ΗΠΑ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Τι θα κάνει η Fed, τι στοιχηματίζουν οι χρηματαγορές

Σούπερ μάρκετ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης / Φωτογραφία: Shutterstock

Ελαφρά αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,2% έναντι προβλέψεων για ρυθμό 3,1% και ίδιο ποσοστό (3,1%) τον Ιανουάριο.

Σε μηναία βάση και συγκρινόμενες με τον Ιανουάριο του 2024, οι τιμές καταναλωτή επίσης αυξήθηκαν στο 0,4% από 0,3%.

Πλέον με τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Κι αυτό διότι την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η διήμερη συνεδρίαση της για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής.

Για να υπάρξει μια πιο σαφής ένδειξη για το πώς θα κινηθεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναφορικά με τα επιτόκια (επί του παρόντος βρίσκονται στο εύρος του 5,25% - 5,50%), θα πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, στοιχεία που αποτελούν τα προτιμώμενα για τη Fed αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού.

Ωστόσο τα στοιχεία αυτά θα ανακοινωθούν στις 29 Μαρτίου, μία εβδομάδα αφότου θα έχει συνεδριάσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών βαίνει μειούμενος και τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση υποχώρησε στο 2,4% από 2,6% τον Ιανουάριο.

Τι υποστηρίζουν οι καθόλα αρμόδιοι

Ο Τζερόμ Πάουελ, στην πρόσφατη διήμερη κατάθεσή του στο αμερικανικό Κογκρέσο επισήμανε γι άλλη μια φορά, ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και σε επίπεδα υψηλότερα του επίσημου στόχου της Fed στο 2%.

Αυτό που επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, είναι ότι δεν βιάζονται με τις πότε θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Τι προεξοφλούν οι χρηματαγορές

Επί του παρόντος, οι χρηματαγορές αποκλείουν σχεδόν σε ποσοστό 100% ότι την προσεχή εβδομάδα θα ανακοινωθεί η πρώτη μείωση των επιτοκίων (σε ποσοστό 98% για την ακρίβεια).

Τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις ανεβαίνουν στο 23,1% για την επόμενη συνεδρίαση την 1η Μαΐου και υποσκελίζουν αυτά για σταθερά επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Γι αυτήν τη συνεδρίαση, εμφανίζονται και στοιχήματα για ακόμη πιο επιθετική μείωση των επιτοκίων της τάξεως των 50 μονάδων βάσεως με ποσοστό 14% (να μειωθούν δηλαδή στο 4,75% - 5,00%), ενώ οι χρηματαγορές τιμολογούνται κατά 55,1% ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,00% - 5,25%. Το 30,6% των στοιχημάτων έχουν τοποθετηθεί σε αμετάβλητα επιτόκια.\

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, είναι πασιφανές ότι η πλειοψηφία των χρηματαγορών έχει προεξοφλήσει ότι ο κύκλος τη μείωσης των επιτοκίων θα ανοίξει στις 12 Ιουνίου όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διήμερη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Οι «Συμπληγάδες» της αμερικανικής οικονομίας

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εκρηκτικό μείγμα: από τη μία πλευρά έχει μια ισχυρή αγορά εργασίας με τους μισθούς να αυξάνονται και τις καταναλωτικές δαπάνες επίσης και από την άλλη έναν πληθωρισμό ο οποίος σαφώς και βρίσκεται πλέον σε έναν κύκλο αποκλιμάκωσης από τις υψηλές πτήσεις του 2022 και του 2023, ωστόσο παραμένει μακριά από τον επίσημο στόχο.

Ο λόγος που αυξάνουν τα επιτόκια οι κεντρικές τράπεζες, είναι για περιορίσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, όπως και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού, το εισόδημα και η καταναλωτική δύναμη μειώνεται, όπως και η ικανότητα των εταιρειών να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και να προβούν σε προσλήψεις.

Έτσι η οικονομική δραστηριότητα περιορίζεται, η αγορά εργασίας δέχεται πιέσεις και μοιραία οι τιμές αρχίζουν να μειώνονται, προκειμένου τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να εξακολουθήσουν να διακινούνται.

Όμως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μόνο σε αυτές τις συνθήκες δεν κινείται. Όπως προαναφέρθηκε η αγορά εργασίας είναι ισχυρή και μάλιστα κάθε μήνα τα στοιχεία δείχνουν ότι λείπουν από αυτήν ένας σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας.

Επίσης οι Αμερικανοί καταναλωτές συνεχίζουν να επιδίδονται σε αγορές παρά τις υψηλές τιμές, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει στην υποχώρησή τους.

Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας την υπόθεση που τιμολογείται περισσότερο, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη συνεδρίαση του Ιουνίου -που θα είναι η πρώτη για το εφετινό καλοκαίρι-, ποια ετυμηγορία θα βγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ