Βρετανία: Το υβριδικό μοντέλο εργασίας χάνει την «κυριαρχία» του

NEWSROOM
άνδρας σε εργασία στο γραφείο με υπολογιστή
Shutterstock: djile

Οι εργαζόμενοι στη Βρετανία που μεταβαίνουν καθημερινά στο γραφείο ξεπερνούν εκείνους που εργάζονται για κάποια ή κάποιες ημέρες της εβδομάδας από το σπίτι. Πρόκειται για μια αλλαγή που συντελείται για πρώτη φορά μετά το τέλος των περιορισμών για την πανδημία.

Έρευνα της εταιρείας προσλήψεων Hays στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 15.000 εργαζόμενοι και εργοδότες, διαπίστωσε ότι τον προηγούμενο μήνα το 43% εργαζόταν εξ ολοκλήρου από τους χώρους εργασίας, έναντι 36% ένα χρόνο νωρίτερα.

Το ποσοστό των απασχολούμενων με υβριδικό μοντέλο -εργασία από το σπίτι και από το γραφείο-, υποχώρησε στο 39% από 43% το 2022. Λιγότερο από ένας στους πέντε εργάζονται πλέον εξ ολοκλήρου από απόσταση.

Παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι παρουσίες στο γραφείο, οι εργοδότες εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιημένοι. Σχεδόν το ένα τέταρτο των εργοδοτών σχεδιάζει να αυξήσει την παρουσία του προσωπικού τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι οργανισμοί θα προτιμούσαν να έχουν ανθρώπους στο γραφείο», δήλωσε η Γκαέλ Μπλέικ Blake, επικεφαλής μόνιμων διορισμών της Hays για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. «Όμως οι ίδιοι εργαζόμενοι λένε ότι επιθυμούν να έχουν ευελιξία».

Συμπεράσματα από διαφορετικές έρευνες, δείχνουν ότι κάποιοι εργαζόμενοι αγνοούν τις εκκλήσεις να επιστρέψουν στο γραφείο. Οι εργαζόμενοι έρχονται κατά μέσο όρο μόνο για δύο ημέρες την εβδομάδα, όταν οι εργοδότες απαιτούν παρουσία για τρεις ή τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με έρευνα της AWA, μιας εταιρείας συμβούλων για την απασχόληση. Όταν οι επιχειρήσεις απαιτούσαν από το προσωπικό να βρίσκεται στο γραφείο με πλήρες ωράριο, λιγότερο από το 70% των εργαζομένων συμμορφώνονταν με την πολιτική αυτή, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της BCG.

«Μπορεί μια εταιρεία να λέει σε θέλω τρεις-τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, όμως οι άνθρωποι που πραγματικά ελέγχουν την επιχείρηση -οι πραγματικοί διευθυντές- θα επιδείξουν ευελιξία επειδή θέλουν να διατηρήσουν τα ταλέντα», τονίζει ο Μαρκ Χολ, επικεφαλής της LHH Recruitment Solutions στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Κάνουν μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης».

Λιγότερο από το ένα τρίτο των εργαζόμενων στο Λονδίνο επιστρέφουν στα γραφεία με πλήρη απασχόληση, το χαμηλότερο επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έδειξε επίσης η έκθεση της Hays. Ωστόσο, οι Λονδρέζοι έχουν επίσης τις λιγότερες πιθανότητες να εργάζονται πλήρως από το σπίτι. Αυτή η συνθήκη, αντικατοπτρίζει την ανταγωνιστική αγορά εργασίας της πρωτεύουσας της Αγγλίας, στην οποία οι εταιρείες και οι εργοδότες έχουν καταλήξει σε μια ενδιάμεση λύση, σύμφωνα με τη Μπλέικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ