OpenAI: Τα ψέματα του Άλτμαν τον οδήγησαν στην «πόρτα της εξόδου» - Ποιος είναι ο νέος CEO

Ο Σαμ Άλτμαν/ Φωτογραφία AP

Ο Σαμ Άλτμαν αποτελεί παρελθόν από τη θέση του CEO της OpenAI της εταιρείας που κατασκεύασε το ChatGPT, μια εξέλιξη που ταρακούνησε για τα καλά τον κλάδο της τεχνολογίας. Πλέον και επίσημα ο αντικαταστάτης του είναι ο Αμερικανός Εμετ Σίαρ (Emmett Shear), συνιδρυτής της πλατφόρμας βίντεο streaming Twitch.

«Δέχθηκα το πόστο διότι πιστεύω πως η OpenAI είναι μία από τις σημαντικότερες εταιρείες που υπάρχουν σήμερα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter (X), δεσμευόμενος ότι τις προσεχείς 30 ημέρες θα διαφωτίσει τους λόγους της απομάκρυνσης του Σαμ Αλτμαν και θα ασχοληθεί με «την μεταρρύθμιση της διευθυντικής ομάδας (...) για να γίνει μία δύναμη ικανή να επιτύχει αποτελέσματα για τους πελάτες».

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής όταν η OpenAI έκανε γνωστό ότι ο Άλτμαν είπε ψέματα στο διοικητικό συμβούλιο για μια σειρά από σημαντικά γεγονότα και έτσι αποφάσισαν την άμεση απομάκρυνση του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

«Δεν ήταν ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο, κάτι που δεν του επέτρεψε να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του», ανέφερε μεταξύ άλλων η δήλωση της OpenAI.

Πρόκειται για μια δραστική κίνηση που προκαλεί αναστάτωση εντός της εταιρείας, και σίγουρα είναι κάτι που τα διοικητικά συμβούλια σπάνια κάνουν. Οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του κλάδου της τεχνολογίας θα κρατούσε τις ίντριγκες κρυφές. Όμως η OpenAI είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει την πιο ισχυρή τεχνολογία στον κόσμο. Το GPT-4 είναι επί του παρόντος το πιο ικανό και επιδραστικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, ενώ μια νέα και πιο ισχυρή έκδοση του αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Το καταστατικό της OpenAI, το πλαίσιο που ελέγχει την εταιρεία και δίνει οδηγίες στο διοικητικό συμβούλιο και τα στελέχη για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται, αναφέρει ότι «το πρωταρχικό καθήκον της εταιρείας είναι η πίστη στην ανθρωπότητα». Δεσμεύεται επίσης να διασφαλίσει ότι η τεχνολογία της θα ωφελήσει τον κόσμο και δεν θα «βλάψει την ανθρωπότητα ή δεν θα συγκεντρώσει αδικαιολόγητα μεγάλη εξουσία».

Το καταστατικό της OpenAI, και αυτά που αναφέρει, δεν είναι συνηθισμένα. Στις περισσότερες επιχειρήσεις το καταστατικό αναφέρεται κυρίως στα κέρδη και πώς αυτά διανέμονται στους επενδυτές.

Υπό την ηγεσία του Άλτμαν η εταιρεία έχει συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια και έχει λανσάρει αρκετά προϊόντα με μεγάλη επιτυχία. Στην πρόσφατη εκδήλωση προγραμματιστών έγιναν γνωστές μερικές νέες δυνατότητες που φέρνει η εταιρεία με τα GPTs. Μια εκδήλωση που από πολλούς θεωρήθηκε τόσο σημαντική όσο και εκείνη όταν ο Στιβ Τζομπς παρουσίασε το πρώτο iPhone.

Πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης δίνουν τη δική τους διάσταση για τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Άλτμαν στην έξοδο. Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Άλτμαν προσπαθούσε να συγκεντρώσει τεράστια χρηματικά ποσά για μια νέα startup εταιρεία με αντικείμενο την παραγωγή ημιαγωγών για την ΑΙ με την ονομασία Tigris. Το δημοσίευμα εικάζει ότι ο Άλτμαν ρωτήθηκε για αυτό και το διοικητικό συμβούλιο δεν ήταν χαρούμενο με την απόφαση του να ιδρύσει μια νέα εταιρεία στον χώρο του AI.

Άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο συνιδρυτής της OpenAI Ιλάϊα Σούτσκεβερ ήθελε η εταιρεία να είναι πιο προσεκτική, δεδομένης της πιθανής απειλής που αποτελεί η τεχνολογία για την κοινωνία.

Σύμφωνα με τους New York Times ο Σούτσκεβερ δημιούργησε μια ομάδα για να διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές εκδόσεις του GPT-4 δεν θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην ανθρωπότητα. Αυτό το ζήτημα έχει προκαλέσει πολλές αναταραχές εντός της εταιρείας με το πέρασμα των ετών και αρκετά ιδρυτικά στελέχη έχουν αποχωρήσει. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς έχουν ιδρύσει την Anthropic, η οποία επικεντρώνεται περισσότερο στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Την Κυριακή ο Σαμ Άλμταν δημοσίευσε μια φωτογραφία εντός των γραφείων της OpenAI. Οι φήμες ήθελαν τον συνιδρυτή της εταιρείας να βρίσκεται στο κτήριο για να διαπραγματευτεί την επιστροφή του στη θέση του CEO. Ωστόσο αυτό διαψεύστηκε τη Δευτέρα (20/11) όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο πρώην CEO του Twitch, Εμετ Σίαρ ανέλαβε τη θέση.

Στο Εμετ Σίαρ, ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI.

«Δέχθηκα το πόστο διότι πιστεύω πως η OpenAI είναι μία από τις σημαντικότερες εταιρείες που υπάρχουν σήμερα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter (X), δεσμευόμενος ότι τις προσεχείς 30 ημέρες θα διαφωτίσει τους λόγους της απομάκρυνσης του Σαμ Άλτμαν και θα ασχοληθεί με «την μεταρρύθμιση της διευθυντικής ομάδας (...) για να γίνει μία δύναμη ικανή να επιτύχει αποτελέσματα για τους πελάτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ