Κίνα: Το Πεκίνο προτρέπει τους κατοίκους να εργάζονται από το σπίτι

NEWSROOM
Εργαζόμενη γυναίκα
Εργαζόμενη γυναίκα/ Φωτογραφία shutterstock

Οι αρχές στο Πεκίνο παρέτειναν τις οδηγίες για τηλεργασία για πολλούς από τα 22 εκατ. κατοίκους της πόλης σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η έξαρση του κορωνοϊού ενώ η Σανγκάη προχώρησε σε περισσότερα τεστ και περιορισμούς για να διατηρήσει το καθεστώς «μηδενικής COVID» που πέτυχε με ιδιαίτερη δυσκολία ύστερα από δύο μήνες lockdown.

Σήμερα, η κινεζική πρωτεύουσα ανακοίνωσε ότι στις 22 Μαΐου καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα συγκριτικά με 61 μία ημέρα νωρίτερα –ο μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός έως τώρα κατά τη διάρκεια της έξαρσης που καταγράφεται εδώ και ένα μήνα με δεκάδες νέες μολύνσεις κάθε μέρα.

Στη Σανγκάη για τις 22 Μαΐου ανακοινώθηκαν λιγότερες από 600 ημερήσιες μολύνσεις, καμία εκτός των περιοχών καραντίνας, όπως ίσχυε και το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας.

Αναλυτές στην Gavekal Dragonomics εκτίμησαν την περασμένη εβδομάδα ότι λιγότερο από το 5% των κινεζικών πόλεων καταγράφουν μολύνσεις, συγκριτικά με ένα τέταρτο στα τέλη Μαρτίου, σε μια έξαρση της COVID που επηρεάζει την ανάπτυξη στη 2η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ωστόσο η επιφυλακτικότητα και η ανησυχία παραμένουν έντονες στη Σανγκάη και την πρωτεύουσα.

Ενώ δεν υπάρχουν νέες ανακοινώσεις για περιοχές που κλείνουν στο Πεκίνο, πέντε από τις 16 περιοχές της πόλης συμβούλευσαν τους κατοίκους να τηλεργαστούν και να αποφύγουν τις συναθροίσεις. Αυτοί που πρέπει να πάνε στην εργασία τους θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR των τελευταίων 48 ωρών και πρέπει να αποφύγουν άλλες μετακινήσεις.

«Η επιδημιολογική πρόληψη και έλεγχος της πόλης είναι σε κρίσιμο σημείο», ανέφεραν οι αρχές της περιοχής Τονγκτζόου του Πεκίνου στην πλατφόρμα WeChat αργά χθες, ζητώντας από τους κατοίκους που δουλεύουν σε πέντε άλλες περιοχές να τηλεργαστούν.

«Ένα βήμα μπροστά και η νίκη είναι κοντά. Ένα βήμα πίσω και θα χαθούν οι προηγούμενες προσπάθειες».

«Τεράστιο πλήγμα»

Το Πεκίνο είχε ήδη περιορίσει τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων συγκοινωνίας, έχει ζητήσει από κάποια εμπορικά κέντρα, καταστήματα και άλλους χώρους να μείνουν κλειστοί και έχει σφραγίσει κτίρια όπου εντοπίζονται νέα κρούσματα.

Στην είσοδο ενός μεγάλου οικιστικού συγκροτήματος, που δεν βρίσκεται σε απομόνωση, έχουν στηθεί ράφια για τη διανομή προϊόντων, σύμφωνα με τους κατοίκους, τροφοδοτώντας ανησυχίες ότι γίνονται προετοιμασίες για αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Οι περιορισμοί στο Πεκίνο, τη Σανγκάη και άλλου στην Κίνα αφήνουν πίσω τους σημαντική οικονομική ζημιά και αναταραχή στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και το διεθνές εμπόριο.

Το ιδιαιτέρως μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του ιού που εντοπίστηκε αρχικά στην πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019 αποδείχθηκε δύσκολο να καταπολεμηθεί ακόμα και με αυστηρά μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής σε άλλες περιοχές του κόσμου.

«Έχουμε δεχθεί τεράστιο πλήγμα», δήλωσε ο Σουν, ιδιοκτήτης μπακάλικου, του οποίου το κατάστημα στο Πεκίνο ήταν από αυτά που επιτράπηκε να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για όλη τη διάρκεια του 24ωρου. «Ακόμα και κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος στην Ουχάν μπορούσαμε να είμαστε ανοικτοί όλη την ώρα».

Στη Σανγκάη, που ξεκίνησαν και πάλι να εκτελούνται περισσότερα από 250 δρομολόγια λεωφορείων και ένα μικρό μέρος του τεράστιου συστήματος μετρό χθες, πολλές συνοικίες και περιοχές ανακοίνωσαν νέα μαζικά τεστ τις επόμενες ημέρες και ζήτησαν από τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα συγκροτήματά τους.

Η οικονομική μητρόπολη με τα 25 εκατ. κατοίκους επέτρεψε σε περισσότερους ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους για σύντομα διαστήματα την περασμένη εβδομάδα, αλλά γενικά σχεδιάζει να κρατήσει τους περισσότερους περιορισμούς σε ισχύ αυτό τον μήνα, πριν προχωρήσει σε άρση του δίμηνου lockdown από την 1η Ιουνίου.

Νέοι περιορισμοί

Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν εκτός σπιτιού, πολλοί κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Σανγκάης δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν για νέα κρούσματα κοντά στην οικία τους, εξέλιξη που πιθανόν προβλέπει νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Ένας κάτοικος στην περιοχή Χονγκκόου, που δεν έχει καταγράψει νέα κρούσματα στην κοινότητα από τις 7 Μαΐου, δήλωσε ότι την περασμένη εβδομάδα ενημερώθηκε πως δεν επιτρέπεται να βγει από το σπίτι του, ενώ προηγουμένως μπορούσε να μετακινηθεί εντός του συγκροτήματός του.

Η Χονγκκόου ήταν μεταξύ των έξι περιοχών που έχουν ανακοινώσει κάποια αυστηροποίηση των περιορισμών τις τελευταίες ημέρες για να «ενισχύσει» τα αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα προσπάθειές της.

Ωστόσο τέτοιες κινήσεις δημιούργησαν σε ορισμένους τον φόβο ότι ο ιός επιστρέφει.

Το βασικό σχόλιο σε ανάρτηση από το κρατικό πρακτορείο Xinhua στην κινεζική πλατφόρμα Weibo σε σχέση με τους νεότερους αριθμούς στη Σανγκάη ανέφερε: «Δεν μπορεί να είναι ακριβές, μηδενικά κρούσματα σε επίπεδο κοινότητας; Το συγκρότημά μας είχε ένα νέο κρούσμα χθες».

Κληθείσα να σχολιάσει, η κυβέρνηση της Σανγκάης δήλωσε ότι όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν σε «σφραγισμένες» περιοχές υψηλού κινδύνου ή σε κέντρα καραντίνας και τα όποια περιστατικά μετάδοσης εντός της κοινότητας θα ανακοινωθούν μέσω επίσημων διαύλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ