της συνεδρίασης αφού ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,2% εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων στις κινεζικές αγορές.

Οι τιμές του πετρελαίου, που επηρεάζονται εύκολα από την αυστηρότητα του lockdown στην Κίνα καθώς θεωρείται βαρόμετρο για τη ζήτηση, σημείωσαν επίσης πτώση. Το πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησε 3,1% στα 81,05 δολάρια το βαρέλι.

Οι φόβοι για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα έπληξαν και άλλες αγορές εμπορευμάτων, με την τιμή του χαλκού και άλλων μετάλλων να υποχωρούν λόγω των διαδηλώσεων.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς στην Αυστραλία έκλεισε με πτώση 0,42% ενώ το νόμισμά της σημείωσε απώλειες άνω του 0,8%. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,4%.

ΣΧΕΤΙΚΑ