Έχετε φιλοδοξίες για προαγωγή; Η εξ αποστάσεως εργασία δεν βοηθάει

Εργασία από το σπίτι/ Φωτογραφία shutterstock

Για ένα διάστημα οι όσοι εργάζονταν απομακρυσμένα φαινόταν να τα έχουν όλα. Μπορούσαν να δουλεύουν με τις πιτζάμες και να κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι πριν και μετά τα επαγγελματικά video calls.

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι εργαζόμενοι που δεν είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται τα γραφεία της εταιρείας τους, υπολείπονται σε μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της καριέρας. Αυτή δεν είναι άλλη από την προαγωγή.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όσοι εργάζονται μακριά από το γραφείο έπαιρναν προαγωγή 31% λιγότερο συχνά από όσους βρίσκονται στο γραφείο, σύμφωνα με ανάλυση δύο εκατομμυρίων υπαλλήλων από την εταιρεία παροχής δεδομένων απασχόλησης Live Data Technologies. Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι λαμβάνουν επίσης λιγότερη καθοδήγηση, σύμφωνα με την έρευνα.

Από τους εργαζόμενους που εργάζονται με πλήρη απασχόληση σε γραφείο, είτε επισκέπτονται την επιχείρηση ορισμένες ημέρες το μήνα, το 5,6% πήρε προαγωγή μέσα στο 2023, έναντι του 3,9% των υπαλλήλων που εργάζεται απομακρυσμένα.

«Υπάρχει προκατάληψη», λέει ο Nick Bloom, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που μελετά την εξ αποστάσεως εργασία και τις πρακτικές διαχείρισης, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι. «Το αποκαλώ ξεκάθαρη διάκριση», πρόσθεσε.

Στα σχεδόν τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τον τρόπο που εργάζονται οι αμερικανικοί, οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι έχουν μια συνεχόμενη «μάχη» σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν στο γραφείο. Ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, σχεδόν το 20% όλων των εργαζομένων με πτυχίο κολεγίου ή ανώτερο επίπεδο εξακολουθούν να εργάζονται πλήρως εξ αποστάσεως, σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου από το Γραφείο Απογραφής και το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ.

Σχεδόν το 90% των διευθυντικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι όταν πρόκειται για αυξήσεις ή προαγωγές, είναι πιο πιθανό να ανταμείψουν τους υπαλλήλους που εργάζονται από το γραφείο.

Στη διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη πέρυσι από την εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών KPMG και στην οποία συμμετείχαν 1.325 διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών σε 11 χώρες, σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι να δουλεύουν εξ ολοκλήρου στα γραφεία τους τουλάχιστον για ακόμα τρία χρόνια.

Η Erin Villela, μια εργαζόμενη εξ αποστάσεως που μίλησε στην Wall Street Journal, αποκάλυψε ότι μετακόμισε στην Τάμπα της Φλόριντα για να βρίσκεται κοντά στην οικογένεια της. Έκτοτε η εταιρεία της με έδρα της Νέα Υόρκη δεν την έχει συμπεριλάβει σε ορισμένα emails και υποστηρίζει ότι δυσκολεύεται να μάθει τα νέα. Παράλληλα υποστήριξε ότι ήταν ανάμεσα στους υποψηφίους για προαγωγή, αλλά δεν επιλέχθηκε καθώς η εταιρεία θέλησε να δώσει τη θέση σε ένα άτομο που θα ηγείται από το γραφείο.

Ορισμένοι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στο γραφείο, αλλά επιλέγουν να πηγαίνουν στο χώρο εργασίας καθώς πιστεύουν ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της καριέρας τους.

Με τον κορωνοϊό να μην αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα για τον πλανήτη όλο και περισσότερες εταιρείες υψηλού προφίλ, όπως η Meta και η Google ζητούν από τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο γραφείο αρκετές ημέρες την εβδομάδα.

Μια άλλη έκθεση έδειξε ότι όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως είναι πιο παραγωγικοί από αυτούς που βρίσκονται στο γραφείο, αλλά οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι χάνουν σημαντικές συζητήσεις και είναι πιο αποξενωμένοι κάτι που τελικά τους στοιχίζει όταν διεκδικούν προαγωγές. Η απομακρυσμένη εργασία τείνει να είναι καλύτερη για άτομα που είναι ήδη πιο εδραιωμένα στην καριέρα τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία διάκριση ανάμεσα σε όσους έχουν επιλέξει την υβριδική εργασία και αυτούς που εργάζονται πενθήμερο στο γραφείο τους. Αυτό σημαίνει ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν να πηγαίνουν στο γραφείο κάποιες ημέρες εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για προαγωγή.

Με πληροφορίες από την Wall Street Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ