fbpxΣημάδια ανάκαμψης δείχνουν τα αεροδρόμια και οι αερομεταφορές | Economistas.gr
Skip to main content

Σημάδια ανάκαμψης δείχνουν τα αεροδρόμια και οι αερομεταφορές

Σημάδια ανάκαμψης δείχνουν τα αεροδρόμια και οι αερομεταφορές
Επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο/ Φωτογραφία Eurokinissi

Πέραν των αεροπορικών εταιρειών, αλυσίδες εστιατορίων και καταστήματα έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και την κατάρρευση των αεροπορικών ταξιδιών. Όμως, η σταδιακή επιστροφή των ταξιδιωτών στα αεροπλάνα προσφέρει μία αχτίδα ελπίδας… Κατ’ αρχάς στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από μερικές ημέρες, η αεροπορική κίνηση βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι παραμένει μειωμένη κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας.

Όμως, η καλή είδηση ήρθε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να ξαναρχίσουν να ταξιδεύουν με χαμηλό ρίσκο. Βέβαια, ο FDA δεν πρότεινε τα ταξίδια αναψυχής προς το παρόν, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η πρόσφατη ενίσχυση των αεροπορικών ταξιδιών βοηθά καταστήματα όπως τα Hudson, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής σε αεροδρόμια των ΗΠΑ. Το Hudson είχε κλείσει προσωρινά πάνω από 700 καταστήματα από τα 1.000 που διαθέτει σε αμερικανικά αεροδρόμια κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς στο αποκορύφωμα της πανδημίας. από τον Μάρτιο, 635 καταστήματα έχουν ξανανοίξει.

Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Hudson δήλωσε ότι όπου έχουν ξανανοίξει καταστήματα, η κίνηση και οι δαπάνες των καταναλωτές είναι αυξημένες σε σχέση με πριν την πανδημία.

Σημάδια ανάκαμψης

Άλλες αλυσίδες λιανικής επίσης συγκρατημένα αισιόδοξοι για ενδεχόμενη ανάκαμψη. «Είμαστε ενθαρρυμένοι από αυτά που βλέπουμε, με την κίνηση να ξαναρχίζει», δήλωσε ο Ρομπ Γουίγκινγκτον, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Εστιατορίων και Καταστημάτων Λιανικής Αεροδρομίων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η ανάκαμψη επανέρχεται με πολύ αργούς ρυθμούς και είναι ακόμα εύθραυστη σε ολόκληρη τη χώρα».

Η Καρολίν Αντρεότι, εκτελεστική αντιπρόεδρος του παγκόσμιου γίγαντα της λιανικής, Coty, δήλωσε ότι παρά το πλήγμα που έχουν δεχτεί τα ταξίδια για δουλειές, «ταξιδιώτες αναψυχής, με διάθεση και δυνατότητα να ξοδέψουν αρκετά χρήματα, συνεχίζουν να ταξιδεύουν». Η αλυσίδα Coty έχει στη διάθεσή της πολλές πολυτελείς μάρκες, μεταξύ τους τα Gucci, Marc Jacobs και πολλά άλλα.

Επίσης, τόνισε ότι τα σημάδια ανάκαμψης από την Ασία είναι πολύ ισχυρά, ενώ βελτιώνεται σημαντικά και η κατάσταση στις ΗΠΑ.

Πριν την πανδημία, ο τομέας λιανικής στα αεροδρόμια πήγαινε πάρα πολύ καλά, καταγράφοντας ρυθμούς αύξησης κοντά στο 8% ετησίως, χάρη στη διαρκή αύξηση της αεροπορικής κίνησης, κάτι στο οποίο βοήθησε και  μείωση των τιμών των εισιτηρίων, που έδιναν τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ταξιδεύουν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι αλυσίδες λιανικής να αυξάνουν διαρκώς την παρουσία τους στα διεθνή αεροδρόμια.

Όμως, η πανδημία επέφερε το ισχυρότερο χτύπημα στην ιστορία του τομέα λιανικής στα αεροδρόμια. Εταιρείες, όπως η Swiss-based Dufry, στην οποία ανήκουν τα καταστήματα Hudson, ανακοίνωσε μείωση πωλήσεων κατά 71% για το 2020 στα 2,5 δισ. δολάρια.

Ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι μόνο στις ΗΠΑ χάθηκαν τουλάχιστον οι μισές θέσεις εργασίας στον τομέα, ενώ σε περιοχές, όπως η Ευρώπη, η εικόνα αναμένεται να είναι αντίστοιχη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τραμπ σχεδιάζει το μέλλον και την εκδίκησή του
Ο Τραμπ σχεδιάζει το μέλλον και την εκδίκησή του
Ο Ντόναλντ Τραμπ περνά τα πρωινά του στο κοντινό γήπεδο του γκολφ, κάνοντας και λαμβάνοντας τηλεφωνήματα σε ένα αυτοκινητάκι του γκολφ.
Ο Τραμπ σχεδιάζει το μέλλον και την εκδίκησή του
Ο Τραμπ έχασε… λεφτά κατά την προεδρία του
Ο Τραμπ έχασε… λεφτά κατά την προεδρία του
Η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε κατά περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια υποχωρώντας στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, σύμφωνα με το δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Ο Τραμπ έχασε… λεφτά κατά την προεδρία του
Η Volkswagen αλλάζει όνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες
Η Volkswagen αλλάζει όνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες
Με μία επικοινωνιακή κίνηση που στοχεύει να υπογραμμίσει τη στροφή της εταιρείας προς την ηλεκτροκίνηση, η θυγατρική της Volkswagen στις ΗΠΑ αλλάζει το όνομά της σε “Voltswagen”, όσο απίστευτο και αν φαίνεται.
Η Volkswagen αλλάζει όνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες