Γιατί το Πεκίνο να θέλει μία δεύτερη θητεία του Τραμπ

Ο Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ σε συνάντησή τους τον Ιούνιο του 2019 / AP Images

O Ντόναλντ Τραμπ έχει καταφέρει τα τελευταία τέσσερα χρόνια να αγχώσει και να εκνευρίσει την Κίνα, ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι κατά πάσα πιθανότητα το Πεκίνο θα καλωσόριζε την επανεκλογή του, καθώς ο Ασιατικός γίγαντας εξερευνά τις προοπτικές της παρακμής της αντίπαλης υπερδύναμης.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο ναδίρ των τελευταίων 40 ετών, από τότε δηλαδή που αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές τους σχέσεις, με την Κίνα να προειδοποιεί ότι δεν επιθυμεί να παρασυρθεί σε ένα νέο «Ψυχρό Πόλεμο» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ουσιαστικά περιγράψει την Κίνα ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την παγκόσμια δημοκρατία. Έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο εμπορικό πόλεμο, που έχει κοστίσει στην Κίνα δισεκατομμύρια δολάρια, έχει κυνηγήσει τις Κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες και έχει ρίξει όλο το βάρος της πανδημίας στο Πεκίνο.

Όμως, ένας ενδεχόμενος θρίαμβος του Τραμπ τον επόμενο Νοέμβριο ίσως τελικά κρύβει πολλά πλεονεκτήματα για την Κίνα, καθώς ο Πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ θέλει να μείνει στην ιστορία του έθνος ως ο ηγέτης που έκανε την Κίνα μία παγκόσμια υπερδύναμη.

Η ηγεσία της Κίνας «θα έχει την ευκαιρία να ενισχύσει την παγκόσμια θέση της ως υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, του πλουραλισμού και της διεθνούς συνεργασίας», τονίζουν ειδικοί αναλυτές προσθέτοντας ότι ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την σημαντική εμπορική συμφωνία Ασίας και Ειρηνικού, από την συμφωνία για το κλίμα, επέβαλε δισεκατομμύρια δολάρια σε δασμούς για Κινεζικά προϊόντα, ενώ απέσυρε τη χώρα του και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εν μέσω μίας σφοδρής πανδημίας.

Ο Κινέζος Πρόεδρος έχει παρουσιάσει τη χώρα του ως τον υπέρμαχο του ελεύθερου εμπορίου, καθώς και ως ηγέτη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα έχει υποσχεθεί να μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά με τις φτωχότερες χώρες, το εμβόλιο κατά του COVID 19 σε περίπτωση που τελικά παραχθεί στη χώρα του.

«Μία δεύτερη θητεία του Τραμπ θα δώσει στην Κίνα περισσότερο χρόνο να αναδειχθεί ως μία μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή», τονίζουν αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι η ενδεχόμενη δεύτερη θητεία του Τραμπ και της πολιτικής του «Πρώτα η Αμερική» θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα το Πεκίνο.

Οι εθνικιστές στην Κίνα δηλώνουν ανοιχτά υπέρ του Τραμπ βασισμένοι στην παραπάνω παραδοχή, ότι δηλαδή ο Αμερικανός Πρόεδρος θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα να ενισχυθεί η χώρα τους.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αποκαλούν τον Τραμπ στα αυστηρά ελεγχόμενα κοινωνικά δίκτυα της Κίνας ως «Jianguo», που σημαίνει «αυτός που βοηθά να χτιστεί η Κίνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ