Γαλλία: Προτείνει ευρωπαϊκή απαγόρευση για τις εξαγωγές μεταχειρισμένων ενδυμάτων

NEWSROOM
Μεταχειρισμένα Ρούχα
Μεταχειρισμένα Ρούχα / Φωτογραφία shutterstock

Συνολικά, η Ευρώπη παράγει 5,2 εκατ. τόνους αποβλήτων από ενδύματα και υποδήματα κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Γαλλία προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει τις εξαγωγές μεταχειρισμένων ενδυμάτων, δήλωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος σήμερα στο Reuters, την ώρα που οι κυβερνήσεις αναζητούν νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουν το επιδεινούμενο πρόβλημα των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η ΕΕ εξήγαγε 1,4 εκατ. μετρικούς τόνους χρησιμοποιημένων υφασμάτων το 2022, υπερδιπλάσια ποσότητα σε σχέση με το 2000. Τα ενδύματα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ρύπανση σε αφρικανικές χώρες, όπου τα είδη αυτά δεν μπορούν να μεταπωληθούν και καταλήγουν σε χωματερές, σύμφωνα με την ΕΕ.

Συνολικά, η Ευρώπη παράγει 5,2 εκατ. τόνους αποβλήτων από ενδύματα και υποδήματα κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μαζί με τη Σουηδία και τη Δανία, που στηρίζουν την πρόταση, η Γαλλία στοχεύει το θέμα να συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες στις 25 Μαρτίου, σύμφωνα με το υπουργείο, που θεωρεί ότι για την πρακτική απόρριψης ενδυμάτων είναι υπεύθυνες οι εταιρίες λιανικής πώλησης της λεγόμενης «fast-fashion» (γρήγορης μόδας) που επωφελούνται από την υπερκατανάλωση.

«Η Αφρική δεν πρέπει να είναι πλέον ο κάδος απορριμμάτων της fast-fashion», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος σε δήλωση προς το Reuters. «Πρέπει να μειώσουμε τα απορρίμματα και να διαχειριζόμαστε τα δικά μας απορρίμματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ