Χόλζμαν ΕΚΤ: Ναι σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά με το βλέμμα στη Fed

NEWSROOM
Ρόμπερτ Χόλζμαν, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ
Ο Ρόμπερτ Χόλζμαν / Πηγή: ΕΚΤ

«Δεν έχω κατ' αρχήν αντίρρηση για χαλάρωση τον Ιούνιο, αλλά θα ήθελα να δω πρώτα τα δεδομένα».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον προσεχή Ιούνιο, καθώς ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Ωστόσο δεν θα πρέπει να προπορευτεί αισθητά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς αυτό θα περιορίσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής χαλάρωσης, σύμφωνα με το μέλος του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας και κεντρικό τραπεζίτη της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλζμαν.

Στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει αποκλιμακωθεί σε σημαντικό βαθμό, την ίδια ώρα που η οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζει στασιμότητα, μετατοπίζοντας τη συζήτηση στο πόσο γρήγορα και πόσο μακριά θα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για να αντιστρέψει την πιο επιθετική νομισματική σύσφιγξη της ιστορίας της.

«Ο Απρίλιος δεν είναι στο ραντάρ μου. Τον Ιούνιο θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε ο Χόλζμαν σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Εάν τα δεδομένα το επιτρέψουν, θα ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Δεν έχω κατ' αρχήν αντίρρηση για χαλάρωση τον Ιούνιο, αλλά θα ήθελα να δω πρώτα τα δεδομένα και θέλω να παραμείνω προσηλωμένος σε αυτά.

Στο βάθος συναίνεση

Ο Χόλζμαν θεωρείται από ορισμένους ως το πιο συντηρητικό μέλος του 26μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος συχνά αντιτίθεται στις συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων, οπότε οι δηλώσεις του για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο υποδηλώνει μια συναίνεση σε μια κίνηση στην οποία έχουν αναφερθεί αρκετά μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ.

Από την άλλη, προειδοποίησε ότι αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, η αντίδραση της αγοράς στην απόκλιση της νομισματικής πολιτικής θα αναιρούσε μεγάλο μέρος από τα δυνητικά οφέλη της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, οπότε η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να είναι προσεκτική αν είναι να προχωρήσει μόνη της.

«Εάν μέχρι τον Ιούνιο τα στοιχεία δείχνουν ένα έντονα διαμορφωμένο περιβάλλον για μια μείωση, μια εβδομάδα πριν η Fed λάβει τη δική της απόφαση, τότε είναι πολύ πιθανό να το κάνουμε, ελπίζοντας ότι η Fed θα έρθει μαζί μας», δήλωσε ο Holzmann κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο γραφείο του στη Βιέννη. «Αν δεν έρθει μαζί μας, τότε αυτό μπορεί να μειώσει τον οικονομικό αντίκτυπο της κίνησής μας».

Διχογνωμία για το πού πρέπει να φθάσουν τα επιτόκια

Όμως ακόμη και μετά από μια μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο υψηλό ρεκόρ του 4%, τα επιτόκια θα συνεχίσουν να περιορίζουν την ανάπτυξη και η ΕΚΤ θα πρέπει να πάει πολύ χαμηλότερα προτού φτάσει στο ουδέτερο επίπεδο.

Ο Χόλζμαν, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα διεκδικήσει μια νέα θητεία όταν λήξει τον Αύγουστο του 2025, υποστήριξε ότι με τον πληθωρισμό στο 2% και την παραγωγικότητα να αυξάνεται κατά 1%, ένα επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3% θα μπορούσε να είναι ένας «καλός στόχος». Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσον η Ευρωζώνη μπορεί να ξεπεράσει την πρόσφατη πτώση της παραγωγικότητάς της.

«Εάν το χάσμα παραγωγικότητας σε σχέση με τις ΗΠΑ είναι τόσο μεγάλο όσο επί του παρόντος, τότε ακόμη και το 3% μπορεί να είναι πολύ σφιχτό», υποστήριξε.

Οι αγορές τιμολογούνται ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί στο 2% μακροπρόθεσμα, εντούτοις οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να συζητήσουν το θέμα αναφορικά με το πού θα μπορούσε να σταματήσει η χαλάρωση.

Η αποδοχή για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τον Χόλζμαν, έγκειται στις ολοένα και πιο ευνοϊκές προοπτικές για τον πληθωρισμό και στην οικονομική στασιμότητα, με την Ευρωζώνη να αποφεύγει επί του παρόντος την ύφεση για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, επειδή οι τιμές των εμπορευμάτων βρίσκονται σχετικά πιο χαμηλά και ο πληθωρισμός των αγαθών υποχωρεί, κυρίως λόγω των φθηνών εισαγωγών από την Κίνα.

Καμία ανησυχία για την αύξηση των μισθών

Μάλιστα φάνηκε να υποβαθμίζει τις ανησυχίες για τη σχετικά γρήγορη αύξηση των μισθών, ένα βασικό επιχείρημα για πολλούς υπέρ της αναμονής λίγο ακόμα, πριν από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

«Οι μισθοί είναι σίγουρα ένας κίνδυνος σε σχέση με τον πληθωρισμό, όμως έχουμε επίσης δει ότι οι επιχειρήσεις, εάν μειωθεί η δύναμη του καθορισμού των τιμών τους, θα πρέπει να αποδεχθούν τις χαμηλότερες τιμές», κατέληξε.

Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των εμπορικών περιορισμών σε μεγάλο μέρος της ανατολικής πλευράς της, οπότε οι προοπτικές ανάπτυξης είναι λιγότερο θετικές σε σχέση με άλλες οικονομίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ