Το εφιαλτικό σενάριο για την αμερικανική οικονομία

Φώτο: Shutterstock

Κανείς δεν μπορεί πλέον να διαψεύσει το γεγονός ότι οι φόβοι για μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού επιβεβαιώθηκαν. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε το Δεκέμβριο κατά 7% σε ετήσια βάση.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η άνοδος στις τιμές ακινήτων. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους αναλυτές, τους επενδυτές και γενικά τη Wall Street είναι ένα. Αν θα επικρατήσει το εφιαλτικό σενάριο, δηλαδή άνοδος των τιμών σε συνδυασμό με επιβράδυνση της οικονομίας.

Αυτός είναι ο ορισμός του στασιμοπληθωρισμού και, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ο απόλυτος εφιάλτης για τους καταναλωτές, τους επενδυτές και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Φυσικά και για τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, καθώς και για την υπόλοιπη κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τον Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος έχασε τις εκλογές από τον Ρόναλντ Ρήγκαν το 1980, λόγω της ίδιας κατάστασης που επικρατούσε στην οικονομία.

Ο στασιμοπληθωρισμός είναι μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για να ξεπεραστεί, ειδικά από τις κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν ελάχιστα χρηματοοικονομικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει κανείς ταυτόχρονα τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομίας.

Το καλύτερο «φάρμακο» για να αντιμετωπίσει κανείς την ύφεση ή τη στασιμότητα είναι με μείωση των επιτοκίων, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα.

Η αύξηση των επιτοκίων για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα κάνει η Fed, είναι πιθανό να επιβραδύνει την οικονομία: μία ανησυχία που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Βρετανία, καθώς η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε ήδη σε αύξηση των επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Κατά βάση, οι αυξήσεις επιτοκίων αυξάνουν τις πιέσεις και στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων, κάτι που έχει ήδη συμβεί στις ΗΠΑ.

Από την άλλη, όμως, τα καλά νέα είναι ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να καταγράφει υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς ανακάμπτει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν και παρότι η Fed αναμένεται να αρχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, κάτι τέτοιο πιθανότατα θα γίνει με χαμηλούς ρυθμούς ώστε να μην πληγεί η οικονομία βραχυπρόθεσμα.

Εν κατακλείδι, οι ειδικοί θεωρούν ότι αν βελτιωθεί η κατάσταση με την πανδημία και δε γίνουν βιαστικές κινήσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες, τότε δε θα διακινδυνεύσει η οικονομική ανάκαμψη μετά τον Covid 19.

ΣΧΕΤΙΚΑ