Ποιους στοχοποιεί ο Τράμπ για την νευρικότητα στις αγορές

NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ
Φωτό: Associated Press

Η κατάσταση των αγορών έχει προβληματίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, που παρά τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει με τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε με την Κίνα, ο ίδιος έχει τοποθετήσει στο στόχαστρο τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ.

«Εχω την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος είναι πολύ ευχαριστημένος με τον υπουργό Μνούτσιν», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ στο Fox Business Network. «Εχω συναντηθεί και με τους δύο στο Οβάλ Γραφείο, πολλές, πολλές φορές και έχουν μία πολύ συντροφική και εποικοδομητική σχέση».

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Bloomberg, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι δυσαρεστημένος εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα με τον Μνούτσιν και το πρόσφατο κατρακύλισμα των αγορών μπορεί να γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Μία πηγή δήλωσε στο Bloomberg ότι η παραμονή του ή μη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το τι θα γίνει στις αγορές.

Ο Μνούτσιν τάραξε τις ήδη νευρικές αγορές το σαββατοκύριακο, όταν εξέδωσε ανακοίνωση για να πει ότι οι επικεφαλής έξι μεγάλων αμερικανικών τραπεζών τον διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα ώστε να συνεχισθεί ο δανεισμός.

Καθώς αυτό ήταν ένα θέμα για το οποίο δεν υπήρχε ανησυχία, πολλοί θεώρησαν ότι είτε πρόκειται για μεγάλη γκάφα, είτε η κυβέρνηση ξέρει κάτι που ο υπόλοιπος κόσμος αγνοεί. Στην συνέχεια, την Δευτέρα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους συμβούλους του αμερικανού προέδρου για τις αγορές, πράγμα που επίσης προκάλεσε ανησυχίες ότι τα προβλήματα της οικονομίας μπορεί να είναι σοβαρότερο από ό,τι πιστευόταν.

Παράλληλα σε μία προσπάθεια να κατευνασμού της νευρικότητας των αγορών εν μέσω των φημών που κυκλοφορούν, ο Κέβιν Χάσετ απάντησε εάν η θέση του προέδρου της Fed είναι ασφαλής: «Ναι, φυσικά, 100%».

Ο Τραμπ καταφέρθηκε κατά της Fed την Δευτέρα, λέγοντας ότι είναι το «μοναδικό πρόβλημα» της αμερικανικής οικονομίας και οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αμερικανός πρόεδρος συζήτησε ιδιωτικά την πιθανότητα να απολύσει τον Τζερόμ Πάουελ.

Ο Πάουελ διορίσθηκε από τον Τραμπ τον Φεβρουάριο και συνέχισε την πολιτική της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων που ακολουθούσε η προκάτοχός του Τζάνετ Γέλεν, η οποία εξοργίζει τον Τραμπ.

Ωστόσο, νομικοί αμφισβητούν ότι ο Τράμπ έχει το δικαίωμα να απολύσει τον Πάουελ. Μην έχοντας το δικαίωμα να απολύσει το πρόεδρο της Fed, ο Τραμπ θα συνεχίσει να ψάχνει αποδιοπομπαίο τράγο για να του επιρρίψει την ευθύνη για την πτώση των αγορών.

ΣΧΕΤΙΚΑ